Enkele merkwaardige feiten over maagdelijkheid

Velen beschouwen het idee van maagdelijkheid zelf als een misvatting. Het wordt van oudsher geassocieerd met de aanwezigheid van het maagdenvlies bij vrouwen, maar de wetenschap heeft de absurditeit van dat idee aangetoond. Hier vind je een aantal echt merkwaardige feiten over maagdelijkheid.
Enkele merkwaardige feiten over maagdelijkheid
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 19 augustus, 2023

Het eerste merkwaardige feit over maagdelijkheid is dat er over gesproken wordt in termen van zowel behoud als verlies. Vanuit dit gezichtspunt zou de eerste seksuele relatie gezien worden, niet als het begin van intieme lichamelijke ontmoetingen met een partner, maar als een verlies van iets kostbaars.

In feite is er een volkomen negatieve symboliek rond maagdelijkheid. De vraag is: gaat de maagdelijkheid verloren of begint het seksuele leven? Er zijn veel antwoorden op deze vraag en elk antwoord hangt af van individuele ideeën en overtuigingen, waarvan er vele ongegrond zijn.

Het onderwerp maagdelijkheid wordt vaak als taboe gezien omdat praten over seks in veel milieus verboden is. Het was in het oude Rome dat aan het maagdenvlies, een universeel symbool van vrouwelijke maagdelijkheid, een hoofdrol begon te worden toegekend. Daarvóór was de kwestie niet zo doorslaggevend.

Eeuwenlang had hun aanwezigheid alleen een symbolische waarde, waar veel vrouwen voor betaald hebben; maar tegenwoordig wordt maagdelijkheid niet meer beschouwd als een waarde of een garantie voor zuiverheid.”

-Anne de Kervasdoué-

Een bloem

Enkele merkwaardige feiten over maagdelijkheid

Maagdelijkheid is een volkomen cultureel begrip en het functioneert alleen als een classificatie. Aan de ene kant staan zij die geen geslachtsgemeenschap hebben gehad en aan de andere kant zij die dat wel hebben gedaan.

Vanuit biologisch oogpunt weten we tegenwoordig dat veel vrouwen zonder maagdenvlies geboren worden. Dit is een vliezig weefsel rond de opening van de vagina dat niet alle meisjes bij de geboorte hebben. Dit ene feit ontkracht veel van de mythen die rond maagdelijkheid bestaan.

Maar dat is nog niet alles. Het membraan dat het maagdenvlies genoemd wordt is uiterst kwetsbaar. Er is niet veel voor nodig om het te laten breken. Het kan gebeuren tijdens krachtige inspanning of zelfs tijdens een gynaecologisch onderzoek. Daarom is het direct in verband brengen van het maagdenvlies met maagdelijkheid verkeerd.

In het oude Rome won het idee aan kracht dat een respectabele vrouw maagd moest zijn als ze trouwde. Men geloofde dat, als ze geen maagd was, ze vatbaar was voor overspel (Spaanse link).

Bij mannen daarentegen werd het als negatief gezien als ze vlak na hun puberteit geen seksuele relaties hadden gehad. Het dominante en veroverende karakter van mannen moest inderdaad getest worden in de bedden van prostituees, bedienden en anderen.

Andere merkwaardige feiten over maagdelijkheid

Het is duidelijk dat maagdelijkheid een onderwerp is dat altijd meer geassocieerd is geweest met vrouwen dan met mannen. Misschien bestaat daarom de mythe dat een man (Spaanse link) altijd ‘weet wat hij moet doen’, ook als het zijn eerste keer is. Dit is echter niet waar. Die eerste ervaring is voor elk mens een leertijd. Niemand wordt geboren met een ingebouwd handboek voor seks.

Er bestaan veel mythen rond de eerste keer voor vrouwen. Hier zijn er een paar:

  • Seks is de eerste keer pijnlijk voor de vrouw. Dit is niet waar. Met de juiste voorbereiding en glijmiddel hoeft het geen pijn te doen. In feite zou het meteen vanaf het begin plezierig moeten zijn.
  • Er treedt een bloeding op. Zoals we eerder al zeiden, hebben veel vrouwen niet eens een maagdenvlies. Dit is dus niet waar. Als ze wel een maagdenvlies hebben, voorkomt goed geoefende seks bloedingen.
  • Als de vrouw een maagdenvlies heeft, verdwijnt het als ze voor het eerst geslachtsgemeenschap heeft. Dit is onjuist. Sommige vrouwen houden hun maagdenvlies ook na het vrijen, want dit vlies is vaak uiterst soepel en breekt pas na verloop van tijd.
  • Masturbatie ontneemt de maagdelijkheid. Dit is niet waar. Zoals we eerder uitlegden, geldt het begrip maagdelijkheid voor mensen die nog geen seksuele relaties met een partner gehad hebben. Als dit niet gebeurd is, zijn ze nog maagd.
Stel in bed

Meer merkwaardige feiten over maagdelijkheid

Een ander merkwaardig feit over maagdelijkheid betreft het Droit du seigneur (heerrecht) ook bekend als jus primae noctis (recht van de eerste nacht).

Als je de film Braveheart gezien hebt, weet je van deze praktijk. Het was een vermeend wettelijk recht dat machtige mannen toestond om in de huwelijksnacht eerder dan de bruidegom seks te hebben met de bruid. De eerste die over dit onderwerp sprak was Herodotus, dus het lijkt erop dat het een oud gebruik was.

Later, in de Middeleeuwen, werd het blijkbaar wijdverbreid. De leenheer oefende dit recht uit op zijn vazallen. Het kon echter meestal worden omgezet in een bescheiden geldbedrag. Daarom werd het paar alleen gelaten om van hun huwelijksnacht te genieten, zonder tussenkomst van een derde.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gallo, H. (1999). El tabú de la virginidad. Affectio Societatis2(5), 6.
  • Molina, I. P. (2004). La normativización del cuerpo femenino en la Edad Moderna: el vestido y la virginidad. Espacio Tiempo y Forma. Serie IV, Historia Moderna, (17).
  • Rodríguez Alvarado, A. E. (2013). El adulterio.
  • Rodríguez Arrocha, B. (2010). La concepción jurídica y moral del adulterio en Roma: fuentes para su estudio.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.