Een gebrek aan interne communicatie in een bedrijf

Een gebrek aan interne communicatie in een bedrijf
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Tegenwoordig zijn nieuwe technologieën heel handig. Tegelijkertijd veroorzaken ze echter een reeks problemen die we meten overwinnen als we willen dat ons bedrijf op een goede manier werkt. Eén van de belangrijkste kwesties om aan te pakken is een gebrek aan interne communicatie.

Interne communicatie is het proces door middel waarvan de verschillende onderdelen van een bedrijf informatie onderling uitwisselen. Dankzij dit proces zijn de werknemers in staat om samen te werken in zich op elkaar af te stemmen.

Toch komt het vaak voor dat bedrijven periodes doormaken waarin er sprake is van een gebrek aan interne communicatie. Dit beperkt de resultaten van het bedrijf en het welzijn van de werknemers. In dit artikel bestuderen we de oorzaken van dit fenomeen. Het doel is dat jij het in jouw bedrijf kan voorkomen.

Wat is een gebrek aan interne communicatie precies?

In een bedrijf moet er op elk niveau interne communicatie zijn. Dit zijn in dit opzicht enkele van de belangrijkste vormen van communicatie:

  • Communicatie om beslissingen te nemen: De verantwoordelijken moeten precies weten wat hun werknemers doen. Op die manier hebben ze immers de nodige informatie zodat ze assertieve beslissingen nemen. Dit geldt zowel voor directeurs en voor intermediaire posities.
  • Coördinatie tussen de afdelingen: In een groot bedrijf moeten de verschillende afdelingen met elkaar communiceren. Ze zijn immers onderling met elkaar verbonden. De verantwoordelijken van elke afdeling moeten zich dus bewust zijn van wat de andere afdelingen doen om hun werk op een doeltreffende manier te kunnen uitvoeren.
  • Werkzaamheden: Bij kleinere bedrijven moeten de teamleden alle informatie weten omtrent hun projecten en de algemene doelstellingen van het bedrijf. Dit bevordert het engagement in het werk en de doeltreffendheid van de werknemer.
Wat is een gebrek aan interne communicatie precies

Hoe verloopt de communicatie?

Nu en dan stromen deze drie communicatievormen niet zoals zou moeten. De mensen die verantwoordelijk zijn voor de communicatie, brengen de informatie misschien op een verkeerde manier over (ze gebruiken dan heel korte berichten of sociale netwerken). Het kan ook gebeuren dat er geen rechtstreekse communicatiekanalen bestaan tussen de verschillende leden van het bedrijf.

Anderzijds is er soms sprake van bereidwilligheid om te communiceren maar hebben de werknemers gewoon niet de nodige sociale vaardigheden om het op de juiste manier te doen. Het eerste wat mensen dus moeten ontwikkelen, zijn communicatievaardigheden. Op die manier kunnen ze die dan op een doeltreffende manier gebruiken.

In al deze gevallen zal er in het bedrijf sprake zijn van een gebrek aan interne communicatie. Dit zal de algemene resultaten en het welzijn van de werknemers beïnvloeden.

Dat is ook de reden waarom het zo belangrijk is dat bedrijven aandacht schenken aan de interne communicatie. Als ze vaststellen dat er hiermee een probleem is, dan moeten ze dit zo vlug mogelijk oplossen.

Is er eigenlijk een oplossing voor dit probleem? Wat kunnen bedrijven doen om hun interne communicatie te verbeteren?

Hoe kan je de interne communicatie in een bedrijf verbeteren?

In dit deel van het artikel zullen we over de drie belangrijkste stappen hebben die bedrijven kunnen zetten  om een gebrek aan interne communicatie op te lossen.

1. De missie en de visieverklaringen van het bedrijf verduidelijken

Elk bedrijf wordt gestuurd vanuit een missie en vanuit een reeks specifieke waarden. Die kunnen impliciet of expliciet zijn. Wanneer de werknemers zich hier niet bewust van zijn, dan is het vrijwel onmogelijk voor hen om het echte doel van hun werk te kennen.

Wanneer de werknemers integendeel in staat zijn om de doelstellingen van het bedrijf, de missie en de waarden te begrijpen, dan kunnen ze op een doeltreffendere manier met elkaar communiceren. Eigenlijk delen ze dan een gemeenschappelijke hiërarchie van prioriteiten.

2. De banden tussen de werknemers versterken

Het is waar dat het belangrijk is te weten hoe we werkleven en persoonlijk leven kunnen scheiden. Toch kan het heel nuttig zijn om oprechte banden op te bouwen tussen collega’s. Dit vergroot niet alleen de tevredenheid over de baan. Het verbetert ook de werksfeer in het bedrijf. Bovendien maakt dit het communicatieproces ook veel duidelijker.

Je kan bijvoorbeeld activiteiten plannen. Het helpt immers om de banden tussen de werknemers en de bazen te versterken. Dit kan echt een ongelooflijke investering zijn.

Versterk de banden tussen de werknemers

3. Hard werken aan de verbetering van de sociale vaardigheden

We hebben het al vermeld, sommige mensen willen communiceren maar weten niet hoe. Als je ontdekt dat dit in jouw bedrijf gebeurt, dan kan het een goed idee zijn om een workshop te plannen die gewijd is aan sociale vaardigheden leren verbeteren.

Dit zal de werknemers helpen om gemakkelijker met elkaar te communiceren. Het zal ook een eind maken aan die problemen die een gevolg zijn van een gebrek aan interne communicatie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.