Enkele merkwaardige feiten over dans

Wist je dat een danser genaamd Vaslav Nijinsky de wet van de zwaartekracht trotseerde door drie meter hoog te springen. In feite is dans een discipline die de communicatiekracht die we bezitten ten volle benut, dankzij de dynamiek van ons lichaam. In dit artikel gaan we enkele fascinerende feiten over dans delen.
Enkele merkwaardige feiten over dans

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 26 november, 2022

Dans, als kanaal voor spontane expressie, heeft een bijna even lange geschiedenis als die van de mensheid. Inderdaad, sinds onze komst als soort hebben we ons lichaam gebruikt om onze ideeën en emoties uit te drukken. Net als andere kunstuitingen is dans in de loop der tijd geëvolueerd en onderdeel geworden van vele collectieve rituelen, zowel heilige als profane. Laten we vandaag enkele merkwaardige feiten over dans bekijken

De mens is echter niet het enige dier dat dans gebruikt om zich uit te drukken. In feite zijn er verschillende soorten die bewegingen gebruiken die zeker als harmonisch kunnen worden omschreven, vooral tijdens paringsrituelen. Toch is het alleen bij de mens dat de praktijk zich heeft ontwikkeld tot een kunst die op bijna magische wijze de dynamische mogelijkheden van het lichaam benut.

Het oude Griekenland was de eerste cultuur die dans als een artistieke activiteit beschouwde. Het was ook de eerste die het combineerde met het theater. Socrates zou werd door zijn tijdgenoten geprezen omdat hij mooi danste. Aan de andere kant had Plato geen ritme en geen zin om te leren dansen, waarvoor hij veel kritiek kreeg.

De dans kan alles onthullen wat in de muziek verborgen is, en zij heeft de extra verdienste menselijk en tastbaar te zijn.”

Charles Baudelaire

.

Vrouw danst bij zee

Enkele merkwaardige feiten over dans

Over Plato gesproken, deze grote filosoof maar belabberde danser vond toch nog tijd om het onderwerp dans aan te snijden. Hij beweerde dat er drie soorten waren: imitatief, atletisch en verdacht.

De eerste was typisch voor het sociale leven en beschouwde hij als fatsoenlijk. De tweede zocht maximale gratie in het lichaam. Hij vond echter dat de derde soort aanzette tot dronkenschap en overdaad en vond dat die verboden moest worden.

In het oude Rome was er één uiterst merkwaardige dans. Als iemand stierf, nam iemand de jurk van de overledene aan en bedekte zijn gezicht met een masker. Ze stonden voor de begrafenisstoet en hun rol was de gewoonten en handelingen van de overledene uit te beelden, zonder een woord te zeggen. In feite lieten ze hun lichaam spreken.

Tijdens de Middeleeuwen was er een afname van de dans. In feite werd het pas weer belangrijk in de Renaissance. De eerste bekende dansacademie werd geopend in Frankrijk in 1661, gesponsord door Lodewijk XIV, de Zonnekoning. In Afrika en Amerika was dans een gemeenschappelijke uitdrukking en was het verbonden met zowel het religieuze als het sociale leven.

Merkwaardige feiten over ballet, de klassieke vorm van dans

Ballet is de meest erkende artistieke uitdrukking van dans. Het werd geboren in het Italië van de Renaissance, maar bereikte zijn pracht en praal in Frankrijk. Bijna vanaf het begin werden de vijf basisposities ontwikkeld, die tot op de dag van vandaag van kracht zijn.

De beroemdste werken zijn Het Zwanenmeer, De Notenkraker en De schone slaapster, alle gechoreografeerd door Marius Petipa, een Fransman die het grootste deel van zijn leven in Rusland woonde.

Er zijn twee elementen van het ballet die bijna mythisch zijn: de beroemde tutu en de balletschoenen. In zijn begintijd was de tutu flexibel en reikte tot aan de enkels. Men dacht dat dit kledingstuk de dansers het gevoel gaf dat ze letterlijk over het toneel vlogen.

Helaas waren de vroege tutu’s van de dansers meestal niet brandveilig en op 26 juli 1862 vloog de tutu van Emma Livry op het toneel in brand en raakte ze zwaar gewond. Later overleed ze aan haar verwondingen.

Wat betreft balletschoenen: in tegenstelling tot wat velen denken, hebben die geen gipsen tenen, maar zijn ze gemaakt van karton en stof. Interessant is dat de voeten van degenen die ballet beoefenen zo sterk zijn dat ze bij het springen en landen tot drie keer hun eigen gewicht kunnen dragen.

Ballet

Dans, een fantastisch universum

Professor Tomoyuki Yamamoto, van het Advanced Institute for Science and Technology in Japan, voerde een onderzoek uit (Engelse link) waarin hij concludeerde dat voetballers die de samba kunnen dansen hun vaardigheden aanzienlijk verbeteren Verklaart dit het succes van het Braziliaanse voetbalteam, of bezitten ze gewoon van nature ritme in hun lichaam?

Een ander onderzoek (Engelse link), uitgevoerd door de Universiteit van Missouri (VS), beweerde dat dans van groot nut is voor ouderen. In het bijzonder helpt het hun evenwicht te verbeteren. Daarom is het een uitstekende bescherming tegen valpartijen, die bij ouderen zo vaak voorkomen. Bovendien geeft dansen zuurstof aan het bloed en houdt het de hersenen actief.

Men gebruikt dans ook op andere manieren gebruikt als therapeutisch middel. Uit onderzoek (Spaanse link) blijkt zelfs dat het een uitstekende aanvulling is om de bijwerkingen van sommige behandelingen, zoals die voor kanker, te verlichten. Het vermindert ook depressie, angst en vermoeidheid, terwijl het de perceptie van pijn vermindert. Wat een bijzondere activiteit.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Iguchi, J., Yamamoto, T., & Fujinami, T. (2006). Samba helps football players improve their skill. Journal of Biomechanics, (39), S556.
  • Krampe, J. (2013). Explorando los efectos de la terapia basada en la danza sobre el equilibrio y la movilidad en adultos mayores. Revista occidental de investigación de enfermería35 (1), 39-56.
  • Markessinis, A. (1995). Historia de la danza desde sus orígenes. Lib. Deportivas Esteban Sanz.
  • Sebiani, L. (2005). uso de la danza-terapia en la adaptación psicológica a enfermedades crónicas.(cáncer, fibrosis, sida). Reflexiones84(1), 49-56.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.