Vergeving tussen moeders en dochters verlicht lijden

Net als dochters zijn moeders niet perfect. Om deze reden kunnen er soms grote afstanden ontstaan ​​tussen beide als gevolg van bepaalde problematische situaties. Vergeven kan voor beide partijen heel helend zijn.
Vergeving tussen moeders en dochters verlicht lijden
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 23 februari, 2023

Zoals met alle ouder- en kindbanden is de relatie tussen moeders en dochters niet altijd gemakkelijk. Toch is het in therapeutische scenario’s echt gebruikelijk om in dit soort relaties meer dan één ongenezen wond te ontdekken. In feite zijn er vaak verhalen over lijden en problematische situaties die door vrouwen worden verteld, of het nu moeders of dochters zijn.

Vaak vloeit het gevoel van eigenwaarde van een jonge vrouw rechtstreeks voort uit hoe zij denkt dat haar moeder haar ziet. De manier waarop ze zichzelf zien, de visie die ze hebben op hun eigenwaarde, sterke punten, mogelijkheden en zelfs hun lichaamsschema worden allemaal gevoed door de referentie die hun moeder biedt. Het is een realiteit die niet genegeerd kan worden.

Bovendien zijn er veel moeders die gefrustreerd zijn over bepaald gedrag van hun dochters. Inderdaad, niet alle kinderen zijn hetzelfde en sommige kunnen problematischer en uitdagender zijn dan andere.

Evenmin kunnen we voorbijgaan aan het feit dat borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD) vaker voorkomt bij vrouwen. Dit kan ernstige problemen veroorzaken op gezinsniveau.

In feite kunnen deze relaties op een gegeven moment helemaal stuk gaan, en plaats maken voor afstand en wrok in combinatie met stil lijden. Het zijn het soort wonden die na verloop van tijd de overhand krijgen. In veel omstandigheden is het nuttig dat ze geheeld worden en dat er vergeving is tussen moeders en dochters.

We maken allemaal fouten. In het verleden hebben we versies van onszelf tentoongesteld die we nu hebben losgelaten en geheeld. Als het gaat om het herstellen van bepaalde relaties, is het een goed idee om naar onszelf te kijken en ons bewust te worden van wat we goed of fout hebben gedaan.

Moeder en dochter
Het herstellen van een verbroken relatie kan veel opluchting en welzijn brengen.

Waarom zou er vergeving moeten zijn tussen moeders en dochters?

Sommige moeders wisten niet hoe ze moeder moesten zijn toen ze jong waren. En sommige dochters waren de vijanden van hun moeders.

In feite kunnen veel relaties om verschillende redenen turbulent zijn, en littekens van trauma en bijna permanente pijn achterlaten. De Universiteit van Michigan (VS) voerde een studie uit (Engelse link) die beweert dat dit soort relaties steeds meer aandacht krijgt van de wetenschappelijke wereld.

Het lijkt erop dat moeders en dochters vaak het gevoel hebben dat ze met elkaar ‘moeten’ omgaan omdat de populaire cultuur hen dit idee heeft ingeprent.

Het idee bestaat dat er tussen deze twee figuren een sterke wederkerigheid, wederzijdse steun en verrijkende genegenheid zou moeten bestaan. In werkelijkheid zijn er echter vaak andersoortige scenario’s, waarin hechtingsproblemen, geschillen en verschillen een veel voorkomende dynamiek zijn.

Wanneer dit soort patiënten in therapie komt, vragen ze vaak om professionals die gespecialiseerd zijn in dit soort realiteit. Therapeuten zullen meestal verzoening aanbevelen. Maar waarom zou er vergeving moeten zijn tussen moeders en dochters?

De persoon die je gisteren was is anders dan wie je vandaag bent

Misschien was je moeder er niet klaar voor om moeder te zijn. Of misschien heb je je als dochter gerealiseerd dat de manier waarop je je in het verleden gedroeg niet acceptabel was. Als mensen veranderen we allemaal, worden we volwassen en denken we na over onze eigen fouten. Inderdaad, hoewel we vaak het idee overnemen dat bepaalde mensen nooit veranderen, is dit niet altijd waar.

Misschien wil je bepaalde schadelijke gedragingen uit het verleden opzij zetten, omdat je nu spijt hebt van wat je zei of niet zei. Of deed of niet deed. Als jij de moeder in de vergelijking bent, wil je je misschien herinneren dat vaak gezegd wordt dat je, om een ouder te zijn, eerst je eigen wonden moet helen.

Maar soms wordt dit proces pas veel later uitgevoerd. Dus, als beide partijen zich er klaar voor voelen, is het altijd een goed idee om de moeder-dochterrelatie een nieuwe kans te geven.

Fouten waar we spijt van hebben

Misverstanden, onverstandige beslissingen, verkeerde houdingen, schadelijke handelingen die leed hebben veroorzaakt… Vergeving tussen moeder en dochter kan alleen plaatsvinden zolang er berouw is. En dat is er in veel gevallen. Dat komt omdat tijd vaak perspectief geeft en uitnodigt tot zelfbewustzijn en het inzicht in de verantwoordelijkheid van het verbreken van deze belangrijke band.

