Vervelende baas? Zo deal je ermee!

Vervelende baas? Zo deal je ermee!

Laatste update: 04 oktober, 2017

Karl Marx zei ooit eens dat werknemers meer behoefte hebben aan respect dan aan voedsel. Gelukkig draagt deze uitspraak niet langer evenveel waarheid in zich als toen Marx de uitspraak deed… in de meeste delen van de wereld in ieder geval. Toch blijft de vervelende baas nog altijd een alomtegenwoordige rol spelen in onze maatschappij. Daarom willen wij je vertellen hoe je kunt dealen met een vervelende baas, als je er eentje hebt.

Wat bedoelen we met ‘vervelende baas’? In dit geval hebben we het over machtspersonen die denken dat ze het recht hebben om jouw leven te controleren, die zichzelf boven de normen van goed en slecht plaatsen, en die van allerlei middelen gebruik maken, soms zelfs onwettige middelen, om controle over hun werknemers uit te kunnen oefenen.

Wanneer we het hebben over vervelende bazen, hebben we het over onrechtvaardige leiders die ervoor zorgen dat je haat begint te voelen voor een baan waar je ooit van hield. Hoewel deze mensen ervoor kunnen zorgen dat je ’s nachts geen oog dicht kunt doen, hebben ook deze mensen echter hun zwaktepunten, en in dit artikel zullen we je vertellen wat deze zwaktepunten zijn.

“Jezelf een leider noemen terwijl je geen leider bent is het toppunt van ellende.”

-Simón Bolívar-

Verschillende soorten vervelende bazen

Het eerste wat we zullen doen is een onderscheid maken tussen alle soorten vervelende bazen die je kunt tegenkomen. Alleen al in staat zijn deze mensen te herkennen, zal je helpen om hun negatieve invloed af te stoten. Om dit te kunnen doen maken we gebruik van het werk van Vijay Nair, die een boek schreef genaamd The Boss Is Not Your Friend (De baas is niet je vriend).

Een Man Met Meerdere Gezichten Als Weerspiegeling Van De Vervelende Baas

Vijay Nair verwerkte een krachtig gevoel voor humor in zijn manier van schrijven, zonder zijn strengheid te verliezen. Hij slaagde erin om de meest betreurenswaardige leiders binnen de zakenwereld van India te ontleden. Daarom hebben wij ervoor gekozen om gebruik te maken van zijn werk, zonder een beetje humor is het namelijk zeer lastig om dit soort situaties goed te verwerken.

De sociale klimmer

Volgens Nair, bestaan er vijf soorten vervelende bazen. De meeste interessante en meest voorkomende hiervan is de sociale klimmer (social climber). Dit soort bazen zijn gemakkelijk te herkennen, omdat ze vaak strijken met de eer van andermans ideeën. Maar daar stopt het niet bij; naast hun incompetentie, zijn ze vaak ook geneigd om hun werknemers de schuld te geven voor hun eigen fouten en tekortkomingen.

De onzekere baas

Nog een soort vervelende baas is de onzekere baas. Dit soort leiders zoeken naar een groep bondgenoten die hen overal naartoe zullen volgen. Ze gebruiken hun volgelingen om in de gaten te houden wat er om ze heen gebeurt, omdat ze bang zijn dat hun werknemers zich tegen ze zullen keren.

De workaholic en de luilak

Dit zijn twee soorten vervelende bazen die ieder het tegenovergestelde uiterste van hetzelfde spectrum bekleden. Aan de ene kant heb je de workaholic, die buiten zijn werk om totaal geen leven heeft en van iedereen hetzelfde verwacht. En aan de andere kant heb je de luilak, die er altijd van uitgaat dat jij naast jouw eigen werk ook nog even zijn werk zal doen.

De arrogante baas

Tot slot is er nog één soort vervelende baas en dit is de arrogante baas, een soort baas die velen van ons hebben. De mensen die tot deze groep behoren zullen nooit hun excuses voor iets aanbieden, omdat ze denken dat ze nooit fouten maken. Daarnaast lijkt het alsof ze alleen in staat zijn om naar zichzelf te luisteren.

