Een gebroken hart vermijden door van de ene naar de andere relatie te gaan

Een gebroken hart vermijden door van de ene naar de andere relatie te gaan
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Daniela Alós

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer je door een relatiebreuk gaat, kunnen de pijn en het lijden dat je voelt heel intens zijn. Deze emoties kunnen je zelfs doen denken dat het einde van je relatie ondraaglijk is en je een snelle oplossing nodig hebt. Misschien wil je je gebroken hart vermijden en voorkomen dat je je zo slecht voelt, waardoor je denkt dat het zal helpen om gelijk weer in een andere relatie te springen.

Is gelijk na een relatiebreuk een nieuwe relatie aangaan echter wel de beste optie? Zal een nieuwe relatie je echt helpen te genezen van je voorgaande relatie? Als je een nieuw persoon in je leven laat, zullen al je problemen dan vanzelf verdwijnen? Vanwege alle onverwachte gevolgen die dit kan hebben, kunnen we geen algemeen antwoord geven. Je moet daarom zorgvuldig over deze optie nadenken. Laten we er eens iets dieper op ingaan

Relatiebreuken

Relatiebreuken zijn heel gebruikelijk. Sterker nog, ze gebeuren elke dag, om allerlei verschillende redenen. Jaloezie, onverschilligheid, onzekerheid, gebrek aan vertrouwen, persoonlijkheidsverschillen, niet-overeenkomende levensdoelen, gebrek aan tolerantie… Er zijn eindeloos veel redenen die kunnen leiden tot een relatiebreuk.

Vrouw die op een steiger aan een meer zit en haar gebroken hart vermijden wil

De maatschappij is in de loop van de tijd veranderd, en daarmee zijn ook onze relaties veranderd. Tegenwoordig zien we vaak genoeg mensen een gebroken hart vermijden door van de ene relatie in de andere springen. Ze gaan van de ene naar de andere persoon zonder zich af te vragen waarom ze dit doen.

Het klopt dat niet iedereen zo vaak van partner wisselt. Maar dingen snel doen, zelfs relaties, is kenmerkend voor deze tijd. Misschien is dat de reden waarom veel mensen lijken te denken dat het vinden van een nieuwe partner alle problemen die ze in hun vorige relatie hadden zal oplossen.

Het moeten doorstaan van een relatiebreuk en alles wat daarbij komt kijken, is misschien niet prettig. Het is echter wel heel noodzakelijk. Uiteindelijk is het simpelweg een rouwproces. Dit betekent dat je door een reeks fasen heen moet om emotioneel weer in balans te komen.

Wat gebeurt er als je een relatie beëindigt?

Angst? Vrees? Eenzaamheid? Wanneer je een liefdesrelatie beëindigt, zul je waarschijnlijk al deze emoties en meer ervaren. Dat komt omdat een breuk verandering betekent. Tegelijkertijd moet je omgaan met de onzekerheid die daarmee gepaard gaat. Om nog maar te zwijgen van de pijn van een gebroken hart. Dingen zullen nooit meer hetzelfde zijn als voorheen, je dagelijkse routine zal anders zijn. Maar niet alleen dat, je zult ook overspoeld worden door herinneringen aan je ex. Daarom word je continu gedwongen om te gaan met de realiteit van zijn afwezigheid.

Wanneer je een relatie beëindigt, verlies je de plaats die je had als onderdeel van een paar. Dat betekent dat een deel van je identiteit verloren gaat in de breuk. Tegelijkertijd ontwikkel je een gevoel van leegte waar je niet mee om wilt gaan of misschien weet je gewoon niet hoe. De pijn van een gebroken hart doet ons vaak dingen doen zonder erover na te denken.

Dientengevolge kiezen veel mensen ervoor om een ​​nieuwe relatie aan te gaan om te proberen de leegte die ze voelen te vullen. Het is een manier om met de realiteit van de relatiebreuk om te gaan. Zo kunnen ze een gebroken hart vermijden en zichzelf afleiden van al die herinneringen die door hun hoofd gaan, of ze nu positief of negatief zijn.

Een gebroken hart zorgt er vaak voor dat we impulsief handelen om onze pijn te verzachten.

Vrouw die huilt, maar het liefst haar gebroken hart vermijden wil

Een gebroken hart vermijden is niet de oplossing

Als je een nieuwe relatie aangaat vlak nadat je vorige relatie is stukgegaan, voel je je misschien tijdelijk beter. Het is net als het innemen van een pijnstiller. Het betekent echter niet noodzakelijk dat je gebroken hart daarmee ook gelijk is genezen. Zie je relatiebreuk als een gebroken been. Je been doet niet zo veel pijn als je een pijnstiller inneemt, maar hiermee zul je het echte probleem niet behandelen.

Laten we zeggen dat je besluit om een nieuwe relatie aan te gaan. Als je niet voldoende tijd hebt genomen om te verwerken wat er is gebeurd, neem je de problemen uit je vorige relatie mee naar je nieuwe. Hierdoor kun je fouten en problemen bij je nieuwe partner gaan zien die er niet echt zijn. Als je daarentegen de tijd neemt om door het rouwproces te gaan, kun je analyseren wat er is gebeurd. Je kunt de gevoelens loslaten die na de relatiebreuk zijn ontstaan, zodat je geen woede meer voelt als je nadenkt over je oude relatie.

Een voorbeeld van de bagage die je met je meeneemt naar een nieuwe relatie, is de vergelijking die je maakt tussen je ex-partner en je nieuwe partner. Ook kan het zijn dat je bang bent dat er weer hetzelfde zal gebeuren. Dit kan ervoor zorgen dat je wantrouwen en jaloezie voelt. Dit alles kan veroorzaakt worden doordat je jezelf niet voldoende tijd hebt gegeven om te genezen. Je hebt tijd nodig om je weer veilig te voelen en jezelf volledig over te kunnen geven aan de nieuwe persoon.

Het zou daarom verstandig zijn om voldoende tijd te nemen tussen de ene relatie en de volgende. Als je dat niet doet, zullen herinneringen aan je ex je verdrietig maken. De woede zal terugkomen. Ook zal je waarschijnlijk negatieve patronen uit je vorige relatie herhalen. Kortom, je zult door het rouwproces gaan dat je nog niet eerder hebt doorgemaakt. Het slechte hieraan is dat je erdoorheen gaat in je nieuwe relatie. Dit is niet bepaald gunstig om een gezonde en positieve relatie op te bouwen. Integendeel, het kan de relatie juist snel giftig en afhankelijk maken.

Man die droevig uit een raam kijken en het liefst zijn gebroken hart vermijden wil

Een gebroken hart vermijden is niet de oplossing. Bij een relatiebreuk gaat het er juist om dat je het rouwproces respecteert. Een gebroken hart vermijden betekent niet dat je de ervaring vergeet. Het belangrijkste is om eraan terug te kunnen denken zonder pijn. Alleen dan kun je op een gezonde manier een nieuwe relatie aangaan. Zodoende zul je geen behoefte voelen om je nieuwe relatie te vergelijken met je oude om je gevoelens van leegte en verlies te verzachten.

In de praktijk is het moeilijk om een nieuwe relatie te gebruiken om te genezen van een oude relatie. Alleen jij kunt jezelf helpen te genezen. Je moet het verlies en de emoties beheersen voordat je er klaar voor bent om een ​​nieuw persoon in je leven te laten.

“Dat is hoe de mens is, cher monsieur. Hij heeft twee gezichten: hij kan niet liefhebben zonder eigenliefde.”

Albert Camus


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.