Eva is niet geschapen uit een rib en bood niemand een appel aan

Eva is niet geschapen uit een rib en bood niemand een appel aan

Laatste update: 25 maart, 2017

In 1910 organiseerde Denemarken de Tweede Internationale Conferentie der Socialistische Vrouwen en werd 8 maart officieel omgedoopt tot de Internationale Dag der Socialistische Vrouwen. Vandaag de dag staat deze dag bekend als Vrouwendag, een dag waarop we even stilstaan bij al het goede aan dit geslacht dat leven de wereld inbrengt. Deze dag zou echter moeten dienen als een erkenning, niet als een categorisatie van vrouwen als bewonderaars van alles dat roze is, make-up of andere stereotypen en microseksisme waar de grote marketeers hun voordeel mee doen.

Waarom is vrouwenemancipatie nodig?

De emancipatie van elke vrouw is zowel noodzakelijk als dringend in onze maatschappij. Vrouwen hebben macht en kracht nodig zonder onderwerping of overheersing.

Zelfs in deze eeuw kan een vrouw nog worden mishandeld alleen maar om het feit dat ze een vrouw is. Elke dag weer schuiven vrouwen hun wensen en verlangens aan de kant als gevolg van de lang gekoesterde overtuiging dat een vrouw zichzelf hoort op te offeren voor anderen. Het wordt nog altijd van ze verwacht om op te staan en te gaan afwassen. Het is nog steeds verrassend om een vrouw in een leidinggevende functie te zien. Automerken gebruiken nog steeds het vrouwenlichaam om kopers aan te trekken.

Of we het nu leuk vinden of niet, we leven in een ongelijke wereld. Onze verwachtingen voor elk geslacht zijn ongelijk. Dit wordt weerspiegeld in ons gedrag en onze gedachten en vormt, wanneer we ons hiervan bewust worden, elke dag opnieuw een strijd.

Aangeschoten Wild

Wat willen we voor vrouwen?

We willen dat een vrouw dezelfde kansen heeft als een man; niet meer en niet minder. We willen dat een dag als 8 maart overbodig wordt, dat die internationale erkenning iets vanzelfsprekends wordt. We willen dat evenwicht en gelijkheid iets natuurlijks is.

We willen niet minder betaald krijgen of voor niets werken. We willen niet dat potentiële werkgevers ons vragen naar onze kledingmaat of dat ze ons beoordelen op ons uiterlijk. Noch willen we dat ons uniform verplicht uit een rok bestaat.

We willen niet dat een vrouw wordt opgevoed met het idee dat ze zichzelf en haar verlangens hoort op te offeren ‘omwille van anderen’. We willen niet worden erkend als wezens die van roze houden.

We willen niet dat de media ons behandelt als objecten. We willen niet dat borstvoeding geven iets is waarop wordt neergekeken en we willen ook niet vreemd worden aangekeken als we ervoor kiezen om het niet te geven. We willen bepalen. We willen worden gezien als volwaardige wezens op deze aarde zonder bang te zijn om gebroken te worden.
Vrouw

Omdat kwetsbaarheid niet synoniem is met vrouwelijk zijn en omdat het huishouden of het opvoeden van de kinderen niet alleen een vrouwentaak is. Omdat, zoals de bekende Eduardo Galeano juist benadrukte:

“Als Eva Genesis had geschreven, hoe zou dan de eerste nacht van de menselijke liefde eruitzien? Om te beginnen zou Eva duidelijk maken dat ze helemaal niet geschapen was uit een rib, dat ze helemaal geen slangen ontmoet heeft of appels heeft aangeboden en dat God helemaal nooit tegen haar gezegd heeft dat baringspijn haar straf zal zijn en dat haar man over haar zal heersen. Dat al deze verhalen niets meer dan glasharde leugens zijn die Adam de pers verteld heeft.”

Lucht

Een gelukkig leven voor alle vrouwen

Heb een gelukkig leven, vrouw. We zeggen ‘gelukkig leven’ omdat we je niet zullen feliciteren met het zijn van liefdevol, hardwerkend, een goede moeder of de beste dochter. We willen simpelweg dat jij trots bent op wie jij bent als persoon en dat je de problemen en ongelijkheden erkent.

En we willen dat je dit niet alleen doet op 8 maart, de dag die is toegewijd aan alle geweldige vrouwen van de wereld en uit de geschiedenis, maar dat je dit doet voor elke dag van de rest van je leven. Wees trots om vrouw te zijn, elke dag weer en elke dag nog meer.

Daarom zeggen we nog een keer: HEB EEN GELUKKIG LEVEN, VROUW. De maatschappij mag de vrouw dan eeuwenlang van haar waarde hebben beroofd, maar een vrouw kan alles zijn wat ze wil, zonder beperkingen en zonder onderscheid, en hier worden we ons steeds meer van bewust.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.