“Als je geen baas hebt, heb je veel meer kansen om gelukkig te zijn dan als je wel een baas hebt.”

-Eduardo Punset-

Man Die Marionet Vasthoudt, Een Van De Typen Vervelende Bazen

Hoe je kunt dealen met een vervelende baas

Hierboven hebben we de eerste stap gezet en je voorzien van nuttige informatie die je kan helpen om een vervelende baas te herkennen. Deze informatie is echter ook belangrijk om te leren dealen met een vervelende baas. Wat kun je echter doen om te voorkomen dat je baas direct invloed op je heeft? We geven je even een paar adviezen:

  • Zorg ervoor dat je nooit persoonlijk betrokken raakt. Reageer niet op hun misbruik, kritiek of emotionele onrechtvaardigheid. Als je zelf rustig weet te blijven, confrontatie uit de weg gaat en een stoïcijnse houding weet te behouden, zal je baas misschien een ander doelwit voor zijn woede vinden.
  • Benader je baas als de situatie door blijft gaan. Dat wil zeggen, in plaats van de confrontatie aan te gaan, moet je proberen je tot hem te keren. Probeer hem te begrijpen en erachter te komen wat hij nu precies wilt. Als je weet wat je baas van je verwacht, zal het veel makkelijker voor je zijn om aan deze eisen te voldoen.
  • Denk niet dat je je vervelende baas wel even kunt veranderen. Over het algemeen zijn dit zowel op hun werk als in hun persoonlijke leven zeer lastige mensen. Daarom is het vrijwel onmogelijk om hun houding te veranderen. Het enige wat je dus kunt doen is de stormachtige wateren trotseren zoals ze zijn.
  • Onthoud dat je baas niet jouw vriend is. Als je baas zich dus niet gedraagt zoals jij zou willen, zou dit geen reden moeten zijn om je onprofessioneel te gedragen. Doe je werk zo goed als je kunt, gedraag je als een goedopgeleid en capabel persoon.

Drie extra tips om te dealen met een vervelende baas

Onthoud daarnaast ook:

  • Het is goed om alles op papier te hebben staan. Bewaar e-mails en documenten die op een dag, wanneer het conflict escaleert, nuttig kunnen zijn.
  • Probeer buiten werk om te genieten en je werk te laten voor wat het is. Dit kan soms lastig zijn, maar het is wel noodzakelijk. Buiten het kantoor is het belangrijk om je werkproblemen gewoon te vergeten. Doe je dit niet, dan zul je je leven ondraaglijk maken.
Twee Mensen Die Liggen Te Genieten Op Het Strand En Hun Leven Niet Laten Vergallen Door Hun Vervelende Baas
  • Als geen van de tips die we je hebben gegeven effectief blijkt te zijn, dan heb je altijd nog de optie om ontslag te nemen. Als iemand het onmogelijk voor je maakt om gelukkig te zijn en continu beslag legt op je gedachten, dan is het voor je eigen mentale en lichamelijke gezondheid het verstandigst om je baan gewoon op te zeggen, in dit geval zal de situatie namelijk alleen maar erger worden.

Deze tips van Vijay Nair kunnen heel behulpzaam zijn om je werk uit te kunnen voeren zonder toe te staan dat je baas te veel effect op je heeft. Als je ooit in een van deze situaties terechtkomt of in het gezelschap van dit soort mensen komt te verkeren, aarzel dan niet om van deze tips gebruik te maken.

Noot van de redactie: We weten dat het momenteel niet echt gunstig is om zomaar even ontslag te nemen. Als het financieel onmogelijk voor je is om je baan op te zeggen, dan raden wij aan om vast op zoek te gaan naar een nieuwe baan terwijl je je oude baan gewoon behoudt. Dit is veel effectiever dan iedere dag met tegenzin naar je werk te moeten gaan, aangezien je hiermee actief op zoek gaat naar een oplossing voor je situatie en de hoop niet verliest.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.