Hoe je helende gesprekken kunt voeren

Er zijn enkele woorden die genezen en bepaalde gesprekken die angsten wegnemen, wonden genezen en waardevol vertrouwen tussen mensen tot stand brengen. Als je het geheim van deze verrijkende gesprekken wilt weten, lees dan verder.
Hoe je helende gesprekken kunt voeren
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 16 maart, 2023

Heb jij vaak goede gesprekken die je weer bij elkaar brengen na een slechte dag? Sommige mensen zijn bedreven in de kunst van dialoog en empathie. Zij zijn de figuren die je rust bieden als je wereld chaotisch en op zijn kop staat. Met deze mensen heb je gesprekken die een uitwisseling zijn van ideeën, emoties en gedachten waarin luisteren, respect en harmonie tussen jullie stromen.

In feite is weten hoe je moet converseren een hoeksteen in elk type relatie, of het nu familie, affectief of werk is. Dankzij deze sociale competentie kom je tot afspraken, versterk je de banden, en laat je een verrijkende stempel achter op anderen. Er is inderdaad niets zo bepalend voor menselijke relaties als goede communicatie.

Eén soort gesprek overstijgt echter alle andere. Het is het soort dat probeert te genezen, te kalmeren, te herstellen en te troosten. Bovendien hoef je geen opgeleide en geregistreerde therapeut te zijn om het uit te voeren. In feite zouden we allemaal betekenisvoller moeten spreken en luisteren, met het duidelijke doel anderen te helpen.

We zouden moeten proberen minder oppervlakkige gesprekken te voeren en meer helende gesprekken.

Helende gesprekken
Helende gesprekken gaan uit van de emotionele band tussen twee mensen.

Helende gesprekken

Een helend gesprek is een diepe dialoog met als doel een relatie tussen twee mensen te herstellen. Of, om onderlinge emotionele steun te verlenen. Maar, dit psychologische ambacht is niet zomaar een uitwisseling van boodschappen. Om het uit te voeren, moet je de onderdelen ervan beheersen.

Sommige mensen hebben uitstekende dialoogvaardigheden, maar zijn belabberde helende gesprekspartners. Dat komt omdat, in de modaliteit van de conversatie, geestig of briljant zijn, of grote spreekvaardigheid niet relevant is. Een gesprek dat herstelt is er een met mededogen, respect en actief luisteren.

Zoals de psychotherapeut Carl Rogers zei, is een goede dialoog er een die mensen ten goede weet te veranderen. Maar om een verrijkende verandering bij de ander teweeg te brengen, moet je eerst aan jezelf werken. Hier zijn de sleutels om je te helpen die uit te voeren.

1. Luister en wees nederig

Michael Lehmann, een professor aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem, publiceerde een studie (Engelse link) in het Journal of Positive Psychology. Hij beweerde dat nederigheid in mensen geactiveerd kan worden als ze leren luisteren naar anderen.

Wie actief luistert heeft een hart en een geest die zich weet te verbinden met de kwetsbaarheden en complexiteiten van de persoon voor zich. Dat komt omdat ze ook hun eigen kwetsbaarheden herkennen. Genezen en herstellen moet op een volkomen onbaatzuchtige manier gebeuren. Bovendien moet je op een actieve en betrokken manier naar elkaar kunnen luisteren.

Onthoud altijd: één vraatzuchtige vijand van communicatie en compassie is arrogantie. Nederigheid is een interpersoonlijke waarde die je in staat stelt je met anderen te verbinden om te helen.

Helende dialogen gebruiken geen monologen. Ze passen een adequate wederkerigheid toe, gebaseerd op respect, emotionele verbinding, stroom van gedachten en reflecties.

2. Wees een toevluchtsoord voor de ander

Wat betekent het om een toevluchtsoord voor iemand te zijn? In feite is het een dimensie die we allemaal zouden moeten verbeteren. Een toevluchtsoord voor iemand zijn betekent dat je zorg draagt voor je woorden, uitdrukkingen en houdingen, zodat je hun emotionele werkelijkheid kunt valideren.

