Emotionele decompressie

Soms heb je het gevoel dat je gaat ontploffen. Je bent als een ballon die zich bij elke teleurstelling, angst, angst of zorgen meer en meer opblaast. De techniek van emotionele decompressie kan helpen.
Emotionele decompressie

Laatste update: 10 januari, 2022

De techniek van emotionele decompressie wordt gebruikt om te helpen in toestanden van intense en aanhoudende stress in de loop van de tijd. In deze tijden ben je eigenlijk als een fragiele ballon die wordt opgeblazen terwijl je de zorgen, het verdriet en het ongemak verzamelt dat het dagelijks leven je kan brengen. Uiteindelijk is de belasting zo immens dat je gewoon niet weet wat je moet doen.

Aesopus zei dat “Een broodkorst die in vrede wordt gegeten, beter is dan een banket dat in angst wordt gegeten.” Dit is waar. Je bent echter vaak gedwongen te functioneren in omgevingen waar banketten worden gehouden, de angst op het hoogste niveau is en de druk constant.

Er komt een tijd dat jouw onzekerheid, nervositeit en verwarring zich steeds meer opstapelen. Je raakt ‘opgezwollen’ van stil lijden waardoor je niet meer kunt reageren en zelfs jezelf kunt zijn. Je hebt hulpmiddelen en nieuwe benaderingen nodig om met deze emotionele last om te gaan. De techniek van emotionele decompressie kan helpen.

Veel van de onuitgesproken emoties die zich in je ophopen, vergroten je algemene ongemak en lijden. De techniek van emotionele decompressie stelt je in staat deze interne realiteiten te kanaliseren en te begrijpen.

Gestreste man

De techniek van emotionele decompressie

Ariel Leve is een bekende Amerikaanse journalist die beroemd is vanwege het schrijven van een boek genaamd An Abbreviated Life. In dit werk legt ze haar herinneringen uit, en vooral haar jeugd. In de jaren zeventig woonde ze in een appartement in Manhattan, waar Andy Warhol en andere beroemdheden uit die tijd vaak hun wilde feesten gaven.

Ze bracht die nachten door opgesloten in haar kamer, bang en niet in staat om te slapen. Daarbij moest ze samenleven met een moeder (een bekende artiest) met een narcistische, wispelturige, zorgeloze en ook gewelddadige persoonlijkheid. Door het lijden van die jaren verzamelde ze een reeks emoties die ten koste gingen van haar lichamelijke en psychische gezondheid.

Ze was zich er ook van bewust hoe deze negatieve en ongelijkmatige stemming ook haar omgeving ‘besmet’ had. Inderdaad, de opeenstapeling van negatieve ervaringen, complexe emoties en herinneringen vertaalde zich in trauma. Dezelfde soort waar duizenden mensen over de hele wereld ook last van hebben.

De techniek van emotionele decompressie kan in deze gevallen nuttig zijn. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Kanaal om vrij te geven

Er wordt vaak gezegd dat de basiswet van het universum beantwoordt aan een principe. Dat is het idee dat energie niet wordt gecreëerd of vernietigd, maar wordt getransformeerd. Deze zin is eigenlijk geformuleerd door Antoine Lavoisier, en hoewel het van toepassing is op het gebied van thermodynamica, is het ook nuttig in de wereld van emoties.

De techniek van emotionele decompressie is dus een uiterst nuttige hulpbron in de context van posttraumatische stress. Dr. Stephen Regal, een expert op het gebied van trauma, voerde zelfs een onderzoek uit (Engelse link) dat de effectiviteit van deze hulpbron in psychotherapie onderschreef.

Emotionele decompressie bestaat uit het werken aan emoties, aandacht schenken aan mentale schema’s en loslaten wat niet nuttig voor je is, waardoor er ruimte ontstaat voor welzijn.

De onderdrukte emotionele energie die je door de jaren heen hebt verzameld, ligt begraven in de kelder van je geest. Dat emotionele stof maakt je uiteindelijk ziek zonder dat je het doorhebt.

