Ga niet achter iemand aan die al lang weet waar jij bent

Ga niet achter iemand aan die al lang weet waar jij bent

Laatste update: 24 april, 2017

Iemand gaf mij ooit een advies dat ik nooit kon en wilde vergeten: ga niet achter iemand aan als hij al lang weet waar jij bent, zelfs niet als je je hier moreel toe verplicht voelt. Toen ik vroeg waarom ik zo radicaal zou moeten reageren, kreeg ik een antwoord dat meerdere keren in mijn leven gediend heeft om mijn ogen te openen.

In eerste instantie zei deze persoon: “Ga achter niemand aan, zelfs niet achter jezelf. Niemand heeft er namelijk behoefte aan dat iemand achter hem aan komt, maar juist dat iemand aan zijn zijde staat.” Daarna zei hij: “Als iets of iemand jou niets meer te bieden heeft, laat het dan los. Als jij namelijk nog altijd iets te bieden hebt, dan heb je geen reden om te smeken.”

“Het geheim is niet om achter de vlinder aan te rennen, maar om je tuin goed te verzorgen zodat de vlinders naar jou toe komen.”

-Mario Quintana-

Luchtballon

Ga achter niemand aan, zelfs niet jezelf

Wat houdt het in om achter je zelf aan te rennen? Het lijkt misschien vreemd, maar dit zou ook jou kunnen overkomen. Vaak voelen we ons beter wanneer we wegrennen voor de dingen die ons overkomen of wanneer we alles om ons heen door onze vingers laten glippen.

Wanneer we achter een oude versie van onszelf aan rennen, zijn we niet meer in staat om nog vooruit te gaan. Het is van essentieel belang om altijd vooruit te kijken, iets na te streven, zelfs als we niet weten waar het is, maar het toch willen vinden. Zoals bijvoorbeeld onze toekomst. Als we achter de persoon die we waren en nu niet meer zijn aan blijven rennen, dan zullen we nooit vooruitgang boeken.

We durven maar zelden stil te staan, omdat we bang zijn om naar de leegte te staren en erop te reflecteren. Hetzelfde gebeurt wanneer we nadenken over onze relaties met anderen.

Als ze je achter zich nodig hebben, dan hebben ze je niet nodig

Je denkt nu vast dat het hartstikke makkelijk is om dit allemaal te zeggen, maar er zullen altijd een paar mensen zijn die we graag bij ons willen hebben, maar die niet bij ons willen zijn. Het is bijvoorbeeld niet makkelijk om te accepteren dat iemand ons zonder pardon uit zijn leven kan gooien, nadat we zoveel met hem gedeeld hebben.

Hoe ingewikkeld dit echter ook is, het is verstandig om te onthouden dat het om een gezonde en levendige relatie is stand te kunnen houden vooral van belang is dat er sprake is van wederzijdse interesse. Als er geen interesse is, dan is er geen relatie. Hetgeen ons bij elkaar houdt, is namelijk het wederzijdse verlangen om elkaar te leren kennen en alles wat hiermee gepaard gaat.

“Jouw geleidelijke afwezigheid van interesse in mij, jouw progressieve gebrek aan ‘goedemorgens’, jouw egoïstische keuze om afstandelijk te zijn, is wat bepaalde dat er geen noodzaak was om naar Macondo te reizen; het was voldoende om jouw lippen te kussen om… Honderd Jaar Eenzaamheid te voelen.”

-Gabriel García Márquez-

Achter Elkaar Fietsen

We mogen ons niet slecht voelen omdat we de banden hebben verbroken met het enige dat nog over was van een relatie die al lang voorbij was; ze hebben jou niet nodig als ze je niet aan hun zijde willen om een aanvulling te zijn in hun leven en als jij dit ook niet echt nodig hebt. Je mist alleen iets dat er ooit was, maar er nu niet meer is en ook nooit meer zal zijn. Dit begrijpen, jezelf waarderen en je niet door anderen laten onderschatten, is de eerste grote stap die je kunt zetten om verder te gaan met je leven.

Kijk in jezelf, jij weet waar je niet wilt zijn

Dit is precies waar het om gaat. Je wilt niet vol hoop zitten wachten tot die andere persoon zich omdraait en jou aankijkt. Je wilt er niet zijn als je weet dat hij toch niet naar je zal kijken, omdat hij je niet wil. Kijk in jezelf en reflecteer hier op; weet je zeker dat je niet in je eigen tempo wilt bewegen?

“Zodat iemand zijn eigen tuin zaait en zijn eigen ziel versiert, in plaats van te wachten tot iemand hem bloemen brengt.”

-Jorge Luís Borges-

Groei houdt onder andere in dat je leert om de richting en snelheid van je eigen leven te bepalen. Jij bent degene die bepaalt hoe je hetgeen je hebt verzorgt en hoe je liefde schenkt, wetende dat de persoon die je verloren bent iemand was die niet wist hoe hij deze liefde moest ontvangen. Deel hetgeen je in jezelf hebt met de mensen die oprecht willen dat je dit met hen deelt; dit is namelijk de beste manier om genegenheid te tonen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.