Het betekent hun laten zien dat je hen niet gaat veroordelen of bekritiseren. Het betekent hun laten zien dat je oprecht communiceert en dat je elk woord dat ze zeggen waardeert.

Je kunt deze competentie verbeteren door op het volgende te letten:

  • Kies en zorg goed voor je woorden. Bedenk dat alles wat je zegt impact heeft.
  • Wees niet gehaast om te reageren. Laat een paar seconden stilte vallen en geef voorrang aan wat de ander wil zeggen.
  • Geef geen waardeoordelen of vragen. Valideer wat de ander uitdrukt.

3. Vragen om emotioneel bewustzijn te wekken

“Hoe voel je je? Hoe was die situatie voor jou?…. Vragen die proberen emotioneel bewustzijn op te wekken maken het voor de ander gemakkelijker om zich met zichzelf te verbinden en zijn gevoelens te ventileren. Inderdaad, we lopen allemaal vaak door het leven vastgebonden in knopen van angst en weerstand.

Daarom kan een gesprek met een vriend waarin je hem vraagt hoe hij zich voelt of welke emoties hij op dit moment ervaart, alles veranderen. Het is geen ondervraging. Je wilt alleen dat ze hun spanning loslaten en onder woorden brengen wat ze van binnen voelen.

4. Wees niet bang om je eigen kwetsbaarheid te tonen

Helende gesprekken zijn wederkerig. Daarom, hoewel het je verlangen is om hen te troosten, zul ook jij je geheeld en verrijkt voelen door dit soort communicatie. Daarom moet je niet aarzelen om je eigen kwetsbaarheid te tonen. Sterker nog, je moet je gevoelens delen en elkaar troosten.

Alleen door jezelf toe te staan kwetsbaar te zijn, kun je je medelevende en helende gedrag maximaliseren.

Moeder en dochter in gesprek
Een gesprek heelt en herstelt wanneer beide mensen zichzelf toestaan hun kwetsbaarheid te tonen.

5. Diepte en reflectie

Oppervlakkige en onbeduidende communicatie voedt, verre van de banden te versterken, de ander met onzekerheid. Er is geen mentale of emotionele band tussen degenen die geen moeite doen om dieper te gaan of degenen die het gesprek liever snel afronden of de dialoog richten op aspecten van weinig belang.

Helende gesprekken zoeken diepte, wekken reflectie op, openen onze geest en bevorderen bovendien nieuwe gezichtspunten en vitale betekenissen. Ze gaan over filosoferen, spelen met nieuwe ideeën, en verrijken elkaar met onze verschillende perspectieven.

6. Afsluiting en afspraken

“Wat kan ik vanaf nu doen om alles in orde te maken? Wat heb je van mij nodig? Hoe kan ik je helpen? Welke doelen heb je? Wil je later nog eens praten?”

Als er een goede dialoog tussen jullie is, vooral een die heelt en troost, zorg je ervoor dat je je gesprek goed samenvat en afsluit. Op die manier versterk je de interactie en herinner je de ander eraan dat, als hij of zij je nodig heeft, je er bent.

Elk gezond en helend gesprek is een oefening in perfect uitgebalanceerd geven en ontvangen. Af en toe deze vorm van communicatie in praktijk brengen met de mensen van wie je houdt zal zowel nuttig als lonend zijn. Probeer het eens.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gaelick, Lisa & Bodenhausen, Galen & Wyer, Jr. (1985). Emotional Communication in Close Relationships. Journal of personality and social psychology. 49. 1246-65. 10.1037//0022-3514.49.5.1246.
  • Landis, M. H., & Burtt, H. E. (1924). A Study of Conversations. Journal of Comparative Psychology, 4(1), 81–89. https://doi.org/10.1037/h0071502
  • Käsermann, ML., Altorfer, A., Foppa, K. et al. The study of emotional processes in communication: I. Measuring emotionalization in everyday face-to-face communicative interaction. Behavior Research Methods, Instruments, & Computers 32, 33–46 (2000). https://doi.org/10.3758/BF03200786

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.