Moeder zijn betekent dat je je hart weggeeft

Moeder zijn betekent dat je je hart weggeeft

Laatste update: 17 oktober, 2016

De geheimen van het moederschap kunnen niet geleerd worden op school of uit boeken en kunnen ook niet geërfd worden. Het is iets dat je voelt, je wordt er mee geboren en het verschijnt als een schelp die jou omhult en je kracht geeft. Een kracht waarvan je nooit wist dat je hem had.

Een ouder, grootouder of tante of oom zijn houdt ook in dat je er plotseling voelt hoe een deel van je essentie vorm krijgt en je hart veroverd wordt. Het is werkelijk geweldig.

Desalniettemin ontstaat er een soort band wanneer we een klein wezentje baren, een band die sterker en tegelijkertijd intiemer is tussen een moeder en haar kind.

Een moeder zijn houdt in dat je een vorm van liefde genereert die je je nooit kon voorstellen. En hoewel het duidelijk is het baren van een kind iets is dat vele vrouwen meemaken, weet je ook dat jouw ervaring uniek is. Je voelt je veel levendiger en elke dag verbaast het je opnieuw dat iets dat zo klein is zo grootst kan zijn…

Moeder zijn is een avontuur dat de moeite waard is

Wanneer een moeder haar kind in haar armen houdt, wordt er een soort overeenkomst gevormd tussen haar en het kind. Bijna fluisterend belooft zij het kind dat ze alles zal doen wat ze kan om ervoor te zorgen dat hij een gelukkig persoon wordt, om hem te beschermen tegen al het kwaad in de wereld en om hem elke dag van zijn leven te steunen bij elke keuze die hij maakt.

Je hart is plotseling gegroeid en daarmee ook je vermogen om lief te hebben. Het is een andere vorm van liefde, een vorm van liefde die zo krachtig is dat het je in staat stelt dingen te vergeven die anderen nooit zouden kunnen vergeven. Je hebt totaal geen moeite met de slapeloze nachten, alle uren waarin je voor je kinderen zorgt wanneer ze ziek zijn, wanneer ze om je roepen omdat ze bang zijn in het donker…

Zij zullen slechts één keer in hun leven kinderen zijn, maar jij zal altijd hun moeder blijven. En dit is een verbond dat je met immens veel rust accepteert en je bent je volkomen bewust van wat dit inhoudt. Van de verantwoordelijkheid die eraan verbonden zit. Het zijn van een moeder of een vader is namelijk een avontuur dat altijd de moeite waard is.

Moeder zijn: een onzichtbare band die verzorgt, onderwijst en bevrijdt

Moeder en Kind

Sommige mensen nemen ‘hun moment’ bewust waar. Het moment waarop ze besluiten om een moeder te zijn, omdat ze diep van binnen iets voelen woelen, omdat hun persoonlijke situatie deze stap toelaat. In andere gevallen worden mensen door het moederschap overvallen, net als door een onvoorzien en vrij verontrustend gebeuren. Wanneer het echter eenmaal geaccepteerd wordt, wordt het het beste ongeplande voorval in hun leven.

Een moeder zijn houdt in dat je door middel van een onzichtbaar koord dat niet gebroken kan worden aan je kinderen verbonden bent.

Als er één ding is waar veel moeders (en vaders) bang voor zijn, dan is het wel de kans om te falen. Om deze belangrijke taak niet goed uit te voeren. Vaak denken we als ouders hierbij aan de fouten die onze ouders bij ons hebben gemaakt. De fouten die we zelf niet zouden willen herhalen…

Een grote scheiding die ervoor zorgt dat we nooit een goede band met onze ouders op hebben kunnen bouwen. Gebrek aan erkenning, onzekerheid en kritiek. Een autoritaire, onderwijzende opvoeding, waarin nooit sprake was van een gepaste manier van communiceren. Slechts strengheid, afstand en koelheid. Of misschien waren onze ouders juist veel te beschermend en waren we hierdoor niet in staat om ons vrij te ontwikkelen, keuzes te maken of om zekerheid te ontwikkelen.

Natuurlijk beschikt niemand over een handboek over hoe je de perfecte moeder kunt zijn of een goede vader. We moeten echter begrijpen dat het helemaal niet belangrijk is om de ‘perfecte’ moeder te zijn. Het gaat er slechts om dat je ‘een moeder bent’, dat je er bent, en daarom kan het helpen om deze principes toe te passen.

Moeder en Kind in Zijspan

Je zal je kinderen begeleiden, je waarden op hen overbrengen om gelukkige en vrije personen van ze te maken

Als er één ding is dat een moeder graag wil voor haar kinderen, dan is het dat ze gelukkig zijn. Kinderen hebben tijdens de eerste paar jaar van hun leven behoefte aan een veilige gehechtheid. Hierdoor zullen ze zich geliefd voelen en geïntegreerd worden in hun sociale kring, hun familie.

Een kind dat erkend, geliefd en gewaardeerd wordt binnen zijn familie zal zich veilig genoeg voelen om de wereld te onderzoeken. Als moeder biedt je je kinderen de essentiële waarden die jou definiëren als persoon: respect voor anderen alsook jezelf, begrip, empathie, vrijheid, respect voor de natuur, persoonlijke groei, nederigheid…

Moeder zijn betekent vooral dat je elke dag je best doet, zodat je kinderen kunnen opgroeien tot vrije, rijpe volwassenen die in staat zijn om anderen geluk te bieden.

Banden die niet oordelen of onderwerpen, banden die voor je zorgen

Sommige moeders verbazen zich over de persoonlijkheid van hun kinderen, alsof ze op de een of andere manier hadden gehoopt dat hun kinderen een exacte kopie van zichzelf of hun vaders zouden zijn. Ze beoordelen hun kinderen en wijzen zelfs bepaalde aspecten van hun persoonlijkheid hardop af in het bijzijn van anderen.

Kinderen zijn geen kopieën van hun ouders. Kinderen zijn vrije wezentjes die hun eigen persoonlijke en unieke eigenschappen en behoeftes hebben waar wij als volwassen begrip voor op zouden moeten brengen om onze kinderen te stimuleren, aan te moedigen en te begeleiden op hun pad naar geluk.

Moeder zijn houdt ook in dat we onze kinderen accepteren precies zoals ze zijn om ze hand in hand langs het beste pad te leiden. Op latere leeftijd is het belangrijk om hun onafhankelijkheid te bevorderen door middel van verantwoordelijkheid en betrokkenheid.

Moeder met Kinderen

Het is helemaal geen makkelijke opgave, maar eerder een levensproject waarbij de band die je met je kinderen opbouwt altijd de drijfveer zal zijn die jou sterker maakt en stimuleert. Het zal allemaal namelijk de moeite waard zijn als je het doet met liefde.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.