Lichamelijk zelfvertrouwen: accepteer je lichaam

juli 9, 2017

Je wilt niet in de spiegel kijken, je bent bang om foto’s van jezelf te maken en soms ben je zelfs bereid om foto’s van jezelf op de computer aan te passen om de ‘lelijke’ delen van je lichaam te corrigeren. Mode, sociale druk en vergelijking zijn allemaal vijanden die een hoop schade kunnen aanrichten en jou kunnen beroven van die liefde die je voelt voor je eigen lichaam.

Jouw lichaam, gezien als fysieke entiteit die jou in staat stelt om je voort te bewegen in de externe wereld, vormt een uiterst belangrijk deel van jou. Jouw lichaam, jouw emoties en jouw gedachten vormen samen een geheel dat jou onderscheidt van alle anderen. De hedendaagse schoonheidsstandaarden en een verkeerde perceptie van gezondheid hebben er echter toe geleid dat je je eigen lichaam bent gaan haten.

Begrijp je lichaam

Om je lichaam al het respect te geven dat het verdient, moet je het eerst beginnen te begrijpen. Het is geen misdadiger die jou kwaad wil doen. Doorgaans gedraagt het zich juist erg naar behoren, en je kunt een geweldige bondgenoot vinden in al zijn complexiteiten, vooral als je leert om de aanwijzingen die je lichaam je geeft te interpreteren.

Zelfs als je niet voldoende voor je lichaam zorgt, blijft het een schild dat jou beschermt tegen aanvallen van buitenaf. Waarschijnlijk ben jij doorgaans zelf degene die deze kostbare vriend kwaad doet, door ongezond te eten, te strenge diëten te volgen of niet voldoende aan lichaamsbeweging te doen.

Lichamelijk Zelfvertrouwen

Het lichaam dat jij zo erg haat, dat je niet weerspiegeld wilt zien worden in de spiegel, dat je probeert te verbergen voor je partner door gelijk het licht uit te doen wanneer jullie intiem met elkaar zijn, of dat je probeert te bedekken door bepaald soort kleding te dragen, is het lichaam dat jou de rest van je leven bij zal staan. Jij bent in staat om je lichaam te veranderen en verbeteren, maar soms sluit dit niet aan op wat je wilt.

Lichaam en mode

De media, reclames en de maatschappij zijn zo machtig dat ze ervoor kunnen zorgen dat jonge meiden niet meer willen eten zodat ze eruit kunnen zien als de modellen in de bladen, of dat jongens al van jongs af aan naar de sportschool willen gaan om hun spieren op te pompen zodat ze net zo aantrekkelijk kunnen zijn als de grote Hollywoodacteurs.

In relatie tot het lichaam, is de betekenis van het woordje ‘schoonheid’ echter zeer relatief, bovendien verandert het voortdurend. Tijdens de Renaissance, werden forsere vrouwen bijvoorbeeld als veel mooier gezien. Binnen de Arabische cultuur wordt er door mannen helemaal niet gezocht naar meisjes die te dun zijn om mee te trouwen. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

Het lichaam is het beste stukje technologie dat we hebben. Wil je er iets aan veranderen? Natuurlijk, alles kan verbeterd worden. Dit betekent echter niet dat je je lichaam hoe het nu is hoeft te verachten.

Ben jij tevreden met je lichaam?

Over het algemeen zijn de meeste mensen niet zo tevreden met hun lichaam. Dunne mensen zouden graag willen dat ze iets meer rondingen hadden, terwijl vollere mensen juist graag iets dunner zouden zijn. Lange mensen hebben er genoeg van om altijd over alles heen te kunnen kijken en korte mensen willen eindelijk eens een keertje serieus worden genomen.

Lichamelijk Zelfvertrouwen

Als je niet tevreden bent met je lichaam, weet dan dat je hierin lang niet de enige bent. Probeer eens na te denken over de volgende vragen: Waarom ben je niet tevreden met je lichaam? Over welke delen van je lichaam ben je niet gelukkig? Hoe zou je dit kunnen verbeteren? Zijn er ook delen van je lichaam waar je wel tevreden mee bent?

Als je iets aan je lichaam wilt veranderen, probeer er dan eens over na te denken of die aanpassing werkelijk noodzakelijk is. Probeer te achterhalen wat de reden is waarom je dit deel van je lichaam zou willen veranderen. Is het omdat je dit deel echt niet leuk vindt aan jezelf, of omdat je jezelf vergelijkt met andere mensen? Hoe dan ook, als je echt zeker weet dat je iets aan je lichaam wilt veranderen, dan zou het verstandig zijn om jezelf te laten adviseren door een professional.

Begin je lichaam te accepteren

Je lichaam accepteren houdt niet in dat je er geen moeite meer voor hoeft te doen en er niets aan mag veranderen. Het houdt simpelweg in dat je de dag begint met liefde voor jezelf en erkenning van je eigen schoonheid, zowel je innerlijke als je uiterlijke schoonheid. Een oefening die hierbij behulpzaam zou kunnen zijn is om voor de spiegel te gaan staan, als het kan zonder kleding aan, en vervolgens elke millimeter van je lichaam te bestuderen, waarbij je enorm veel aandacht besteedt aan wat je ziet en hoe je je hierbij voelt.

Wellicht zal je in eerste instantie geneigd zijn om de weerspiegeling die je ziet af te wijzen, maar na een paar minuutjes zal je eraan gewend raken. Richt je aandacht op je haren, je gezicht, je torso, je benen. Blijf even hangen bij de delen die je het mooist vindt aan jezelf (je neus, je schouders, je ogen etc.).

Lichamelijk Zelfvertrouwen

Kijk vervolgens naar de delen die je niet mooi vindt. Probeer deze delen dit keer echter niet te bekritiseren, maar probeer ze in plaats daarvan juist te accepteren. In theorie lijkt dit misschien supereenvoudig, maar in de praktijk is dit vaak helemaal niet zo.

Heb je ogen die jou in staat stellen om te zien? Een geest die jou in staat stelt te evalueren? Een neus die jou in staat stelt om te ademen? Benen die jou overal naartoe brengen? Een huid die gevoelig is voor aanraking? Een hart dat klopt? Probeer je lichaam eens te bekijken vanuit een eerlijk perspectief, niet met de hoge maatstaven van de media in je achterhoofd.

Naast jezelf te observeren, kun je je lichaam ook een helpende hand bieden door aandacht te schenken aan wat het allemaal voor je doet. Dit houdt in dat je bij je lichaam stilstaat wanneer je onder de douche staat, en dat je je gedachten niet af laat dwalen naar alle dingen die je na het douchen wilt doen, sporten en voelen hoe je hart steeds sneller klopt, of wandelen en jezelf volledig vrij voelen.

Tot slot is het belangrijk om niet te vergeten dat er ook genoeg mensen op de wereld bestaan die er van alles voor over zouden hebben om jouw lichaam te kunnen hebben. Accepteer je figuur, je onregelmatigheden, je rondingen, je formaat. Je bent veel meer dan de houder die jou ziel huisvest; je bent ook je gedachten, ideeën en emoties.

“Voor mij, is beeldhouwen het lichaam. Mijn lichaam is mijn beeldhouwwerk.”

-Louise Bourgeois-