Ervaringsgerichte bewegingspsychotherapie

In dit artikel leggen we uit wat ervaringsgerichte bewegingspsychotherapie is en wat het voor je kan betekenen.
Ervaringsgerichte bewegingspsychotherapie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 04 april, 2024

Ervaringsgerichte bewegingspsychotherapie is in opkomst. In de Verenigde Staten is het bijvoorbeeld steeds gebruikelijker om deze lichamelijke hulpbron toe te passen, gecombineerd met traditionele psychologische benaderingen. Het vergemakkelijkt, naast andere prestaties, emotionele, fysieke en ook cognitieve expressie. Inderdaad hebben patiënten veel baat bij deze interessante therapie.

Experientiële bewegingspsychotherapie is geen unieke en exclusieve therapie. In feite is het meer een aanvullend hulpmiddel. In feite is het een vorm van non-verbale communicatie die het mogelijk maakt om lijden op een meer accurate manier te kanaliseren. Interessant genoeg is bewezen dat het een nuttig hulpmiddel is bij de behandeling van schizofrenie. Lees verder voor meer informatie.

Ervaringsgerichte bewegingspsychotherapie

Lichaamsbeweging heeft altijd bestaan als expressief en helend mechanisme. Sommige zeer oude tradities spreken inderdaad van helende dansen, of dansen om extase te bereiken of kwade entiteiten van binnenuit los te laten.

Vaak overstijgt lichamelijke expressie de kunst om contact te maken met het mystieke of spirituele. Daarom is het niet verwonderlijk dat het ook in het therapeutische veld wordt opgenomen.

Ervaringsgerichte bewegingspsychotherapie is een vorm van lichaamstherapie. Het probeert de oplossing van de problemen en het lijden van de patiënt te vergemakkelijken. Vreemd genoeg heeft het model zijn wortels in het werk van de Oostenrijkse psychoanalyticus Wilhelm Reich.

Deze therapie is een aanvullende benadering die door veel therapeuten wordt gebruikt. In feite helpt het vaak bij mainstream klinische technieken. Bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie of acceptance and commitment therapy.

Ervaringsgerichte bewegingspsychotherapie
Lichaamspsychotherapie heeft een lange traditie in de klinische setting en daarbuiten.

Het nut van ervaringsgerichte bewegingspsychotherapie

Een doel in de psychologie is dat de patiënt zichzelf toestaat te voelen en uit te drukken wat er in hem leeft. Het is echter vaak moeilijk voor hen om dit doel te bereiken.

Dat komt omdat er bepaalde blokkades en beperkingen zijn als het erom gaat te weten hoe je onder woorden kunt brengen wat pijn doet. Dit is waar ervaringsgerichte bewegingspsychotherapie nuttig kan zijn. Het is immers vooral een vorm van communicatie.

Onderzoek (Engelse link) van Dr. Erma Dosamantes werd gepubliceerd in het American Journal of Dance Therapy. Zij beweert dat ervaringsgerichte bewegingspsychotherapie:

  • De gemoedstoestand externaliseert.
  • Het individu helpt zich bewust te worden van zichzelf.
  • Verbetert de manier waarop ze hun gevoelens communiceren.
  • Hen verbindt met hun emoties, behoeften en gedachten.
  • Is een speelse ervaring. Als zodanig ontspant het spanningen en bevordert het de verbinding van de patiënt met zijn omgeving.
  • Stelt de patiënt in staat zich niet alleen bewust te worden van wat hij voelt, maar ook zijn eigen lichaam te herontdekken door expressie en gevoeligheid.
  • Is een pedagogische oefening van zelfkennis voor de patiënt om zichzelf als geheel te zien. In feite bestaat hun welzijn uit het bereiken van volledige harmonie tussen geest en lichaam.

Lichaamsexpressie in de therapie bevordert de ontmoeting tussen geest en lichaam. Daarom kan het individu zijn emoties en behoeften op een speelse manier verkennen.

