9 soorten werknemers: de voor- en nadelen

9 soorten werknemers: de voor- en nadelen

Laatste update: 13 november, 2018

Alle bedrijven hebben verschillende soorten werknemers. Sommige werknemers zijn belangrijk voor de ontwikkeling en uitbreiding, terwijl anderen niet gemist zouden worden als ze er niet waren (hun absentie zou zelfs gewaardeerd kunnen worden).

Weten hoe je ze uit elkaar kan houden kan soms een moeizame taak zijn, vooral als bepaalde mensen weten te maskeren dat ze minder uitvoeren.

Aan de andere kant is het goed voor ons zelfvertrouwen om te weten dat ons werk belangrijk is voor het bedrijf. Het zorgt ervoor dat we ons nuttig en noodzakelijk voelen. Bovendien is het goed voor ons zelfvertrouwen als we complimenten krijgen als we ons werk goed hebben gedaan.

Helaas deelt niet iedereen deze ideeën voor persoonlijke ontwikkeling, of begrijpt ze voldoende.

Er zijn mensen die conflict creëren, die zo veel mogelijk willen krijgen met zo weinig mogelijk moeite. Velen van hen trappen zelfs op hun eigen partners om te krijgen wat ze willen. Soms respecteren hun leidinggevenden dit, omdat ze liever onbetrouwbare mensen in dienst hebben als die betekent dat ze een grotere winst creëren.

Op die manier is het heel moeilijk om werknemers te vinden die de moeite waard zijn binnen zo’n concurrerende en nepotistische arbeidsmarkt. Het is ook moeilijk om werknemers te vinden die verantwoordelijk, assertief en nobel zijn.

Werknemers die zich niet verlagen tot vervelend gedrag, zoals over anderen heen walsen om te krijgen wat ze willen.

Het is onethisch om een bedrijf te laten groeien door werknemers die zich ongemakkelijk voelen en een hekel hebben aan hun werk. Bovendien genereert het uiteindelijk een slechte reputatie en zorgt het ervoor dat de werknemers op zoek gaan naar andere banen die toegankelijker en geschikter zijn voor hun capaciteiten.

Soorten werknemers en hun eigenaardigheden

9 soorten werknemers: de voor- en nadelen

Om te weten hoe je kunt zien wie er wel de moeite waard is en wie niet hebben we hier een lijst samengesteld van de verschillende soorten werknemers. Deze lijst kan je helpen de voor- en nadelen van de eigenaardigheden van ieder soort werknemer te analyseren.

De giftige persoon

Van dit soort mensen moet je ver weg blijven. Ze zijn jaloers, gemeen en manipulatief. Afhankelijk van de mensen waarmee ze zich hebben omringd, kunnen ze meer of minder schade aanrichten. Als de anderen met wie ze samenwerken assertief en eerlijk zijn, hebben ze geen macht.

Als ze in tegenstelling veel macht hebben binnen het bedrijf, zullen ze deze macht gebruiken voor hun eigen voordeel. Giftige mensen houden ervan mensen te vernederen en te negeren. Mensen die ze als minderwaardig beschouwen behandelen ze neerbuigend.

Ze vinden het niet erg om zelfs over hun eigen vrienden heen te stappen om hun doelen te bereiken. Ze kunnen alleen eindigen, maar ze zullen wel veel invloed hebben door hun giftige gedrag.

De leider

Van alle soorten werknemers, lijkt de leider het meeste op een baas. Ze zijn motiverend en ondernemend. Ook hebben ze veel ideeën en willen ze ervoor zorgen dat anderen zich op hun gemak voelen. Ze proberen voordeel te halen uit iedere situatie, hoe moeilijk het ook lijkt.

Vaak hebben ze net zoveel bewonderaars als tegenstanders, omdat ze jaloezie opwekken bij anderen.

Ze hebben een goede relatie met hun leidinggevenden, maar ze zijn niet vleiend of belerend. Ze houden van hun werk, en het is belangrijk voor hen dat hun team de grootst mogelijke inspanning levert. Daardoor kan het zijn dat ze veeleisend zijn als het gaat om mensen die niet hun ondergeschikten zijn, wat anderen vervelend kunnen vinden.

“Een machine kan het werk doen van vijftig gewone mensen. Geen enkele machine kan het werk doen van één bijzonder persoon.”

-Elbert Hubbard-

De pessimist

De pessimistische werknemer van de soorten werknemers is altijd boos. Ze zijn altijd aan het klagen, en iedere beslissing die je neemt is verkeerd. Ze zijn niet in staat zich aan te passen aan veranderingen, en hun gedrag kan leiden tot conflicten tussen werknemers.

Deze werknemers zijn alleen maar in staat om dingen te zien als zwart en wit. Daarom zijn het paniekzaaiers. Ze kunnen niet van goede dingen genieten en richten zich vooral op slecht nieuws.

