Ik wil de beste versie van mijn jeugd voor mijn kinderen

Ik wil de beste versie van mijn jeugd voor mijn kinderen

Laatste update: 28 december, 2017

Tijdens de vakantieperiode leven we alsof we weer kind zijn. We hebben dat gevoel van mysterie en opwinding waardoor we alles op een andere manier zien. Onze jeugd was vol opwinding, dromen en spelletjes.

Als we het op die manier herinneren, komt dat doordat minstens één deel van onze jeugd het waard is geweest. We dromen van dingen die niet helemaal waar waren, maar in dit leven is verbeelding soms noodzakelijk. Kinderen worden gek van opwinding over van alles, zonder dat ze weten of ze later misschien teleurgesteld zullen worden.

Ik wil de kinderen die ik in mijn leven heb niet voor de gek houden. Ik wil de beste versie van mijn jeugd voor al mijn kinderen. Ik wil ze blij maken, maar ik wil ze ook laten weten dat het leven niet draait om angst en spijt.

De jeugd is een onherstelbare schat waarin alles zo makkelijk is dat ik geloof, zonder angst om het fout te hebben, dat dit het authentieke leven is van mensen.

Jeugd is spelen met al je zintuigen open

De jeugd is is het langzaam ontdekken en op verkenning gaan met je zintuigenAlles dat er om een kind heen gebeurt, is een reden voor ze om nieuwsgierig te zijn. Ze worden zich bewust van hun zintuigen en daardoor zullen ze groeien en nieuwe ervaringen opdoen.

Ik heb vaak gezien dat veel kinderen niet zeker wisten wat voor cadeau ze wilden hebben voor Sinterklaas of voor hun verjaardag. Ik wil ze graag een advies geven: vraag om hulp bij het vinden van een geheime plek, iets in de buurt van het huis waar het veilig is, waar je je terug kan trekken en kunt verkennen.

We moeten spelen, in plassen springen, zelfs als ze opspatten. Als kinderen dit niet doen, zal het veel moeilijker zijn voor ze als volwassenen en ze verdienen die ervaring. Laat ze een huisdier hebben als de ruimte en financiën dit toelaten – als ze opgroeien en hier aan denken, zullen ze zich realiseren dat hun tranen hun eerste waardevolle emotionele herinnering naar boven brengen.

Kinderen met Ballonnen genieten van hun jeugd

Feit is dat we tijdens onze jeugd ons ontwikkelen door onze gevoelens en er is geen betere manier om dit te doen dan door te spelen. Voor hen is het spelen een open deur voor onzekerheid en nieuwsgierigheid en daarom moeten we nooit stoppen om het aan te moedigen.

Tijdens de jeugd ontstane schade blijft voor altijd

Opbouwende kritiek kan een kind helpen het beste in zichzelf naar boven te brengen, potentiële emotionele capaciteiten en vaardigheden die aanwezig maar nog steeds slapend zijn te onthullen. Destructieve kritiek, belediging of spot kan een blijvende indruk op hen achterlaten. Als dit gebeurt in het bijzijn van anderen, zal het nog meer impact hebben.

Ik zou dat nooit willen voor een kind. Een kind moet uniek en speciaal zijn, geliefd door anderen, maar ook gewend zijn aan discipline. Kinderen zullen nooit verwend raken door van ze te houden.

Ze verhalen vertellen zodat ze zich zo goed voelen dat ze denken dat ze in hun dromen leven is ook niet gevaarlijk. Door de magische sfeer van verhalen leren ze waarden, manieren, ambitie, triomf, normen voor het leven met anderen en hoe moeilijk vriendschappen soms kunnen zijn.

De jeugd moet gevuld zijn met kusjes en knuffels

Er is niets dat een kind meer troost dan aandacht. Weten dat als ze uit school komen er iemand is om ze op te halen, die er ook aan heeft gedacht hun favoriete snack mee te brengen… dit is spannend voor hen. Begroet ze met een kus, een glimlach of een knuffel. Dit is perfect voor ze.

Kinderen zijn verslaafd aan knuffels, ze houden ervan. Dit is de beste manier voor hen om te weten dat ze worden beschermd. Een knuffel is het bewijs dat hun wereld veilig is, zelfs als ze soms erg bang zijn. Geef ze knuffels zo vaak als je maar kunt. Kus ze onophoudelijk op de wang als ze iets goed doen. Kinderen krijgen endorfine van deze tekenen van affectie, waardoor hun frustraties verminderen en, als gevolg daarvan, hun agressiviteit afneemt.

Moeder knuffelt met kind en denkt terug aan haar jeugd

Tijdens de jeugd moet discipline worden toegepast, geen controle

Sommige ouders of leerkrachten denken dat discipline wordt geleerd door gezag. In werkelijkheid moeten kinderen ook de autonomie krijgen om hun onafhankelijkheid, zelfbeheersing en het gevoel van eigenwaarde te bevorderen, iets dat ze hun hele leven lang nodig zullen hebben.

“Als je over het leven van grote mannen leest, zie je dat hun eerste overwinning de overwinning op zichzelf was… Zelfdiscipline kwam altijd op de eerste plaats.”

-Harry S. Truman-

Als een kind ziet dat je ze je hele vertrouwen hebt gegeven, willen ze dat niet beschamen. Dat vertrouwen zal leiden tot autonomie, zelf-ontdekking en de validatie van hun standpunten. Ze zullen begrijpen dat er een moment komt waarop discipline en ontdekking samen gaan. Hoewel ze een ‘supervisor’ hebben die iedere stap goed in de gaten houdt, zal die persoon hen niet tegenhouden om risico’s te nemen en te vallen, want de mensen die van hen houden zullen er altijd zijn om ze op te vangen.

Er is geen twijfel in mijn gedachten dat een goede jeugd een toekomst voorkomt waarin we onszelf keer op keer afkraken, waarin we bang zijn of ons schuldig voelen. Dit is de reden waarom ik de beste versie van mijn jeugd wil voor alle kinderen. Slechts één generatie die op deze manier is opgevoed kan de kwalen van deze wereld genezen.

–Afbeeldingen met dank aan Fairy Tails– Wellicht ook interessant voor jou

Herontdek de waarden van je kindertijd in deze korte film
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Herontdek de waarden van je kindertijd in deze korte film

In de onschuld van de kindertijd liggen waarden verscholen die het leven de grootste betekenis geven. Waarden die door volwassenen vergeten worden....


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.