Zeven films over echtscheiding

De filmwereld is altijd verbonden geweest met sociaal denken. Echtscheiding is een van de onderwerpen waarin we deze evolutie duidelijker kunnen zien. In dit artikel bevelen we zeven films over echtscheiding aan die alle kanten van de vergelijking vertegenwoordigen.
Zeven films over echtscheiding
Cristina Roda Rivera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristina Roda Rivera.

Laatste update: 22 augustus, 2023

Films over echtscheiding hebben hun aanpak aangepast aan het verstrijken van de tijd en de evolutie van het maatschappelijk denken. In Spanje bijvoorbeeld namen echtscheidingen pas toe met de komst van de democratie. Dit was een normalisatie die in andere landen, zoals de Verenigde Staten en Duitsland, al eerder plaatsvond.

Geconfronteerd met zo’n duidelijke verandering nam Hollywood er nota van. Films over echtscheiding gingen het onderwerp niet langer uit de weg, maar gaven de kijker scènes van het turbulente huiselijke leven en portretten van familiale angst.

Als je zelf een echtscheidingsprocedure doormaakt, is het kijken naar een film een beproefde manier om jezelf af te leiden terwijl je geneest. Sommige psychologen geloven zelfs in “filmtherapie,” waarbij ze suggereren dat bepaalde soorten projecties door identificatie de manier waarop we denken of ons voelen kunnen bijsturen.

In dit artikel delen we een lijst van zeven films over echtscheiding vanuit verschillende perspectieven. Sommige schilderen het af als een dramatische gebeurtenis, terwijl het in andere wordt getoond als een vorm van bevrijding.

Zeven films over echtscheiding

5 x 2 van François Ozon

De film, 5×2 of Five Times Two is een Franse productie uit 2004, geregisseerd door François Ozon. Het onthult het verhaal van de geleidelijke desintegratie van een relatie. In feite geeft het vijf sleutelmomenten in de relatie weer, maar dan in omgekeerde volgorde.

Als het jonge Franse stel Gilles (Stéphane Freiss) en Marion (Valeria Bruni-Tedeschi) officieel uit elkaar gaan, worden we getuige van sleutelmomenten in hun relatie. We zien bijvoorbeeld hoe Gilles zijn ontrouw onthult tijdens een gespannen diner, en hoe Marion bevalt van hun premature kind terwijl Gilles weg is.

De film portretteert de neergang van een stel gezien in omgekeerde chronologische volgorde. Het is een briljante film. Met zijn ingenieuze vertelwijze probeert hij niet te oordelen en treedt hij meer op als getuige dan door partij te kiezen. De film werd genomineerd voor beste actrice en de Gouden Leeuw door het filmfestival van Venetië.

Marriage Story van Noah Baumbach

Jaren nadat Noah Baumbach scheidde van actrice Jennifer Jason Leigh, bedacht hij om zijn persoonlijke verhaal te gebruiken als plotlijn voor Marriage Story. Hoewel niet geheel autobiografisch, traceert de voor een Oscar genomineerde film de ontbinding van een huwelijk en de bittere voogdijstrijd over hun zoon. Het bevat echter zowel een dosis humor als intense emotie in de vertelling.

In de film spelen Adam Driver en Scarlett Johansson de hoofdrol. Het is realistisch, maar niet triest. In feite laat het zien dat scheiden op zijn eigen manier wild, leuk en zelfs romantisch kan zijn.

Blue Valentine van Derek Cianfrance

Blue Valentine is een onafhankelijke film die op 29 december 2010 werd uitgebracht in de Verenigde Staten. Verteld in een niet-lineaire vertelling, toont hij het verhaal van een stel voor en na het “jawoord”.

Blue Valentine is het portret van een giftige relatie die afbrokkelt onder het gewicht van het huwelijk, wat de hoofdrolspelers, Ryan Gosling en Michelle Williams, naar de enige uitweg leidt; echtscheiding.

Dean (Ryan Gosling) en Cindy (Michelle Williams) leiden een rustig leven in een bescheiden buurt en zijn al zeven jaar getrouwd. Dean ontmoette Cindy terwijl ze zwanger was van het kind van een andere man. Voor hem was het liefde op het eerste gezicht.

De aanvankelijke passie staat in contrast met hun huidige relatie, die gevangen zit in een spiraal van spanning en apathie. Dean’s gebrek aan ambitie en zijn terugtrekking in zelfabsorptie veroorzaken onomkeerbare scheuren in hun huwelijk. Het is geen feel-good verhaal.

