Socrates, biografie van de vader van de filosofie

Socrates is voor velen de belangrijkste filosoof aller tijden. Dit komt vooral omdat hij de dialectische methode heeft vormgegeven en daarmee het inductieve denken. In feite blijft zijn lesmethode, die bekend staat als mayeutics, duizenden jaren na zijn ontstaan nog steeds geldig.
Socrates, biografie van de vader van de filosofie

Laatste update: 11 februari, 2022

Socrates is een van de beroemdste mannen in de geschiedenis van de hele mensheid. Velen denken dat hij het was die eenheid gaf aan filosofische activiteit en dat het westerse denken dankzij hem vorm begon te krijgen. In feite wordt hij beschouwd als de vader van de filosofie en de grootste Griekse denker.

Politiek en ethiek als denkgebieden begonnen met Socrates. Hij was vooral een man die graag op een intelligente manier vragen stelde en debatteerde. Verder nam hij niets als vanzelfsprekend aan.

Dit maakte hem echter een voorwerp van kritiek en vervolging. Inderdaad, zeer weinigen tolereerden zijn vragen. Dat komt omdat ze de kwetsbaarheid van de kennis en argumenten van zijn tijdgenoten blootlegden.

Ik weet dat ik niets weet.”

-Socrates-

Socrates heeft ook een grote stempel gedrukt op de wereld met zijn analysemethode, dialectiek en leerstrategie. Dit stond bekend als maieutiek of de socratische methode. Hij was een denker die niet geïnteresseerd was in het postuleren van waarheden, maar in het onderzoeken van de basis van het denken. Bovendien werd van hem gedacht dat hij een geweldig gevoel voor humor had.

Athene

De vroege jaren van Socrates

Socrates werd geboren in Athene in 470 voor Christus. Zijn vader heette Sofronisco. Hij was steenhouwer en had meegewerkt aan de bouw van het Parthenon.

Er wordt gezegd dat toen zijn zoon werd geboren hij het Orakel van Delphi raadpleegde, die hem adviseerde om Socrates in zijn eigen tempo te laten groeien, zonder zijn wil tegen te werken of zijn impulsen te onderdrukken. De moeder van Socrates was Phaenarete, een vroedvrouw, die de filosoof als zijn mentor beschouwde.

Om te beginnen wijdde Socrates zich aan hetzelfde beroep als zijn vader. In feite heeft hij verschillende standbeelden gebeeldhouwd bij de ingang van de Akropolis. Hij kreeg een basisopleiding zoals het iemand van zijn status betaamde. Het was Archelaus die hem kennis liet maken met de filosofie.

Socrates was ook een infanterist tijdens de Peloponnesische Oorlog, waarin hij met grote moed vocht. Hij trouwde jong met Xantipa, een vrouw die beroemd werd vanwege haar slechte karakter. Men dacht dat ze een moeilijke relatie hadden. Het is echter niet duidelijk of het zo verontrustend was als sommigen dachten.

Een briljante maar bescheiden man

Socrates’ fysieke verschijning was een bron van spot, want hij was niet knap. Verder was hij verschrikkelijk sober. Eigenlijk droeg hij altijd dezelfde mantel en leidde hij een mager leven. Dit was echter bewust. In ieder geval werd hij al snel bekend om zijn grote intelligentie. Hij werd vooral beroemd door zijn vragen.

Zijn methode, maieutiek, bestond eruit de ene vraag na de andere te formuleren. Zo ontstond een coherente discursieve draad van antwoorden. Hij werd al snel beroemd in Athene vanwege zijn vermogen om zich in elk onderwerp te verdiepen. Om deze reden verzamelde hij veel volgelingen.

Wat Socrates deed, was eigenlijk ‘de zekerheden ‘ in twijfel trekken. Zijn volgelingen hielden inderdaad van hem, vanwege het feit dat ze actief konden deelnemen aan de constructie van kennis en ideeën.

Zijn meest briljante leerling was Plato. In feite was het dankzij de laatste dat een groot deel van het socratische denken werd teruggevonden. Omdat de vader van de filosofie nooit heeft zelf heeft geschreven.

Plato
Plato

Een historische misdaad

De filosoof die iedereen aan alles deed twijfelen, werd niet gunstig beoordeeld door degenen die absolute waarheden probeerden op te leggen. Socrates was inderdaad niet geliefd bij de machtigen.

Er wordt gezegd dat een rijke Athener hem wilde inhuren om zijn zoon op te voeden. De filosoof vroeg hem om een betaling van 500 drachmen. Dit leek de aannemer echter overdreven. Hij beweerde zelfs dat hij een ezel met het geld kon kopen. Socrates adviseerde hem om het te kopen, zodat hij dan twee ezels in huis zou hebben.

Op het hoogtepunt van zijn roem werd Socrates met argwaan bekeken. In feite werd hij ervan beschuldigd een slechte invloed op de jongeren te hebben. Tot ieders verbazing verdedigde hij zich niet met zijn grote dialectische capaciteit. Omdat hij vond dat de wetten en de uitspraken van de rechters moesten worden nageleefd, of hij het er nu mee eens was of niet.

Socrates werd ter dood veroordeeld door middel van een hemlockvergiftiging. Xantipa, zijn vrouw, zou hem hebben bezocht en begon te huilen.

De filosoof vroeg haar waarom ze huilde en ze antwoordde dat het buitengewoon triest was hem te zien sterven door een onterechte veroordeling. Hij antwoordde: “Zou je je beter voelen als ik stierf door een rechtvaardig vonnis?” Het is begrijpelijk dat zijn dood een opschudding veroorzaakte onder zijn volgelingen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.