Een valse identiteit creëren op sociale netwerken

Tegenwoordig is het heel gemakkelijk om op sociale netwerken een valse identiteit te creëren van de persoon die we graag zouden zijn maar niet zijn. Het is echter tijd voor een reality check!
Een valse identiteit creëren op sociale netwerken

Laatste update: 10 november, 2021

Als je jouw identiteit op sociale netwerken te belangrijk vindt, dan zal je uiteindelijk een virtueel personage creëren. Het weerspiegelt dan nauwelijks de persoon die je echt bent. Wat zijn de gevolgen van het creëren van een valse identiteit op sociale netwerken? Een hoger risico op frustraties en een verwarrende identiteit, om er slechts twee te noemen.

De virtuele wereld is een gebied dat je uitnodigt om een personage te creëren zodat je met anderen in contact kan komen. Tegenwoordig is het voor vele mensen dagelijkse kost om op sociale netwerken aandacht te zoeken. Deze netwerken zijn plaatsen waar mensen een show opvoeren. Ze spelen er de rol van de persoon die ze graag zouden zijn.

Het tegenovergestelde van de virtuele wereld is echter niet de echte wereld. Het is eerder de huidige wereld waarin we leven. Op het internet zie je niet vaak wat mensen echt leuk vinden. Op één of andere manier is iedereen vrij om te verbergen wat ze niet willen dat andere mensen zien. Ze tonen dus enkel wat ze willen tonen.

Dit gebeurt ook in ons fysieke leven. Het doet zich echter niet in zo uitgebreid voor als online. Op sociale netwerken kunnen we immers met bijna alles pronken.

Iets dat in principe fantasierijk en leuk is, kan dus gemakkelijk een heel problematische situatie worden. Dit kan gebeuren wanneer je op sociale netwerken wilt tonen dat je een bepaald type bent. Je begint jezelf dan te baseren op die persoon en raakt uiteindelijk in de war over jouw echte identiteit.

Onze valse identiteit op sociale netwerken

Onze valse identiteit op sociale netwerken

Het is gemakkelijk om op sociale netwerken een valse identiteit te creëren. Je kan alles zeggen tegen andere mensen die je er vindt en dit allemaal in real-time. Die persoon kan echter op geen enkele manier controleren of wat jij zegt, waar is. Hetzelfde geldt voor alles wat jij online post.

Het is één ding om op sociale netwerken een façade op te werpen. Dit in de echte wereld doen is echter totaal iets anders. De virtuele werkelijkheid geeft je geen toegang tot de werkelijke situatie van iemand.

Je kan dus  niet zien wie ze werkelijk zijn. Bovendien is het niet mogelijk om daadwerkelijk wat iemand zegt, tegenover jouw eigen waarneming van wie ze werkelijk zijn, te stellen.

Alle ideale voorwaarden zijn er zodat je uitermate soepel kan zijn over jouw ware identiteit. Je beseft het niet maar na verloop van tijd creëer en presenteer je een personage dat jouw ideale zelf voorstelt. Eens je dat valse beeld van jezelf gemaakt hebt, begin je het te cultiveren, te uit te bouwen en op te leuken.

Goedkeuring en bewondering

De identiteit die je op jouw sociale netwerken opbouwt, toont ook het “beste” van jou. Op elke post die je maakt, krijg je feedback. Sommigen ontvangen veel “likes.” Anderen komen echter ongemerkt voorbij. Geleidelijk leer je welke aspecten van je identiteit door jouw online “vriendschappen” het meest bewonderd en gewaardeerd worden.

Een façade opwerpen en een valse identiteit op sociale netwerken creëren is ook een manier om op de “sociale markt” met anderen te concurreren. Sommige mensen worden zo opgeslorpt in hun virtuele wereld dat ze ook beginnen om de mensen om zich heen te beoordelen. Op dit manier kunnen ze enkele kunstmatige maar kwetsbare banden smeden.

De goedkeuring en bewondering die op sociale netwerken geuit worden, komen vaak niet uit oprechte erkenning. Het heeft immers meer te maken met zoveel mogelijk likes en volgers te krijgen als je kan.

Vele internet-beroemdheden, bekend als influencers (beïnvloeders) komen hier uit voort. Ze zijn de personen die op die “persoonlijkheidsmarkt” geciteerd worden. Op basis van wat zij zeggen worden ze dagelijks vervangen of gesteund.

Het echte probleem is zelfbedrog

Het echte probleem is zelfbedrog

Sociale netwerken zijn opgericht om winst te maken. Op zichzelf zijn ze noch goed noch slecht. Ze zijn echter een vruchtbare grond waar mensen het effect van de druk van gelijken kunnen verhogen. Ze bestendigen “trends” die niet altijd constructief of verrijkend zijn voor mensen of voor de maatschappij.

Er bestaan ook plaatsen waar mensen vaak de dingen minimaliseren die echt relevant zijn. Dagelijks kunnen we duidelijk zien dat ze meer verdelen dan dat ze verenigen. Ze moedigen een micro-dictatuur van meningen aan.

Bij mensen die onvoldoende zelfvertrouwen hebben om de werkelijkheid op een onafhankelijke manier te benaderen, zal dit tot de ontwikkeling van een bedrieglijke en zelfs frauduleuze identiteit leiden.

Sociale netwerken zijn ook plaatsen die ons gemakkelijk kunnen conditioneren. Een voorstelling van jezelf geven en een valse identiteit creëren op sociale netwerken kan verworden tot iets dat meer verwachtingen en gevoelens ontwikkelt dan zou mogen. Sommige mensen vinden het erg frustrerend als ze iets posten dat onopgemerkt voorbijgaat.

En toch is er hier sprake van een enorme en ironische tegenstrijdigheid. Door dit te doen zonder jij je eigenlijk af van je echte omgeving en van je ware identiteit.

Commentaar geven en dingen delen op deze netwerken zijn slechts andere manieren om verbindingen met anderen tot stand te brengen. Als je jezelf te veel laat opslorpen op sociale netwerken, dan zal je uiteindelijk alleen maar een vertekend beeld geven van wie je echt bent.

Je zal dan de waardevolle kans laten schieten om diepere vriendschappen op te bouwen en uiting te geven aan je ware zelf.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ruiz, V. R., Oberst, U., & Carbonell-Sánchez, X. (2013). Construcción de la identidad a través de las redes sociales online: una mirada desde el construccionismo social. Anuario de psicología, 43(2), 159-170.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.