Zeven situaties waarin je iemand echt leert kennen

Zeven situaties waarin je iemand echt leert kennen

Laatste update: 02 januari, 2017

Velen van ons hebben vrienden die we al ons hele leven kennen; sommige van hen blijven ons positief verrassen en op andere momenten juist teleurstellen. Soms ontmoeten we ook nieuwe mensen die geweldig blijken te zijn en die we alsmaar blijven leren kennen.

Iemand echt goed leren kennen, zowel zijn positieve als negatieve kanten, vereist iets meer intimiteit, meer tijd en meer contact dan alleen een etentje hier en daar of soms een avondje stappen.

Er zijn bepaalde situaties waarin je iemand echt kunt leren kennen. Sommige van deze situaties zijn zeer serieus en andere juist vrij oppervlakkig, maar al deze situaties geven ons de kans om enkele innerlijke aspecten van iemand te zien die we nog nooit eerder hebben gezien.

1. In stressvolle situaties

Wanneer iemand zich in een stressvolle situatie bevindt, zelfs als de situatie niet heel ernstig is, kunnen we veel dingen over hem te weten te komen door te kijken naar de manier waarop hij met deze situatie omgaat.

Sommige mensen worden in dit soort situaties erg nerveus, agressief, kunnen niet helder nadenken, gaan niet meer op zoek naar een oplossing, maar kiezen er gewoon voor om alleen maar te klagen en geven soms zelfs anderen de schuld voor wat hen is overkomen.

“Ik heb geleerd dat je veel over iemand te weten kunt komen door te kijken naar de manier waarop hij met deze drie dingen omgaat: een regenachtige dag, verloren baggage en kerstlichtjes die in de knoop zitten.”

-Maya Angelou-

Vastgrijpen

Soms hebben mensen ook de neiging om dit soort situaties uit de weg te gaan, hun verantwoordelijkheden over te dragen aan anderen omdat ze denken dat ze er zelf niet goed in zullen zijn of omdat ze het gewoon niet willen doen.

Deze situaties zijn niet zo ernstig, maar de manier waarop iemand zich gedraagt wanneer hij geconfronteerd wordt met lichte stressvolle situaties kan ons een beeld geven van hoe hij om zou gaan met situaties die meer stress in hun leven zouden veroorzaken, ernstigere kwesties.

2. Wanneer hij iets nodig heeft

Sommige mensen zoeken alleen anderen op wanneer ze een gunst nodig hebben. En zodra ze hebben gekregen wat ze nodig hadden, houdt de communicatie op. Het hoeft niet eens zo extreem te zijn. Veel mensen verliezen hun interesse om verschillende redenen, waardoor ze geen rekening meer houden met jou.

“Alleen gevoelens kunnen ons samenbrengen. Zelf-interesse heeft nooit een stabiele vriendschap gevormd.”

-Cicero-

Bijvoorbeeld een vriendin op school, met wie je al je werk samen doet en al je vrije tijd deelt, maar die zich buiten schooltijd om ineens afstandelijk gaat gedragen. Die vriendin met wie je altijd ging stappen en die toen ze een relatie kreeg ineens niets meer van haar liet horen. Die persoon die je hebt geholpen bij zijn verhuizing en die daarna ineens van de aardbodem is verdwenen…

Weten wanneer je vrienden jou nodig hebben en wanneer niet zal je een idee geven van hoe deze mensen eigenlijk in elkaar zitten. Wat ze ook zeggen, het is vooral belangrijk om te kijken naar de manier waarop ze zich gedragen.

3. Wanneer jullie samenwonen

Samenwonen is de ultieme test om erachter te komen hoe iemand echt in elkaar steekt. Als hij jouw persoonlijke ruimte respecteert, jouw spulletjes respecteert en niet continu discussies aangaat over de meest absurde dingen… Op deze manier zul je erachter kunnen komen of je echt in staat bent om je leven met deze persoon te delen of je leven gewoon te leiden in zijn huis, dat vaak veel minder van jullie twee lijkt te zijn.

Meisjes

Je zult kunnen zien of jullie beiden bereid zijn om af en toe tijd vrij te maken om met elkaar te praten over jullie problemen, of hij jou zal helpen wanneer je ziek bent, of hij wel of niet bereid is om compromissen te sluiten over dingen als rekeningen, afspraken of een kleine schade in jullie gedeelde huis.

