De vijf functies van humor

Humor heeft verschillende functies. In dit artikel bespreken we er vijf.
De vijf functies van humor

Laatste update: 25 april, 2022

Humor speelt een belangrijke rol in allerlei relaties. In nieuwe relaties kan het een effectief hulpmiddel zijn om een band op te bouwen en om onhandigheid of schaamte te overwinnen. In gevestigde relaties kan het de opwinding gaande houden. Daarnaast kan het helpen bij het oplossen van conflicten, meningsverschillen en kleine problemen die zich in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen.

Het delen van de vreugde van humor creëert een gevoel van intimiteit en verbinding tussen mensen. Deze kwaliteiten definiëren succesvolle relaties. Als je met elkaar lacht, ontstaat er zelfs een positieve band tussen jullie twee. Deze unie fungeert als een buffer tegen de stress, meningsverschillen, teleurstellingen en negatieve patches die vaak in een relatie ontstaan.

Een goed ontwikkeld gevoel voor humor is de paal die balans toevoegt aan je stap terwijl je op het slappe koord van het leven loopt.

-William Arthur Ward-

De sociale kracht van humor

Humor kan je helpen een sterkere band met anderen te vormen. In feite hangen gezondheid en geluk voor een groot deel af van de kwaliteit van relaties, en lachen brengt mensen samen.

Vrouw met emoticongezicht en goed humeur

Humor dient ook om verschillen weg te werken en spanningen weg te nemen. Het gebruik ervan helpt zelfs om zelfs de meest gevoelige problemen aan te pakken. Bovendien kan een goed getimede grap helpen een gespannen situatie te bezweren. Ook kan het helpen bij het oplossen van meningsverschillen en kleine conflicten.

Aan de andere kant kan het helpen om problemen en tegenslagen te overwinnen en dingen in perspectief te plaatsen. Het is de sleutel tot veerkracht, omdat het je helpt om moeilijkheden het hoofd te bieden. Inderdaad, de meeste situaties zijn niet zo grimmig als je er met gevoel voor humor naar kijkt. Het helpt je om problemen die anders nogal overweldigend lijken te herkaderen.

Tot slot moet worden opgemerkt dat humor je helpt om creatiever te zijn. Het stimuleert je gedachten en kan je inspireren om creatieve oplossingen te gebruiken om problemen met anderen op te lossen.

Humor is een middel om plezier te verkrijgen ondanks de verontrustende effecten die ermee gepaard gaan.

Sigmund Freud

De functies van humor, volgens Avner Ziv

De belangrijkste functies van humor, zowel persoonlijk als sociaal, werden door Avner Ziv in zijn boek Personality and Sense of Humor (1984) als volgt samengevat.

1. Veiligheidsklep voor sociale taboes

Humor biedt een uitlaatklep voor het uiten van taboe-denken, vooral over kwesties die verband houden met seks en geweld. Dit zijn natuurlijke behoeften en neigingen die sociaal moeten worden gereguleerd, maar totale onderdrukking is onrealistisch.

Net zoals het kijken naar of deelnemen aan een bokswedstrijd een sociaal aanvaardbare uitlaatklep biedt voor agressieve impulsen, is humor een vorm van gecontroleerd vrijkomen van impulsen die een potentiële bedreiging vormen voor de beschaafde samenleving.

Vriendinnen houden een bord met een glimlach vast

2. Maatschappelijke kritiek

Volgens David L. Paletz is satire een vorm van humor waarin sociale en politieke instellingen belachelijk worden gemaakt en gehumaniseerd. Dit kan simpelweg een middel zijn om spanning los te laten. Zo kun je de status quo ondersteunen of het kan leiden tot verandering in het systeem.

Aangezien frustratie een van de belangrijkste oorzaken van agressie is, is het niet verwonderlijk dat mensen die onze doelen en pleziertjes frustreren het belangrijkste doelwit van humor zijn. Bijvoorbeeld rechters, politieagenten, overheidsfunctionarissen, ouders, leraren en andere gezagsdragers.

3. Consolidatie van lidmaatschap van een groep

Als je lacht om de grappen van anderen, bevestig je gemeenschappelijke waarden of vooroordelen, deel je je houding of bevestig je vijandigheden. Inderdaad, de erkenning dat andere mensen op dezelfde manier denken als jij en het feit dat je je problemen en ervaringen kunt delen, is een belangrijke bron van humoristisch plezier.

Tegelijkertijd is het slachtofferschapsaspect van humor een van de redenen waarom het gemakkelijk aanstootgevend kan worden. Het kan ook een manier zijn om leden van een groep dichter bij een niveau te brengen dat verenigbaar is met de normen van de groep.

4. Een verdediging tegen angst en bezorgdheid

Gelukkige vrouw met een glimlach

Door te lachen om de dingen waar je bang voor bent, heb je het gevoel dat je ze onder controle hebt. Daardoor voelen ze minder bedreigend aan. In die zin fungeren zwarte humor of grappen over rampen als verdedigingsmechanisme.

Hier past de figuur van zelfspot of lachen om jezelf redelijk goed, omdat het op dezelfde manier adaptief is.

5. Een intellectueel spel

Humor kan ook vooral intellectueel zijn. Het geeft je tijdelijke vrijheid van de tirannie van logisch denken. Het stelt je in staat om aan de grenzen van de realiteit te ontsnappen en te genieten van je vermogen tot originaliteit en creativiteit. Elke analyse die deze meer geavanceerde en menselijke functie van humor negeert, zal ongetwijfeld beperkt zijn. Wellicht ook interessant voor jou

Zes tips om je te helpen een gevoel voor humor te ontwikkelen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zes tips om je te helpen een gevoel voor humor te ontwikkelen

Als je weet hoe je een gevoel voor humor kunt ontwikkelen, kun je gezonder en meer ontspannen zijn en van betere relaties genieten.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.