Eeneiige en twee-eiige tweelingen: de verschillen

Eeneiige en twee-eiige tweelingen: de verschillen
Guillermo Bisbal

Geschreven en geverifieerd door de antropoloog Guillermo Bisbal.

Laatste update: 27 december, 2022

Het verschil tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen heeft nogal de neiging om mensen te verwarren. Vooral degenen die totaal niet bekend zijn met dit fenomeen zullen snel het spoor bijster raken. Sommigen denken dat eeneiige en twee-eiige tweelingen hetzelfde zijn. Niks had echter minder waar kunnen zijn.

We zullen dit verhelderen door een paar populaire mythes te ontmaskeren en de verschillen tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen uit te leggen. Laten we beginnen met dit laatste.

Eeneiige tweelingen, ook wel monozygoten genoemd, komen voort uit één enkele bevruchte eicel. Deze zygote – de eicel en spermacel tezamen — wordt in tweeën (of soms zelfs meer) gedeeld. Dit gebeurt door middel van een proces dat meiose heet, dat een vorm van celdeling is. Hieruit komen twee embryo’s met identiek genetisch materiaal voort. Dit resulteert in twee identieke tweelingen die tegelijkertijd geboren zullen worden.

Twee-eiige tweelingen, ook wel dizygoten genoemd, zijn het gevolg van de bevruchting van twee aparte eicellen door twee aparte spermacellen. Zodoende kunnen ook drielingen, vierlingen, enzovoorts ontstaan. De kinderen die op deze wijze verwekt zijn delen evenveel genetisch materiaal met elkaar als dat gewone broers en zussen doen. De mate van verschil tussen de twee is dus ook vergelijkbaar met het verschil tussen normale broers en zussen.

Fysieke verschillen tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen

Er is één probleemgebied dat sommige mensen hebben bij het differentiëren tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen. Ze snappen de lichamelijke verschillen (of overeenkomsten) tussen de verschillende soorten tweelingen niet. Eeneiige tweelingen, of “identieke tweelingen” uit het Engels vertaald, zijn grotendeels identiek. Je kunt ze op het eerste gezicht niet uit elkaar houden. Dit komt omdat het genetisch materiaal (de genen) bij beide tweelingen 100% gelijk is. Als je toch een verschil tussen de twee spot, komt dat hoogstwaarschijnlijk door externe factoren. Zo kan de één zijn haar anders dragen dan de ander of ooit een litteken hebben opgelopen.

Twee-eiige tweelingen lijken op elkaar zoals normale broers en zussen doen. Ze kunnen verschillen in lengte, huidskleur, lichaamsbouw, haartextuur, enzovoort. Soms lijken twee-eiige tweelingen heel erg op elkaar, maar dat is vaak een toevalstreffer. Ze delen 50% van hun genen met elkaar, dus identiek zullen ze nooit zijn.

En hieruit volgt ene gouden regel: als het geslacht van de tweelingen verschilt, betreft het sowieso een twee-eiige tweeling. Eeneiige tweelingen hebben namelijk ook altijd hetzelfde geslacht.

Eeneiige en twee-eiige tweelingen

Hebben tweelingen dezelfde vingerafdrukken en bloedtypes?

Over het bloedtype kunnen we kort zijn: ja, e eneiige tweelingen hebben hetzelfde bloedtype. Ze hebben immers 100% dezelfde genen. Twee-eiige tweelingen hebben daarentegen niet altijd hetzelfde bloedtype.

Eeneiige tweelingen delen bovendien nog veel andere dingen — maar vingerafdrukken vallen daar niet onder. Eeneiige tweelingen hebben niet dezelfde vingerafdrukken omdat deze niet genetisch bepaald zijn. Het patroon op je vingertoppen wordt bepaald door intrauterine (binnen de baarmoeder plaatsvindende) processen tijdens de zwangerschap.

Eeneiige tweelingen zijn dus niet 100% identiek. Er kunnen nog andere verschillen gevonden worden tussen twee eeneiige tweelingen. Echter, die zijn vaak niet zichtbaar voor het blote oog.

Psychologische verschillen tussen eeneiige en twee-eiige tweelingen

In beide gevallen delen de tweelingen een specifieke, speciale band met elkaar. Ze zijn vaak hechter met elkaar dan normale boers en zussen onderling. Tweelingen worden immers tegelijkertijd geboren en opgevoed, wat hun band iets unieks geeft.

Wat betreft persoonlijkheid: dat is afhankelijk van hoe ze zijn opgevoed. Eeneiige tweelingen hebben vaak complementaire al dan niet afhankelijke persoonlijkheden. Vaak lijkt het erop dat de twee hun vermogens en kwaliteiten onderling delen. Eentje heeft bijvoorbeeld betere motorische vaardigheden, en de ander heeft betere sociale vaardigheden.

Eeneiige tweeling

De persoonlijkheden van twee-eiige tweelingen kunnen met elkaar overeenkomen of met elkaar verschillen. Dit hangt lang niet altijd samen met hoeveel ze lichamelijk op elkaar lijken. Houd overigens ook hun opvoeding in gedachten en de dynamiek tussen de twee. Twee-eiige tweelingen hebben vaker overeenkomstige persoonlijkheden dan normale broers en zussen. Ze verschillen alsnog meer van elkaar dan de persoonlijkheden van eeneiige tweelingen.

Het kan goed zijn dat eeneiige en twee-eiige tweelingen een soort eigen taaltje ontwikkelen. Soms duurt het bij tweelingen daardoor wat langer voordat ze ook met andere kinderen praten.

Eeneiige en twee-eiige tweelingen kunnen zodoende wat eigenzinnigheden, interesses en sociale gedragingen delen. Sterker nog: het komt zelden voor dat ze weinig karaktertrekjes delen.

Afhankelijk van of het een eeneiige of twee-eiige tweeling betreft, zullen de kinderen op zekere gebieden van elkaar verschillen of juist overeenkomen. Het is van groot belang dat je de ze uit elkaar houdt en ze als individuen behandelt. Dat geldt vooral voor eeneiige tweelingen. Het mogen dan wel duo’s zijn, maar ze zijn elk hun eigen persoon. Dit zal alleen niet altijd van toepassing zijn op ziektes: als de één een bepaalde (chronische) aandoening blijkt te hebben, laat de ander dan ook onderzoeken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.