Vandaag is de dag om afgunst los te laten

Vandaag is de dag om afgunst los te laten

Laatste update: 30 december, 2017

Afgunst is een emotie die op komt zetten zonder dat we het zelf überhaupt doorhebben. Waar heeft het invloed op? Het heeft invloed op onze interpersoonlijke relaties en zorgt ervoor dat het zeer moeilijk is om een band op te bouwen met andere mensen.

Iemand bewonderen of bijvoorbeeld de drang hebben om even succesvol als iemand te zijn, is niet hetzelfde als afgunst. Wanneer iemand afgunstig is, dan wil hij hebben wat iemand anders heeft, maar niet alleen dat. Een afgunstig persoon is erop uit om het leven van een anderen te vernielen.

“Afgunst in de mens laat zien hoe ongelukkig hij zich voelt.”

-Arthur Schopenhauer-

Heb je weleens pijn of woede gevoeld ten opzichte van een vriend(in) die tot nu meer heeft bereikt dan jij? Zo ja, dan weet je heel goed wat het inhoudt om afgunstig te zijn. En vandaag is de dag om deze afgunst los te laten.

Afgunst is zeer destructief en we zouden dan ook moeten leren om deze emotie ver achter ons te laten, zodat we ons beter over onszelf en onze relaties met anderen kunnen voelen.

Afgunst: zijn zij beter dan ik?

Eigenlijk zouden we onszelf deze vraag moeten stellen: Waarom vinden we niet dat de mensen die evenveel hebben bereikt als wij beter zijn dan wij?

We zouden in staat moeten zijn om in te zien dat we allemaal anders zijn en dat deze verschillen er juist voor zorgen dat we allemaal uniek zijn. Niemand is beter dan jij omdat hij iets heeft bereikt dat jij eigenlijk ook graag zou bereiken.

Klimmen

Zelfverzekerdheid is het geheim om alles te kunnen bereiken waar je je zinnen op zet. Misschien heeft een van je collega’s inmiddels al een doel bereikt dat jij ook voor jezelf hebt gesteld, maar vergeet niet dat zijn/haar pad waarschijnlijk heel anders is dan jouw pad.

Heb vertrouwen in de eindeloze hoeveelheid mogelijkheden die voor je ligt. Geef nooit op om te bereiken wat je wilt bereiken. Streef echter wel vooruit met oplettendheid! Baseer de doelen die jij wilt bereiken niet op hetgeen andere hebben bereikt alleen omdat zij dit hebben bereikt en jij niet; jouw eigen doelen zouden niet gebaseerd moeten zijn op afgunst.

“Afgunst is een verklaring van minderwaardigheid.”

-Marlene Dietrich-

Jij hebt je eigen kennis en vaardigheden om het punt te bereiken waar je graag wilt zijn. Je moet leren om gebruik te maken van alle dingen die jij anders doet dan anderen. Hoogstwaarschijnlijk heb je bepaalde kwaliteiten die andere mensen, zelfs de mensen die jij benijdt, niet hebben. Waarom benijd je hen dus? Waarom wil je net zo zijn als anderen?

Anderen beoordelen en helemaal in hun leven opgaan zal jou niet helpen je eigen doelen te bereiken. Richt je op jezelf. Vertrouw op je eigen vaardigheden en doe altijd zo goed mogelijk je best om je dromen te verwezenlijken. Je hebt zo veel voorzieningen binnen je bereik. Het enige wat je hoeft te doen is de juist strategie toepassen.

Denk na over het gegeven dat niemand jouw aandacht meer verdient dan jij. Om te krijgen wat je wilt, moet je dus in jezelf kijken en niet naar de buitenwereld, naar wat anderen voor zichzelf doen om het punt te bereiken waar zij graag willen zijn.

Als je echt moet concurreren, concurreer dan met jezelf

We zijn allemaal gewend aan concurrentie. Het is een factor die de kans op afgunst alleen maar vergroot. Wanneer we iets willen bereiken voordat iemand anders het bereikt, zijn we geneigd om onze blik op deze persoon te richten en de strategie die zij hebben gebruikt te imiteren.

Doen wat deze persoon heeft gedaan, is echter helemaal geen garantie voor succes. Denk je bovendien dat je werkelijk gelukkig zult zijn wanneer je over de dromen van anderen heen wandelt? Waarschijnlijk niet. Je zal je alleen voelen met je prestaties, op de weg naar de top, want je hebt namelijk de relaties die je hebt opgebouwd vertrapt. En dat allemaal slechts omwille van de drang om beter te zijn.

Jij bent anders en je bent je bewust van je eigen grenzen. Verbeter jezelf binnen je eigen vaardigheden, zonder te kijken naar de mensen om je heen.

Spiegel

Dat gezegd hebbende, kun je het beste een houding aannemen waarbij je concurreert met jezelf. Wat ben jij in staat te doen om je doel te bereiken? Ben je in staat om over iedereen die jou in de weg staat heen te lopen? Zo ja, dan heb je niet de goede houding; deze houding zal jou niet helpen om de vruchten te plukken van waar je naar op zoek bent. Denk eens na of je in dit geval überhaupt trots op jezelf zal zijn of je jezelf voldaan zal voelen.

Denk na over wat je werkelijk wilt en concentreer je vervolgens op jezelf. Anderen zullen hun eigen dromen hebben, maar jij zal ook jouw eigen dromen hebben. Sta niet toe dat je omlaag wordt gehaald door doelen die helemaal niet bij jou horen.

Dit betekent niet dat je nooit houdingen van mensen die je bewondert over zou mogen nemen. Wanneer je bijvoorbeeld een bepaald doel voor jezelf hebt gesteld, probeer dan niet na te denken over hoe je je sterkste competitie om dit doel te bereiken uit het veld kunt slaan, maar probeer juist eens goed te kijken naar hoe deze persoon eigenlijk te werk gaat.

Door hier goed over na te denken, loop je minder risico om verleid te worden om voor de makkelijkste oplossing te gaan en een ander pad te kiezen dat jou helemaal niet naar je doel zal leiden. Investeer al je energie in de drang om jezelf elke dag opnieuw te overtreffen. Dit is de enige manier waarop je in staat zult zijn om elk doel dat je voor jezelf hebt gesteld werkelijk te bereiken.

Bewonder, maar benijd niet. Leer, maar vernietig niet.

Maak gebruik van je voorzieningen, leer van je fouten en volg je eigen, unieke pad dat jou rechtstreeks naar jouw dromen leidt. Treed in de voetsporen van de mensen die hetgeen jij wilt bereiken al hebben bereikt, maar vergeet niet dat jouw pad nooit geheel hetzelfde kan zijn. Iedereen is uniek en anders. Jij moet op zoek gaan naar je eigen manier om jouw dromen werkelijkheid te maken.  Wellicht ook interessant voor jou

Afgunst herkennen en sturen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Afgunst herkennen en sturen

Afgunst herkennen en sturen. Afgunst is een weerspiegeling van verlangen, non-conformisme en zelfafwijzing. Het is een gevoel dat wijst op ontevred...