Everyday carry als pad naar zelfverwezenlijking

Door je dagelijkse bagage zorgvuldig uit te kiezen en een bewuste houding aan te nemen ten opzichte van paraatheid, kun je je emotionele welzijn vergroten en een grotere veerkracht ontwikkelen.
Everyday carry als pad naar zelfverwezenlijking

Laatste update: 09 september, 2023

In de voortdurende zoektocht naar welzijn en persoonlijke groei, heeft het concept van everyday carry  (EDC) een grote bekendheid gekregen. En het is meer dan een eenvoudige trend of mode, het is een krachtig hulpmiddel om zelfontplooiing te bevorderen.

De controle nemen over je beslissingen en de noodzakelijke dingen die je dagelijks bij je draagt binnen handbereik hebben, kan je helpen zelfontplooiing te bereiken.

Het zorgvuldig kiezen van EDC-artikelen kan je mentale gezondheid een boost geven. Ook kan het je de gemoedsrust geven dat je alles bij je hebt wat je nodig hebt om alledaagse situaties het hoofd te bieden. Dit varieert van het uitgaan met je portemonnee en mobiele telefoon tot het meenemen van parfum of een persoonlijk voorwerp.

Het hebben van een dagelijkse draagkit kan je meer zelfvertrouwen geven en je helpen een evenwichtig leven te leiden. Hieronder vertellen we je er meer over.

Wat is everyday carry (EDC)?

De betekenis van everyday carry (Engelse link) komt uit de cultuur van paraatheid. Het verwijst naar de gewoonte om een aantal essentiële en nuttige voorwerpen bij je te dragen die je in alledaagse situaties nodig kunt hebben.

Deze gewoonte heeft niet alleen aan populariteit gewonnen onder overlevingsenthousiastelingen, maar ook onder mensen die zich bewust zijn van het belang om voorbereid te zijn op onverwachte uitdagingen.

Deze voorwerpen worden zorgvuldig gekozen en georganiseerd zodat ze altijd direct beschikbaar zijn. Maar bij everyday carry  gaat het niet alleen om het dragen van een rugzak vol overlevingsspullen. Het gaat eerder om het optimaliseren en aanpassen van de uitrusting zodat deze dagelijks comfortabel en praktisch is.

“EDC-items variëren afhankelijk van individuele behoeften en voorkeuren, maar omvatten onder andere technologische apparaten, persoonlijke verzorgingsproducten, multifunctioneel gereedschap en EHBO-benodigdheden.”

Bij het plannen en selecteren van EDC-elementen moet worden nagedacht over de behoeften en uitdagingen die zich dagelijks kunnen voordoen. Dit proces bevordert de ontwikkeling van probleemoplossende vaardigheden. Dat geldt ook v oor het vermogen om weloverwogen en adaptieve beslissingen te nemen in verschillende situaties.

Persoonlijke voorwerpen
Zorg ervoor dat je meeneemt wat je nodig hebt om je rustig en onder controle te voelen.

EDC kan een aanzienlijke invloed hebben op het emotionele welzijn van mensen. Dat komt omdat het een gevoel van controle, veiligheid en vertrouwen kan geven in alledaagse situaties. Deze mindful persoonlijke voorbereiding kan de volgende aspecten met betrekking tot geestelijke gezondheid positief beïnvloeden.

1. Minder stress en angst

Door essentiële zaken bij de hand te hebben om met onvoorziene situaties of noodgevallen om te gaan, kunnen mensen die EDC beoefenen zich beter voorbereid en zelfverzekerder voelen. Dit vermindert de onzekerheid en het gevoel van kwetsbaarheid voor het onbekende, wat weer leidt tot minder angst en stress.

Iedereen heeft zijn eigen unieke spullen. Meestal markeren ze zaken als een mobiele telefoon, portemonnee, sleutelbos, mes, zaklamp, horloge, pen, aansteker en draagbare oplader. Maar ze kunnen ook dingen bij zich dragen zoals medicijnen, spiegels, etherische oliën of een persoonlijk voorwerp dat veiligheid en gemoedsrust geeft.

2. Gevoelens van veiligheid en zekerheid

Sommige veelvoorkomende voorwerpen in EDC, zoals een zaklamp, zakmes, EHBO-kit of communicatiemiddelen, kunnen een gevoel van steun en bescherming geven in tijden van nood. Dit is iets wat het zelfvertrouwen versterkt.

In het geval van iemand die vaak last heeft van angstaanvallen en aromatherapie gebruikt om te kalmeren, kan het altijd bij zich hebben van essentiële oliën hem of haar gemoedsrust en een gevoel van controle geven.

Onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Onderzoek suggereerde dat het inhaleren van essentiële olie van lavendel en kamille kan helpen om angst, depressie en stress bij mensen te verminderen.

3. Veerkracht opbouwen

Een stressbal
Voor sommige mensen kan het heel nuttig zijn om altijd een anti-stressbal bij zich te dragen.

Voorbereid zijn door middel van EDC kan helpen bij het ontwikkelen van emotionele veerkracht dat wil zeggen: het vermogen om snel terug te komen van stressvolle of traumatische situaties.

Hulpmiddelen bij de hand hebben om onverwachte moeilijke episodes het hoofd te bieden, kan het gemakkelijker maken om tegenslagen te overwinnen en zich aan te passen aan onverwachte veranderingen.

Een onderzoek in het Comprehensive Nursing Journal meldde bijvoorbeeld dat mensen die aan een chronische nierziekte lijden en een hemodialysebehandeling ondergaan, stress en angst kunnen ervaren. Het meenemen van een anti-stressbal in hun dagelijkse tas kan daarbij een grote hulp zijn bij het verminderen van de mentale en emotionele impact.

Kies je EDC-elementen zorgvuldig om zelfwerkzaamheid te bevorderen

Concluderend kan gesteld worden dat everyday carry  (EDC) niet zomaar een trend of rage is. Het is een krachtig hulpmiddel om zowel emotioneel welzijn als de mentale gezondheid te verbeteren.

Denk er dus aan dat een zorgvuldige selectie van voorwerpen voor dagelijks gebruik een aanzienlijk verschil kan maken in hoe je de dagelijkse uitdagingen tegemoet treedt en hoe je je voelt in controle over je leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.