En je kunt achterhalen of er sprake is van een gezonde mate van afhankelijkheid of juist niet en of deze persoon egoïstisch is of niet. Misschien doet hij op straat wel hartstikke vriendelijk, maar gedraagt hij zich erg vijandig wanneer jullie samen thuis zijn.

4. Wanneer jullie het hebben over andere mensen

Het is normaal om af en toe een opmerking te maken over een ander, vooral wanneer twee mensen dezelfde vrienden hebben of een gedeeld domein hebben (dezelfde werkplek, sport, sociale kring…). Praten over anderen hoeft niet per se te betekenen dat je geen respect hebt voor diegene.

Wanneer iemand anderen echter voortdurend beoordeelt, voortdurend analyseert of hun leven beter of slechter is dan dat van hem of wanneer hij de geheimen van anderen aan jou doorvertelt, dan kan dit veel over deze persoon zeggen.

“Sommige mensen zijn zo nep dat ze zich helemaal niet meer bewust zijn dat hetgeen ze denken precies het tegenovergestelde is van wat ze zeggen.”

-Marcel Aymé-

5. In het geval van geldzaken

Het is lastig om erachter te komen of iemand echt egoïstisch is. Je moet er daarom achter zien te komen of iemand jou alleen een gunst verleent omdat jij hem een gunst hebt verleend en omdat hij weet dat hij hierdoor op een later moment misschien wel iets terug kan verwachten. Dit is echter geen oprechte vorm van vrijgevigheid; het komt altijd voort uit zelf-interesse.

Wanneer we zelf geldproblemen hebben en die persoon geen rekening houdt met onze situatie of er zelfs gebruik van maakt om iets onrechtvaardigs terug te eisen uit het verleden, dan kunnen we te weten komen met wat voor persoon we eigenlijk te maken hebben.

Staren

Zelfs wanneer hij jou geld leent, als hij dit onvrijwillig doet, voortdurend vraagt wanneer hij zijn geld terug zal krijgen of met anderen praat over wat hij wel niet allemaal voor jou gedaan heeft, dan plaatst dit jou in een vrij ongemakkelijke situatie.

“Kleine schulden creëren lange vrienden.”

-Gezegde-

6. Wanneer je succesvol of gelukkig bent

Een vriend moet er voor je zijn op zowel gelukkige als droevige momenten. Je hoort vaak dat onoprechte vrienden je in de steek zullen laten wanneer je door een moeilijke periode gaat en alleen aan je denken als het gaat om iets leuks.

Het kan echter ook juist andersom zijn: dat een vriend juist aan je zijde staat om naar je te luisteren wanneer alles misgaat in je leven en je vervolgens onderuit haalt en dwarszit wanneer dingen juist extreem goed gaan in je leven. Vrienden die afgunstig worden of valse blijdschap laten zien wanneer alles goed met je gaat, zijn niet goed voor je.

7. Lastige situaties waarin je hulp nodig hebt

Lastige Situatie

Gedurende ons leven maken we veel zorgwekkende situaties mee en het is in dit soort situaties van essentieel belang dat we kunnen rekenen op de steun van onze vrienden.

“In moeilijke tijden zul je erachter komen wie je echte vrienden zijn.”

Verrassend genoeg kan je er juist op dit soort momenten, waarop je juist veel behoefte hebt aan iemands aandacht en genegenheid, achter komen dat diegene zich onverschillig gedraagt, hard is of niet bereid is je echt te steunen. Iemand kan zich zelfs zeer afstandelijk gedragen en voortdurend meer belang hechten aan de problemen van andere mensen dan jouw problemen. Zelfs als de situatie waar je doorheen gaat zeer dramatisch is.

Probeer jezelf daarom te omringen met de beste mensen en probeer ook zelf zo’n persoon te zijn. Vergeet nooit om anderen te behandelen zoals jij zelf graag behandeld zou worden. Een groepje zeer goede vrienden is een zeer waardevolle schat die je zelf moet kunnen verzamelen, behouden en waarderen.

–Afbeeldingen met dank aan Nicolette Ceccoli en Kukula–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.