Een biografie van Roman Polanski

Roman Polanski overleefde de Holocaust als jongen en werd een gerenommeerde filmregisseur. Zijn leven wordt echter geplaagd door tragedies en schandalen.
Een biografie van Roman Polanski

Laatste update: 20 juni, 2020

Roman Polanski is een van de beroemdste levende filmregisseurs. Hij is echter ook het middelpunt van veel schandalen geweest. Hoewel deze schandalen hem jaar na jaar blijven achtervolgen, lijken ze geen grote invloed te hebben gehad op zijn succes als filmmaker. Hij won zelfs een Oscar, terwijl er een arrestatiebevel voor hem was uitgevaardigd.

Het leven van Roman Polanski wordt getekend door zowel tragedies als successen. Hij heeft de Holocaust overleefd en staat bij veel mensen bekend als een “libertijn” en een manipulator. Waar niemand het over oneens lijkt te zijn, is zijn talent voor het maken van films.

Vandaag de dag, nu hij de 90 nadert, lijkt hij eindelijk wat evenwicht te hebben gevonden in zijn persoonlijke leven.

Hij woont nu samen met zijn vrouw, de Franse actrice Emmanuelle Seigner, met wie hij twee kinderen heeft gekregen. Hij heeft bekend dat hij zich soms schuldig voelt, omdat hij gelukkig is met haar. Dat is het hem nu juist: hij heeft het geluk weten te vinden.

Roman Polanski op de rode loper

Roman Polanski en zijn turbulente kindertijd

Roman Polanski werd geboren in Parijs, op 18 augustus 1933. Zijn vader was een Poolse schilder die zijn geluk wilde beproeven in Frankrijk. Hij had echter niet veel succes. Zijn moeder was een Russische katholieke vrouw. Ze scheidde een keer voordat ze trouwde met de vader van deze man, die later een groot filmmaker werd.

Een enkele fout die zijn ouders maakten, had uiteindelijk gevolgen voor de hele familie. Met het nazisme in opkomst voelden ze zich veiliger in Polen dan in Frankrijk.

Ze besloten daarheen te verhuizen toen Roman ongeveer zes of zeven jaar oud was. Niet lang daarna werd Polen binnengevallen en begon de wrede vervolging van de Joodse bevolking.

De familie Polanski werd naar een van de getto’s in Krakau gestuurd. Roman was er getuige van dat zijn moeder samen met enkele andere familieleden naar het concentratiekamp Auschwitz werd gebracht.

Zijn vader moest echter naar het concentratiekamp Mauthausen-Gusen. Polanski herinnert zich nog dat hij toen als kind in de vuilnisbak groef voor stripverhalen.

Een begin en een eind

Roman Polanski loog zich een weg door het hele nazi-tijdperk. Hij was blond en had blauwe ogen, waardoor hij kon ontkennen dat hij joods was. Verschillende families in het land boden hem onderdak en behandelden hem als een van hun kinderen. In 1943 stierf zijn moeder in een gaskamer. Gelukkig overleefde zijn vader het concentratiekamp wel.

Toen brak het communistische tijdperk aan. Polanski voelde zich al vroeg aangetrokken tot films, nadat hij door een leraar van de kunstacademie was gestuurd. Hij maakte zijn eerste korte film op zijn 21ste. Toen hij kon profiteren van een korte regeringswisseling, ging hij naar Parijs.

Hij kon zijn ogen niet geloven toen hij West-Europese en Amerikaanse filmproducties zag. Al snel had hij zijn eerste speelfilm gemaakt, A Knife in the Water. Die film verdiende vervolgens een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film.

De rest is geschiedenis, althans wat betreft zijn professionele leven. Zijn beroemdste films zijn:

  • Rosemary’s Baby
  • Tess
  • The Pianist 
  • Based on a True Story
Een filmrol en een klapbord

Persoonlijke leven

Roman Polanski zei dat de dood van zijn vrouw, Sharon Tate, hem echt verscheurd heeft. Ze was pas 26 en acht maanden zwanger toen ze op brute wijze werd vermoord in haar huis. De daders waren tieners onder leiding van Charles Manson.

Polanski zei dat hij het gevoel had dat er iets ergs ging gebeuren, maar lette niet op dat gevoel. Hij heeft zich altijd schuldig gevoeld over wat er is gebeurd. Sharon en Roman waren pas een jaar getrouwd ten tijde van de moord. Polanski was daarna nooit meer dezelfde.

In 1977 zat hij midden in een ernstig schandaal dat hem tot op de dag van vandaag nog steeds achtervolgt. Het was bewezen dat hij seks had gehad met Samantha Geimer, een 13-jarig meisje.

Hij was toen drieënveertig. Hij heeft haar gedrogeerd en verkracht. Volgens hem was het “wederzijds.” Hij verbleef een paar dagen in de gevangenis, maar is gevlucht en heeft daardoor nooit meer naar de Verenigde Staten kunnen terugkeren.

Met de opkomst van de MeToo-beweging zijn er meer beschuldigingen aan het licht gekomen. Hoewel geen enkele officieel is bewezen, heeft het zeker de reputatie van Polanski als “libertijn” en manipulator in de kaart gespeeld. Ondanks dat alles is hij er toch in geslaagd om een nieuwe familie te stichten en lijkt hij gelukkig te zijn. Ook in de filmwereld blijft hij succesvol.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Moldes, D. (2005). Roman Polanski: La fantasía del atormentado. Ediciones JC.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.