Eleanor Roosevelt: een opmerkelijke First Lady

Hoewel Eleanor Roosevelt een verlegen, onzeker kind was, werd ze een van de meest opmerkelijke en geliefde First Lady's. Ze was ook auteur en hervormer.
Eleanor Roosevelt: een opmerkelijke First Lady
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Sonia Budner

Laatste update: 27 december, 2022

Vandaag willen we je graag vertellen over Eleanor Roosevelt, een opmerkelijke vrouw. Zij was een sleutelfiguur bij veel van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen eeuw. Niet alleen als diplomaat, maar ook als verdediger van de mensenrechten. Eleanor was ongetwijfeld een van de meest invloedrijke mensen van de 20e eeuw.

Ze was het nichtje van president Theodore Roosevelt Jr. en trouwde later met haar verre neef Franklin Delano Roosevelt. Toen hij president van de VS werd, werd zij op haar beurt First Lady. Deze positie was het platform van waaruit ze institutionele steun verleende aan sociale rechtvaardigheidskwesties in de vrouwenbevrijdingsbeweging en de universele mensenrechten.

Terwijl de vrouwen die haar voorgingen als First Lady slechts een rol hadden als presidentiële gastvrouwen met ceremoniële taken, voegde Eleanor Roosevelt inhoud toe aan de positie.

Niet alleen voor de regering, maar ook voor Amerikaanse burgers. Het ging zelfs nog verder na haar werk als afgevaardigde van de VS in de Verenigde Naties. Na haar verblijf in het Witte Huis in de tijd dat haar man president was, liet ze een belangrijke erfenis na.

Haar vroege jaren

Eleanor Roosevelt spreekt op een evenement

Eleanor is geboren in de stad New York in een welvarende en politiek prominente Amerikaanse familie. Sommige mensen zeggen dat ze geen gelukkige jeugd heeft gehad, omdat ze haar beide ouders voor haar tiende jaar verloor.

Ze studeerde aan een privé-internaat in Londen. Daar ontmoette ze degene die de meest invloedrijke figuur in haar leven zou zijn, een lerares die haar vertrouwen gaf en haar hielp een sterke en charismatische jonge vrouw te worden.

Terug in de Verenigde Staten bleef ze in contact met haar verre achterneef, de veelbelovende Franklin Delano Roosevelt. Ze trouwden vervolgens in 1905. Nadat hij tot senator was benoemd, verhuisden ze naar Albany, New York. Ze kregen zes kinderen, maar verloren een van hen al op jonge leeftijd.

Ondanks haar vele gezinstaken was Eleanor ook betrokken bij de politiek. Ze was lid van verschillende organisaties, waaronder:

  • League of Women’s Voters
  • Women’s Trade Union League
  • hoofd van de vrouwendivisie van het Democratic National Committee.

Daarnaast leidde ze een meubelfabriek en was ze voorzitter van de afdelingen literatuur en geschiedenis van een middelbare school. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte ze samen met het Rode Kruis.

Eleanor Roosevelt wordt First Lady

Haar promotie naar First Lady vond plaats in 1933 toen haar man voor het eerst tot president van de Verenigde Staten werd gekozen. Hij was twaalf jaar lang president en Eleanor Roosevelt was al die tijd First Lady.

Ze was een vrij wilskrachtige vrouw in een tijd waarin vrouwen weinig belang hadden in het openbare leven, laat staan in het openbaar ambt. Ze hield meer dan 300 lezingen voor vrouwelijke journalisten en nam deel aan allerlei politieke evenementen, met name die voor de rechten van de vrouw waren, in het bijzonder de Afro-Amerikaanse vrouwen.

Het is niet genoeg om over vrede te praten. Men moet erin geloven. En het is niet genoeg om erin te geloven. Men moet er aan werken.

-Eleanor Roosevelt-

Eleanor vocht voor de rechten van de meest kansarme mensen. Ze promootte ze via de kranten waarvoor ze schreef. Ze schreef meer dan 3.000 artikelen die werden gepubliceerd in kranten en tijdschriften, waaronder een maandelijkse column in Woman’s Home Companion, waarin ze mensen aanmoedigde om hun verhalen te delen. Daarnaast publiceerde ze vier boeken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ze verantwoordelijk voor de civiele verdedigingszaken. Bovendien maakte ze publiekelijk bezwaar tegen de beslissing van haar man om duizenden Japanse immigranten op te sluiten.

De belangrijke erfenis van Eleanor Roosevelt

Een standbeeld van Eleanor Roosevelt

Haar man stierf terwijl hij een vierde termijn als president diende. Toch is haar activisme daarmee niet geëindigd. In plaats van zich terug te trekken uit het openbare leven, voegde Eleanor zich bij president Truman als afgevaardigde bij de Verenigde Naties.

Ze hielp bij het schrijven van de Magnum Opus van de Verenigde Naties: de Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1948. Haar invloed is aanwezig in de grondwetten van veel verschillende naties, waar ze heeft bijgedragen aan de bescherming van de rechten van alle mannen en vrouwen in de hele wereld.

President Truman noemde haar ooit The First Lady of the world als eerbetoon aan haar prestaties op het gebied van de mensenrechten. Bovendien beschouwde John F. Kennedy haar als het archetype van de Amerikaanse vrouw.

Ze heeft een erfenis nagelaten die een inspiratiebron blijft voor elke First Lady na haar. Het was Eleanor die het politieke veld openstelde voor vrouwen. Ze stierf op 78-jarige leeftijd op 23 april 1962, in New York City.

Grote geesten discussiëren over ideeën; gemiddelde geesten discussiëren over gebeurtenissen; kleine geesten discussiëren over mensen.

-Eleanor Rooseveld-

Eleanor blijft een inspiratiebron voor veel vrouwen over de hele wereld. Iedereen die op dit moment strijdt voor de rechten van vrouwen en minderheden erkent haar grote invloed op de zaak.

De waardigheid van alle menselijke wezens

Nadat ze stierf, publiceerden haar bewonderaars veel lofbetuigingen. Een van hen, Adlai Stevenson, een vertegenwoordiger van de Verenigde Staten in de Verenigde Naties, zei over haar: “Ik heb meer verloren dan een geliefde vriendin. Ik heb een inspiratie verloren. Ze steekt liever een kaars aan dan de duisternis te vervloeken, en haar gloed heeft de wereld verwarmd.”

Dat citaat definieert haar persoonlijkheid en kracht. Het lijkt erop dat Eleanor Roosevelt een vlam heeft aangestoken bij iedereen die haar kende.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Luscombe, Anya (2018) Eleanor Roosevelt: A crusading spirit to move human rights forward. Sage Journals. Volume: 36 issue: 4, page(s): 241-246. Recuperado de https://journals.sagepub.com
  • Mary A. Glendon, (1998) Knowing the Universal Declaration of Human Rights, Harvard University’s library, 73 Notre Dame L. Rev. 1153. Recuperado de   https://dash.harvard.edu/handle/1/12991698
  • Budner, Sonia (2018) History Knitters, Collection in miniature of great women. Eleanor Roosevelt, Chapter 13. Independently published, ISBN: 978-1980572725

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.