Een andere kijk op zelfwaardering

De betekenis van zelfrespect, of zelfconcept, is enigszins vaag. Zozeer zelfs dat de betekenis ervan onduidelijk lijkt te zijn. In het artikel van vandaag zullen we er wat licht op werpen.
Een andere kijk op zelfwaardering

Laatste update: 08 januari, 2024

Als het over zelfwaardering gaat, adviseren mensen meestal om “beter voor jezelf te zorgen” en “meer van jezelf te houden”. De gemene deler van deze uitspraken (en vele andere) is eigenwaarde.

Of het nu in een formele, informele, klinische of sociale context is, eigenwaarde is een terugkerend woord vanwege wat het betekent en impliceert. Het is wat de psychologie een theoretisch construct noemt: een term die geworteld is in het functioneren van vele psychologische processen.

In dit geval beïnvloedt zelfwaardering een hele reeks psychologische variabelen die je stemming, gedachten en gedrag bepalen.

“Het grootste in de wereld is te weten hoe je bij jezelf kunt horen.

Michel de Montaigne

Vrouw kijkt in spiegeltje

Een leeg begrip

In het tijdperk van de “virale” (krantenkoppen in plaats van nieuwsinhoud), directheid en gebrek aan reflectie, is de definitie van eigenwaarde of zelfwaardering te wijten aan het overmatige gebruik van de term. Daardoor heeft het zijn resolutie verloren. Feit is dat de meeste mensen eigenwaarde of zelfwaardering opvatten als hoeveel je van jezelf houdt.

Het zijn echter de implicaties die zelfwaardering enigszins overweldigend en complex maken. Dat is de modulerende rol die het speelt in andere psychologische processen.

Als je dit punt bereikt, kun je werken met mensen met problemen die ermee te maken hebben. Zo is “veel van jezelf houden” behoorlijk aanwezig in zijn verschillende stemmen. Helaas is de effectiviteit ervan als oproep tot echte verandering op zijn zachtst gezegd twijfelachtig.

“Hou veel van jezelf” verbetert je zelfwaardering niet

Het kan het zelfs beschadigen. Hoe komt dat? Simpel gezegd, iemand die zich slecht voelt over zichzelf en voortdurend hoort dat hij meer van zichzelf moet houden, kan zich alleen maar slechter gaan voelen omdat hij nu gelooft dat hij niets goed kan doen. Bovendien denken ze nu dat ze echt meer van zichzelf moeten houden, maar dat ze incompetent zijn omdat ze het gewoon niet kunnen.

Dit soort boodschappen hebben niet alleen te maken met eigenwaarde. Anderen moedigen je vaak aan om “op te vrolijken” als je een depressieve episode (Spaanse link) doormaakt.

Vaak is er bereidheid om te helpen onder deze omstandigheden. Dat is de intentie om een handje te helpen zonder precies te weten hoe. In deze gevallen is het altijd raadzamer om steun te tonen en te luisteren. Om beschikbaar te zijn in plaats van te proberen ongemakkelijke stiltes op te vullen.

Trieste vrouw

Hoe je zelfwaardering kunt begrijpen en eraan kunt werken

Er zullen hier geen algemene tips worden gegeven, maar eerder een korte oriëntatie om dieper op dit concept in te gaan. Zelfwaardering beïnvloedt een complex netwerk van variabelen die op elkaar inwerken, zoals variabelen die te maken hebben met je levensgeschiedenis, leren, persoonlijke relaties. Ook met je persoonlijkheidskenmerken.

De interventie op zelfwaardering moet dus voor een persoon onder specifieke omstandigheden zijn. Met andere woorden, een plan dat in het verleden werkte, zal niet noodzakelijkerwijs elke keer werken.

Er zijn veel oefeningen om te werken aan een beschadigd gevoel van eigenwaarde. Ga bijvoorbeeld dagelijks vijf minuten naakt voor de spiegel staan. Deze eenvoudige oefening zal je helpen om je lichaam te accepteren.

Natuurlijk heeft niet iedereen met een laag zelfbeeld een probleem met zijn lichaamsbouw. Daarom kun je het beste eerst de situatie analyseren voordat je actie onderneemt. Misschien kun je in dit stadium zelfs professionele hulp zoeken. Dan helpt het namelijk het meest.

Je kunt voor twee paden kiezen als het gaat om het werken aan je zelfwaardering (net als bij meer psychologische concepten). Neem de makkelijke weg, lees lege motiverende zinnen, luister naar nutteloos advies dat vooral stiltes vult en zoek naar remedies op internet. Dat of neem de minder bereisde weg.

Leer jezelf beter kennen en beantwoord vragen over je gedrag, gedachten of emoties en gebruik ze om te groeien. De tweede weg kan inderdaad lang en moeilijk zijn, dus vraag desnoods professioneel advies.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.