Ondanks al zijn tekortkomingen is de pessimist geen slecht persoon en ook geen slechte werknemer. Ze doen hun taken goed (hoewel ze het niet eens zijn met het resultaat). Deze mensen staan met de voeten op de grond, Ze zijn volwassen en kunnen ervoor zorgen dat anderen ook met de voeten op de grond blijven staan.

De eeuwige optimist

De eeuwige optimist is in tegenstelling tot de pessimist altijd in een goede bui. Alles is altijd geweldig, zelfs als dat niet zo is. Het is moeilijk om dit soort werknemers te ontmoedigen, en ze hebben altijd een oplossing klaar.

Als ze zelf tegenslag ervaren, of ze zien die van iemand anders, zijn zij de eersten die lachen en zeggen dat het ook erger had kunnen zijn.

Hun houding kan ook wat naïef zijn. Andere mensen houden over het algemeen van optimistische mensen, maar tot op zekere hoogte. We hebben allemaal problemen, en we moeten het gevoel hebben dat ze empathie hebben voor ons.

Het horen van de welgemeende suggesties van de optimist kan leiden tot een emotionele disconnectie van een persoon. Het leven is vol met ups en downs, en er is er niet altijd één die meer geschikt is als de ander.

Vrolijke werknemer

De jazegger

Op het eerste gezicht kan de jazegger goed met anderen opschieten. Afhankelijk van hun intelligentieniveau weten ze wie ze moeten vleien en volgen. Uiteindelijk worden ze echter toch ontdekt. Ze willen tegen iedereen aardig zijn, dus ze aarzelen niet om cadeaus en complimenten te geven, vooral aan degenen die ze voor zich willen winnen.

Hun enige doel is om hoger op de ladder te komen. Dit maakt het soms moeilijk om hen te onderscheiden van giftige werknemers. Het grootste verschil is dat een jazegger geen reden heeft om een slechte persoon te zijn of om over anderen heen te stappen op de weg naar succes.

De altijd aardige persoon

De altijd aardige persoon is de beste collega die je maar kunt hebben. Ze zijn vrolijk, maar niet naïef zoals de optimist. Deze werknemers zijn gul, aarzelen niet om anderen te helpen en passen zich goed aan aan wat er om hen heen gebeurt. Ze vallen soms niet op, maar dat komt vooral omdat ze zich niet excentriek of zorgwekkend gedragen.

Hoewel ze nobel zijn, hebben ze wel hun grenzen. Ze laten zich niet door anderen vernederen en ze weten dat ze voor zichzelf op moeten komen. Hun werk is belangrijk, maar hun waardigheid ook.

Het genie

Het genie is vaak op zichzelf. Ze hebben weinig contact met hun collega’s, en hun gedrag wordt vaak als excentriek of vreemd gezien. Ze houden niet van mensen en soms lijkt het erop dat ze gelukkiger zouden zijn als ze thuis konden werken.

Ze zijn meestal een beetje impertinent en opereren op het randje, wat anderen in verwarring kan brengen.

Ondanks dit hebben ze een geweldig stel hersenen. Hun ideeën zijn innovatief en heel creatief. Ook zijn het harde werkers die bovendien foutloos werk leveren. Vaak worden ze vergeven voor hun minder sociale gedrag omdat ze zo waardevol zijn.

Pratende collega's

De luie persoon

Van alle soorten werknemers die er zijn, is dit de ergste. Niemand weet hoe ze de baan hebben gekregen, want ze zijn lui en onvolwassen. Ze wandelen vaak van bureau tot bureau, waarbij ze anderen lastig vallen met anekdotes of commentaar en ze zo van hun werk afhouden.

Tijdens de pauzes zijn ze de eersten die weggaan en de laatsten die terugkomen. Ze krijgen er zelfs wel eens commentaar op. Over het algemeen zijn het geen goede werknemers die tot grote verliezen kunnen leiden. Hun enige goede eigenschap is dat ze zich niet druk maken om wat anderen van hen vinden, zolang ze maar niet worden ontslagen.

De roddelaar

De roddelaar weet altijd alles wat er in het bedrijf gebeurt. Ze zijn de eersten die het nieuws horen, of het nu werkgerelateerd is of over het persoonlijk leven van een collega gaat. Ze houden ervan om het middelpunt van de aandacht te zijn, en dat iedereen naar hen toe komt voor informatie.

Ondanks hun populariteit vermijden andere werknemers hen liever, omdat ze ze niet vertrouwen. Collega’s hebben het idee dat ze onbetrouwbaar zijn omdat ze exclusieve en vertrouwelijke gegevens kunnen onthullen.

Hoewel we hier negen soorten werknemers hebben genoemd, zijn er natuurlijk honderden. Over het algemeen zijn er binnen ieder bedrijf één of meer werknemers die in deze categorieën passen.

Als je het idee hebt dat je bij een van deze soorten werknemers hoort en je bent er niet blij mee, is het misschien tijd om te veranderen. Je kunt bijvoorbeeld iets optimistischer zijn, of niet op roddels ingaan om een betere werknemer te worden. Dit zijn enkele manieren om jezelf te veranderen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.