Visualisatie en associatie: benoemen wat pijn doet

Emotionele decompressie vereist dat je een visualisatieoefening uitvoert. Houd in gedachten dat de complexiteit van de interne druk die emotionele pijn genereert, betekent dat je de neiging hebt bang te zijn om naar binnen te kijken. Als u echter een eenvoudige oefening uitvoert die wordt gemedieerd door diepe ontspanning, kan het gemakkelijker zijn. Het bestaat uit het volgende:

  • Sluit je ogen en ontspan. Adem diep in en visualiseer, wanneer je je ontspannen voelt, een doolhof dat je geleidelijk en rustig binnengaat.
  • Naarmate je vordert, zul je dingen tegenkomen die je zorgen baren en pijn doen. Laat je geest vanzelf stromen en je meenemen naar die complexe en zelfs pijnlijke dimensies. Kom in contact met hen.
  • Wanneer je deze innerlijke realiteiten tegenkomt, beschrijf ze dan en leg uit hoe ze je laten voelen. Vertaal ze in woorden. Gebruik de eerste die in je opkomt, ook al slaan ze nergens op. Bijvoorbeeld pijn, angst, duisternis, enz. Aarzel ook niet om je emoties te uiten door te huilen als dat nodig is.

Emotionele decompressie houdt in dat je je verborgen gevoelens en emoties naar buiten brengt om ze te helen en om te zetten in gezondere toestanden.

De sleutel tot emotionele decompressie is het accepteren van je emoties zoals ze zijn, zoals ze naar je toe komen.

Vrouw die een paardenbloem blaast

Emotionele decompressie: begrijpen en transformeren om los te laten

Na de oefening van visualisatie en het loslaten kan er iets concreets gebeuren. Bij het loslaten van emoties is het inderdaad gebruikelijk om een emotionele instorting te ondergaan. Al je verzamelde energie wordt blootgelegd en je voelt je overweldigd. Verder is er een overdaad aan verdriet en zelfs woede.

Emotionele decompressie vereist dat je blijft zuiveren en aan die emoties blijft werken. Het is niet genoeg om ze alleen te verwijderen, je moet ze begrijpen en transformeren.

Dit is hoe je het doet:

  • Vind de oorzaken en oorsprong van je pijn, angst en zorgen. Als het helpt, schrijf ze dan op.
  • Nu is het tijd om die emoties te transformeren. Wat je voelt kan niet zomaar verdwijnen. Denk aan de wet van de thermodynamica die we eerder noemden. Niemand kan zijn angst of schuldgevoel op magische wijze vervluchtigen. Je moet je gedachten opnieuw opbouwen en je emoties transformeren, wat je naar een meer ontspannen en harmonieuze staat leidt.
  • De juiste manier om dit te doen is door je ideeën te herformuleren, met mededogen tegen jezelf te spreken en een meer rationele en minder emotionele benadering toe te passen.
  • Herformuleer je schadelijke denkpatronen en houdingen, laat je schuldgevoelens los, schakel je wrok uit en vergeef jezelf als het nodig is. Ga ervan uit dat er dingen zijn die niet kunnen worden veranderd of gecontroleerd, maar dat je je reacties op alles wat er is gebeurd wel kunt beheersen.

In wezen is de techniek van emotionele decompressie een nuttige en effectieve hulpbron die iedereen kan toepassen. Het is bijna als een vuur, in staat om alle onaangename gewaarwordingen die samenhangen met je onderdrukte emoties te blussen.

Het is echter een complex proces en daarom heb je de hulp van een gespecialiseerde professional nodig om het uit te voeren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Stephen Regel (2009) A guide to psychological debriefing – managing emotional decompression and post traumatic stress disorder, Counselling and Psychotherapy Research, 9:2, 129-130, DOI: 10.1080/14733140902750982
  • Seligman, M.E.P. and Maier, S.F. (1967). Failure to escape traumatic shock. Journal of Experimental Psychology, 74, 1-9.
  • Overmier, J. B. and Seligman, M.E.P. (1967). Effects of inescapable shock upon subsequent escape and avoidance responding. Journal of Comparative and Physiological Psychology, 63, 28-33.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.