Het nut van ervaringsgerichte bewegingspsychotherapie

Ervaringsgerichte bewegingspsychotherapie is een effectief middel voor bijna alle soorten patiënten. Niet iedereen zal zich echter prettig voelen bij dit hulpmiddel. Het vereist inderdaad een vorm van ontremming die voor sommigen te radicaal kan zijn. Maar het is het zeker waard.

Deze techniek is nuttig in scenario’s als de volgende:

  • Voor mensen met een depressie.
  • Voor mensen met autisme. Zij hebben baat bij lichaamstaaltherapie.
  • Voor mensen die lijden aan angststoornissen.
  • Voor mensen die lijden aan eetstoornissen. Ook voor mensen met een laag zelfbeeld.
  • Om te werken aan interne conflicten. De Universiteit van Costa Rica (Spaanse link) heeft bijvoorbeeld de voordelen van lichaamspsychotherapie bij patiënten met schizofrenie gedetailleerd beschreven.
  • Voor mensen met een psychologisch trauma. In feite is het in deze gevallen uitzonderlijk nuttig. Immers, posttraumatische stress kleeft aan het lichaam en blokkeert de geest. Bijgevolg is het voor de lijder een positieve zet om zich te laten meevoeren door lichaamsexpressie of dans.

De toepassing van ervaringsgerichte bewegingspsychotherapie

Een van de doelen van ervaringsgerichte bewegingspsychotherapie is het openen van andere communicatiekanalen voor de patiënt. Traditionele therapie is gebaseerd op gesprekken en de verrijkende uitwisseling tussen patiënt en psycholoog. Maar in dit geval is er de mogelijkheid voor een ander interventiemechanisme. Bovendien een die vrijer, dynamischer en louterend is.

Hoe wordt deze therapie dan toegepast? Welke technieken worden toegepast? Lees verder om daar achter te komen.

Deze therapie is niet bedoeld om te leren dansen. Evenmin is het de bedoeling dat de patiënt zijn lichaam op een georganiseerde manier beweegt. Integendeel, expressie en bewegingsvrijheid worden aangemoedigd.

1. Zelfonderzoek en expressieoefeningen

Bij dit soort therapie leert de patiënt geen danstechnieken. Het is geen instructieve methode, maar een lichamelijk en expressief hulpmiddel. Daarom is een van de doelstellingen dat de patiënt zich bewust wordt van elk deel van zijn lichaam. Het uiteindelijke doel is dat ze een manier vinden om hun emoties beter te kanaliseren. Dit wordt bereikt via ontspannings- en zelfonderzoeksoefeningen.

Expressiviteit is een andere strategie die het mogelijk maakt om angst, woede en verdriet te laten zien. Het idee is dat de handen, armen, benen en het gezicht van de patiënt bewegen op de maat van elke interne emotionele toestand.

2. Groepsspellen

Groepsspellen zijn een andere manier om ervaringsgerichte bewegingspsychotherapie uit te voeren. Therapeuten stellen dynamieken voor waarbij het lichaam en niet de stem het communicatie-instrument is. Een rollenspel of optreden zijn bijvoorbeeld originele instrumenten in deze context.

3. Vrije dans

Patiënten dansen, bewegen en drukken zich uit met hun lichaam in harmonie met de muziek. Er zijn geen richtlijnen, ze laten zich gewoon meevoeren in totale vrijheid en spontaniteit.

Dansende vrouw
Leven is beweging en ons lichaam is het beste uitdrukkingskanaal.

Bewegen en beter leven

Emotioneel lijden staat voor lichamelijke en psychische gevoelloosheid. Het is alsof je in een omhulsel leeft, afstandelijk van alles en alleen gericht op ongemak. Lichaamsbeweging stelt ons echter in staat interne en externe ruimten te veroveren. Het is een non-verbale taal die het zelfbewustzijn kanaliseert, vrijmaakt en activeert.

Daarom is het niet verwonderlijk dat therapeuten dit soort therapie voorstellen. Sterker nog, als je bereid bent de eerste stap te zetten en je verlegenheid kwijt te raken, zou je grote voordelen verkrijgen. Het is het proberen meer dan waard.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.