Sommige omstandigheden bevorderen deze problematische situaties

Het moederschap is ingebed in een specifieke multigenerationele sociaal-culturele omgeving. Er zijn verschillende variabelen die van invloed kunnen zijn op het feit dat een moeder geen passende behandeling, aandacht of zorg voor haar dochter tot stand bracht.

Deze kunnen variëren van gewelddadige relaties, het ontbreken van financiële middelen om haar kinderen naar behoren te onderhouden, de aanwezigheid van een geestelijke stoornis, enz.

Er zijn ook gevallen waarin dochters te maken kregen met ongunstige omstandigheden die hun relaties met hun moeders beschadigden. Bijvoorbeeld verslavingen, psychische problemen, of zelfs het hebben van de verkeerde soort vrienden.

In sommige gevallen is de moeder-dochter relatie niet te herstellen. Dat gezegd hebbende, moeten de omstandigheden die tot de breuk hebben geleid altijd geanalyseerd worden om te beoordelen of die hersteld kan worden. Het heden is immers niet het verleden, mensen kunnen veranderen, en wonden kunnen vaak geheeld worden.

Dochter boos op haar moeder
Als er afstand is ontstaan tussen moeder en dochter, is er vaak sprake van onopgeloste woede en wrok.

Hoe te werken aan vergeving

Als relaties met onze naaste familieleden genezen, bouwt men nieuwe bronnen van steun op evenals een gezond weefsel voor de komende generaties. De moeder-dochter band is uiterst waardevol en verrijkend. Daarom kan het moeite doen om de relatie te herstellen, opnieuw op te bouwen en te helen van groot nut zijn. Hier lees je hoe dat kan:

Wrok oplossen

Gevangen raken in psychologische wrok maakt je een eeuwig slachtoffer. Het mengsel van wrok, teleurstelling en woede maakt je een gevangene van je pijn. Vergeving tussen moeder en dochter vereist dat je deze dimensie aanpakt. Je moet:

  • Je emotioneel openstellen en beschrijven hoe jullie je nu allebei voelen en hoe jullie je in het verleden voelden tegenover de omstandigheden die jullie scheidden.
  • Erkennen dat het lijden wederzijds was en je spijt betuigen. Spijt hebben van slechte woorden en verkeerde handelingen is een daad van moed en heling.

Verander je mentaliteit: het verleden is niet het heden

Het verleden doet pijn omdat daar je wonden met je moeder of dochter zijn ontstaan. Herinneringen wegen zwaar als ze gepaard gaan met pijn. Zodra je je echter emotioneel openstelt, kun je je gaan richten op het hier en nu. Je kunt elkaar een nieuwe kans geven nu je je ervan bewust bent dat jullie oude versies niet meer bestaan.

Vandaag ontmoeten jullie elkaar weer als twee rijpere vrouwen. Jullie zijn je bewust van de wonden van gisteren, maar bereid een nieuwe relatie te creëren.

Wees bereid te vergeven en om vergeving te vragen

Het is niet altijd het juiste moment voor vergeving tussen moeder en dochter. In feite kan het vinden van je vergevende zelf een moeilijke reis zijn. Het vereist tijd en vooral dat je jezelf in de eerste plaats geheeld hebt. Pas als je voldoende vertrouwen, zelfliefde en het verlangen om je relatie te herstellen koestert, kun je deze beslissende stap zetten.

Je moet bereid zijn om vergeving aan te bieden, maar ook om er oprecht om te vragen. Bovendien moet je verwijten, aanvallen en woorden die teruggaan naar gisteren opzij zetten.

Je moet de relatie willen herstellen, wil die gezond zijn

Vergeving zal niet werken als je terugkeert naar dezelfde patronen als gisteren. Hoewel jullie persoonlijkheden antagonistisch kunnen zijn, is het altijd mogelijk om een tussenruimte op te bouwen waarin jullie elkaar weer met respect kunnen ontmoeten, wetende hoe ieder van jullie is. Dit kun je echter alleen bereiken als er een oprecht verlangen naar herstel is, en een echte inspanning om bruggen te bouwen en jullie relatie te verbeteren.

Vergeven en om vergeving vragen geven opluchting. Ze geven je het gevoel dat je in een hyperbare kamer ademt. Daarom, als je een gecompliceerde relatie hebt met je moeder of dochter, probeer dan de wond te helen. Je zult merken dat je leven meer betekenis en perspectief krijgt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Shrier, Diane & Tompsett, Margaret & Shrier, Lydia. (2004). Adult Mother-Daughter Relationships: A Review of the Theoretical and Research Literature. The journal of the American Academy of Psychoanalysis and Dynamic Psychiatry. 32. 91-115. 10.1521/jaap.32.1.91.28332.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.