Een integer hart doet altijd het juiste

Een integer hart doet altijd het juiste

Laatste update: 14 juni, 2017

Een integer hart zal altijd het juiste doen, ook als er niemand kijkt. Er hoeft geen publiek bij te zijn, en er zijn geen complimenten nodig voor de goede daad. In het hart is integriteit het meest belangrijk. Een noodzaak om ons leven in harmonie te leiden met wat ons geweten dicteert.

Sommigen zeggen dat integriteit een eigenschap is die op de rand van uitsterven staat, die niet vaak meer te zien is in moderne samenlevingen. Dat de rechtvaardigheid van het karakter en een onbevlekte, nobele ziel zich niet op onze werkplekken laat zien. Maak je geen zorgen over de idealen van anderen of het zoeken naar spiegels om jezelf te weerspiegelen. Om inspiratie te vinden, is het het belangrijkste om heel te zijn.

In het leven zal je veel genieën vinden die niet hebben gestudeerd en onwetenden met doctoraten op zak. Maak je hier geen zorgen over, richt je gewoon op de integriteit van de persoon. Richt je op hun verbinding met je hart.

Confucius, de beroemde Chinese denker, definieert een integer persoon als een ‘superieur wezen’. Hij zei dat dit soort mensen over grote geestelijke kracht beschikken. Ze brengen hun ideeën in de praktijk, en vertellen later aan anderen wat ze echt hebben gedaan.

Aan de hand van dit beeld kunnen we zien dat er niet alleen sprake is van een ‘gehechtheid’ aan een gevoel van universele gerechtigheid, maar ook een noodzakelijke verbinding met zichzelf, met de moed om consistent te zijn met wat we voelen en wat we later uit zullen voeren. Wij nodigen je uit om hierover nadenken.

Integer Hart

Gedraag je integer, een verplichting maar ook een persoonlijk recht

Het is verlichtend om te zien dat ‘integer’ in het Latijn ‘heel’ betekent, en hieruit het concept ontstaat van een entiteit die niet beschadigd of gebroken is, die zijn geheel op geen enkel moment verloren is. Aristoteles definieert bijvoorbeeld ‘volledig gedrag’ als een kwaliteit, als een innerlijke adem die direct in verband staat met onze wil om het juiste te doen, zonder dat er iemand hoeft te kijken.

Tot zover hebben we laten zien dat er in iedere definitie een duidelijke persoonlijke component zit. We zijn er zeker van dat je op een bepaald moment wel eens het gevoel hebt gehad dat je integriteit werd aangevallen, tot het punt waarop je dingen deed of zei die je niet meende of voelde. We kunnen dit begrijpen door middel van een paar voorbeelden:

  • Onze opvoeding of de band die we ontwikkelen met onze familie kunnen ervoor zorgen dat we naast bepaalde mensen het gevoel hebben alsof onze rechten worden aangevallen, doordat we worden gedwongen dingen te doen die we niet willen. Dingen waar we niet in geloven.
  • Hetzelfde kan gebeuren in een liefdesrelatie. Factoren zoals manipulatie of emotionele chantage zijn hekken met prikkeldraad waar we tegenaan blijven lopen, waardoor we een deel van onze integriteit kwijtraken. Totdat we eindelijk reageren.
  • De dynamiek die we ontwikkelen op de werkvloer is een duidelijk voorbeeld van de schending van de werknemers. Het uitvoeren van taken die ze niet willen doen of die verboden zijn, het gevoel uitgebuit te worden maar niet in staat zijn om er iets tegen te doen uit angst om je baan te verliezen… Dit komt zonder twijfel veel voor.
Integer Hart

We hebben allemaal de verplichting en ook het recht om heel en integer te zijn. Ons zelfvertrouwen is uiteindelijk de overeenkomst tussen handelingen en gevoelens, tussen wensen en acties. Als derden deze subtiele balans verstoren, kunnen we gewond raken. We moeten dit dus nooit vergeten: een integer hart hebben vereist een grote dosis moed.

Leer om te leven met integriteit

We worden vaak herinnerd aan het feit dat we in het leven altijd moeten spreken met eerlijkheid, denken met oprechtheid, en ons gedragen met integriteit. Wie bepaalt wat het betekent om integer te zijn en wat niet? Het antwoord is simpel: ons geweten.

Leef op zo’n manier dat als je kinderen aan eerlijkheid en integriteit denken, ze aan jou zullen denken.

Het geweten is niet zomaar een reflectie van een legaal orgaan in een vastgestelde samenleving. Niemand maakt zich de lijst met mensenrechten die is opgesteld door de Verenigde Naties volledig eigen. We hebben allemaal een intern kompas dat ons vertelt wat waar is en wat niet waar is. En dit is gebaseerd op een scherpgestelde combinatie van verschillende factoren. Onder anderen omvat dit scholing, ervaring, onze persoonlijkheid, intuïtie en ons eigen waardesysteem. Daarnaar moeten we altijd luisteren.

Integer Hart

We weten al dat een integer hart wordt geassocieerd met zelfvertrouwen. Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop we deze bijzondere kwaliteit kunnen bevorderen:

  • Gedraag je iedere dag op zo’n manier dat als je ‘s avonds naar bed gaat, je geen spijt hoeft te hebben van iets dat je gezegd of gedaan hebt. Wees consequent met iedere stap die je zet en in iedere actie die je uitvoert.
  • Als je een paar persoonlijkheden om je heen hebt die opvallen, die een gebrek hebben aan ethiek en spirituele integriteit, dan moet je je hierdoor niet laten ontmoedigen, en je moet je hierdoor ook niet kwaad laten maken. Wees het licht in het moeras van hun gesloten harten. Wees een voorbeeld, blijf rustig.
  • Verdedig je integriteit alsof het jouw leven is. Ontwikkel je grenzen, bouw muren op om mensen die dingen doen of zeggen waar je niet in gelooft buiten je leven te houden. Zorg ervoor dat je jezelf altijd kunt blijven herkennen wanneer je in de spiegel kijkt.

Weest het beste voorbeeld voor je kinderen, omdat je integriteit niet kan leren uit boeken. Integriteit wordt geobserveerd, het wordt gevoeld, en bovenal wordt het verdedigd.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.