Maar soms is het nodig om je te verdiepen in de nasleep van waarom een romance zo ingewikkeld en lastig wordt. Blue Valentine trekt de stoute schoenen aan en levert volledig.

Kramer vs. Kramer van Robert Benton

Deze film werd geregisseerd door regisseur en scenarioschrijver Robert Benton. Hij baseerde het scenario voor de film op de gelijknamige roman van schrijver Avery Corman. De film betreft twee hoofdrolspelers. Zij zijn het getrouwde stel, Ted (Dustin Hoffman) en Joanna (Meryl Streep).

Joanna moet veel over zichzelf leren, waarvan een groot deel buiten beeld gebeurt. In feite verlaat ze Ted en haar zoon, zich bewust van wat ze kan verliezen, maar weet dat ze de behoefte heeft om aan haar routine te ontsnappen als ze haar zoon niet uiteindelijk pijn wil doen.

Ted was een onvermoeibare werker, die zijn relatie volledig had opgegeven en zijn werk als vader had verwaarloosd. Maar nadat hij door zijn vrouw gedumpt is, leert hij hoe het is om voor zichzelf en zijn zoon te moeten zorgen. In feite leert hij opnieuw vader te zijn met zijn lieve zoon, Billy, gespeeld door Justin Henry.

Under the Tuscan Sun van Audrey Wells

Under the Tuscan Sun is een van de films die op een humoristische manier de emotionele strijd onderzoekt die ontstaat na een echtscheiding. Het vertelt het verhaal van Frances Mayes. Zij is een schrijfster die na haar scheiding een lichte depressie ervaart die leidt tot een creatieve blokkade.

Frances (Diane Lane) besluit op vakantie te gaan naar Toscane in Italië. Uiteindelijk houdt ze echter zo van de plek dat ze een villa koopt en zich daar vestigt. Ze begint nieuwe vrienden te maken terwijl ze langzaam herstelt van haar scheiding. Bij een bezoek aan Rome ontmoet ze een man genaamd Marcello met wie ze zichzelf toestaat de liefde een nieuwe kans te geven.

Diane Lane vertolkt de vijf stadia van scheidingspijn terwijl ze de warmte ervaart van nieuwe aangename ervaringen op een plek ver van haar ’emotionele catastrofe’. Dit is een film om je echt op te beuren. Immers, als je geen villa kunt kopen, zoals de hoofdpersoon, kun je altijd op zoek gaan naar nieuwe en plezierige ervaringen.

The Passion of Anna van Ingmar Bergman

The Passion of Anna betekende de hereniging tussen Liv Ullman en Max Von Sydow na Hour of the Wolf. Het is een unieke en complexe film die de verwoestende gevolgen van de liefde onderzoekt. De hoofdpersoon, Andreas Winkelman (Max Von Sydow) woont op een afgelegen Zweeds eiland en is onrustig door zijn recente scheiding.

Als hij Elis en Eva Vergerus (Erland Josephson, Bibi Andersson) ontmoet, die ongelukkig getrouwd zijn, heeft Andreas een onenightstand met Eva.

Later begint hij echter een relatie van een andere aard met zijn vriendin Anna Fromm (Liv Ullmann). Terwijl deze ontmoetingen plaatsvinden, begaat iemand op het eiland daden van dierenmishandeling. Dit geeft het drama een mysterieuze en verontrustende achtergrond.

Gett: The Trial of Viviane Amsalem van Shlomi Elkabetz en Ronit Elkabetz

Dit is de derde film die de broers Elkabetz (Ronit en Shlomi) samen schreven en regisseerden, na To Take a Wife (2004) en 7 Days (2008). Het personage van Viviane Amsalem komt in alle drie de films voor. Het is een rol die gespeeld werd door Ronit Elkabetz zelf. Deze film vormt de definitieve afsluiting van de trilogie over het onderwerp van de emancipatie van vrouwen in Israël.

Viviane Amsalem scheidde jaren geleden van Elisa, haar man, en wil nu een wettelijke scheiding om geen sociale outcast te worden. In Israël is scheiden echter alleen mogelijk als de echtgenoot toestemming geeft.

Elisha is niet bereid daarmee in te stemmen. Viviane zal moeten vechten voor de Rabbijnse rechtbank. Het proces duurt jaren waarin tragedies, dilemma’s en paradoxen elkaar opvolgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.