Een beter mens zijn maar met het recht om te verknoeien

Als je iets in je leven probeert te veranderen, maken de mensen om je heen het je niet altijd gemakkelijk. Je moet dus onthouden dat, terwijl je je op veel gebieden aan het verbeteren bent, je nog steeds het recht hebt om te verknoeien, jezelf weer op te rapen en het opnieuw te proberen.
Een beter mens zijn maar met het recht om te verknoeien

Laatste update: 06 april, 2021

Wanneer je aan een persoonlijk groeitraject begint, moet je onthouden dat het een proces is. Veranderingen vinden niet van de ene op de andere dag plaats. Je hebt nog steeds het recht om het te verknoeien.

Om resultaten te behalen, moet je volhardend en gedisciplineerd zijn. Je hoopt echter waarschijnlijk dat je dierbaren je gaandeweg zullen helpen en ondersteunen.

Om die reden is het gemakkelijk om boos en teleurgesteld te zijn als juist die mensen gebruik lijken te maken van welke tegenslag dan ook om jouw inspanningen te kleineren. Sommige mensen lijken te vergeten dat je, zelfs als je probeert een beter mens te zijn, nog steeds het recht hebt om dingen te verknoeien, om fouten te maken.

Het is daarom essentieel dat je je ervan bewust bent dat jij je belangrijkste motor van verandering moet zijn. Als je wacht op goedkeuring, erkenning en steun van degenen om je heen, dan ben je meer geneigd om het op te geven voordat je je doel bereikt.

Je moet zelf en voor jezelf veranderen. Je moet je eigen persoonlijke coach en facilitator worden. Het is echter een goed idee om jezelf af te vragen waarom anderen je misschien willen tegenhouden en hoe je hiermee om moet gaan.

Een beter mens zijn maar met het recht om te verknoeien

Als anderen vergeten dat je het recht hebt om te verknoeien

Je hebt je waarschijnlijk weleens in verschillende situaties bevonden die alles weerspiegelen waar we het over hebben gehad.

Een voorbeeld is wanneer je je gezin vertelt dat je gezonder probeert te eten, en het lijkt alsof ze er veel plezier aan beleven elke keer dat je dit niet doet dit jou te vertellen. Het maakt hen niet uit of je het een week lang wel goed hebt volgehouden.

Ze zullen vaak de neiging hebben om zich te concentreren op die ene keer dat je niet gezond at, alleen om te proberen je van je inspanningen af te leiden.

Hetzelfde kan gebeuren als je bijvoorbeeld besluit je angsten onder ogen te komen. Misschien probeer je je rijfobie het hoofd te bieden door elke dag kleine, verschillende ritten te maken.

Maar wellicht vraag je toch je partner om tijdens een langere rit te rijden, omdat je daar nog niet klaar voor bent. Alleen daarom al kan hij of zij proberen alles wat je tot nu toe bereikt hebt onder te waarderen en er zelfs grapjes over maken.

Je hebt het recht om te verknoeien

Deze negatieve reacties kunnen zelfs optreden als je je relatie probeert te verbeteren. Het kan zijn dat je de behoefte voelt om de communicatie te verbeteren. Daarom raad je je partner aan om hier samen jullie best voor te doen.

Maar je partner doet misschien helemaal geen poging om te verbeteren. Op het moment dat je je zelfbeheersing verliest en terugvalt in oude communicatiepatronen, zal je partner echter gebruik maken om jou te beschuldigen.

“Je zou gezonder moeten eten.” “Ik dacht dat je je rijangst wou overwinnen?” “Waarom al die woede? Ik dacht dat je meer begrip zou krijgen.”

Al deze vragen en uitspraken zijn feitelijk verwijten. Ze zijn niet bedoeld om je te ondersteunen en aan te moedigen om door te gaan. De bedoeling is juist precies het tegenovergestelde.

Waarom gebeurt dit?

Ten eerste moet je weten dat dit vaak gebeurt. Het is ook belangrijk om te beseffen dat dit soort reacties juist tegen de ander ingaat.

Mensen met een gezond emotioneel evenwicht, die zich op hun gemak voelen en zelfs hun eigen persoonlijke ontwikkelingsproces hebben doorgemaakt, zullen namelijk nooit proberen iemand anders te hinderen.

Daarnaast is het belangrijk om te benadrukken dat verandering niet altijd wordt ontvangen door de mensen om je heen, zelfs als het iets is dat in jouw voordeel is (en misschien zelfs dat van hen).

Maar waarom gebeurt dit dan? Omdat we, als we veranderen, een verandering in de dynamiek van onze relaties met andere mensen forceren. Als de ene persoon niet langer afhankelijk is, verliest de ander zijn superioriteitspositie.

Als je bijvoorbeeld besluit om op een respectvolle manier te gaan communiceren, dan neem je niet meer deel aan ruzies. Wanneer anderen niet bereid zijn om te veranderen, zullen jouw inspanningen om te veranderen hen misschien niet bevallen.

Denk na en wacht niet op goedkeuring van anderen

Sta rechtop in de wind

Het is je taak om rechtop in de wind te staan wanneer je dit soort reacties krijgt van de mensen om je heen. Wat je moet proberen, is niet in de val te lopen door jezelf het recht te ontzeggen om het te verknoeien.

Als je echt innerlijke verandering wilt bewerkstelligen, moet je het proces respecteren en je ritme vinden. Je hoeft niet perfect te zijn. Het is zelfs goed om even uit te rusten. Analyseer hoe het met je gaat en volg dan een andere koers.

Groei is niet lineair en je zult niet elke dag kunnen slagen. Iets verknoeien is geen terugval. Een fout betekent niet het einde van de weg of dat je plannen zijn mislukt.

Realiseer je hoe belangrijk het is waar je mee bezig bent en onthoud dat je probeert een beter mens te zijn. Maar onthoud vooral dat je altijd het recht hebt om fouten te maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fernández, G. C. (1997). La homeóstasis familiar. Revista Costarricense de Trabajo Social, (7).
  • Pereira, M. L. N. (2008). Relaciones interpersonales adecuadas mediante una comunicación y conducta asertivas. Actualidades investigativas en educación8(1).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.