Echoïsme: de angst om je speciaal te voelen

Degenen met een echoïstische persoonlijkheid willen niet dat anderen hen speciaal laten voelen. Dat komt omdat ze zich er ongemakkelijk bij voelen. Sterker nog, ze kunnen het zelfs erg vervelend vinden.
Echoïsme: de angst om je speciaal te voelen

Laatste update: 17 januari, 2022

In de woorden van Craig Malkin wordt echoïsme als volgt gedefinieerd: “Hoe minder mensen zich speciaal voelen, hoe meer zichzelf wegcijferen, totdat ze eindelijk zo weinig zelfgevoel hebben dat ze zich waardeloos en impotent voelen. Ik noem deze mensen echoïsten.” (Malkin 2015: 11)

Met andere woorden, echoïsme betekent de angst om jezelf te laten zien als egocentrisch, narcistisch en egoïstisch, ofwel de angst om je speciaal te voelen. Dat komt omdat deze mensen die kwaliteiten beschouwen als het soort beeld dat afwijzing en kritiek oproept.

Daardoor proberen ze zowel het ‘ik’ in zichzelf als hun eigen behoeften het zwijgen op te leggen. Met andere woorden, ze willen niet dat anderen hen een speciaal gevoel geven. Als dit gebeurt, voelen ze zich zelfs ongemakkelijk en kunnen ze zelfs boos worden.

Het verhaal van Echo

“Echo was een nimf die in het bos woonde. Ze had een mooie, lieve stem en ze hield van praten. Eigenlijk wilde ze altijd het laatste woord hebben. Op een dag strafte de godin Hera Echo omdat ze haar had bedrogen, en woedend zei tegen haar: “ Vanaf dit moment kun je niet meer praten zoals je wilt. Maar omdat je het leuk vindt om altijd het laatste woord te hebben, zul je alleen het laatste woord kunnen herhalen dat je hoort.”

Op een dag, toen ze door het bos liep, ontmoette Echo Narcissus, een knappe jonge herder. Inderdaad, alle nimfen waren verliefd op hem, maar hij wees ze af.
Echo werd verliefd op hem en besloot hem door het bos te volgen. Plots hoorde Narcissus een geluid in de takken en vroeg: “Wie is daar?”

‘Daar,’ zei Echo.
‘Kom,’ riep Narcissus.
“Kom” – echode Echo

Toen ze elkaar ontmoetten, omhelsde Echo Narcissus en hij wees haar af, net zoals hij alle anderen had afgewezen.

De Godin Nemesis besloot Narcissus te straffen. Terwijl hij water dronk uit een kristalheldere bron, kon hij zijn beeld zien. Hij dacht echter dat zijn spiegelbeeld een echt wezen was en werd diep verliefd op zichzelf. Hij gaf nergens meer om en bleef daar uit angst zijn beeld te verliezen. Geleidelijk aan veranderde hij in een prachtige bloem.

Echo zocht zijn toevlucht in grotten en op bergtoppen. Haar fysieke lichaam was door hongersnood verdwenen. Alleen haar stem was over, wat altijd het laatste woord was dat door iemand werd gesproken.”

Reperensatie van de nimf Echo, als een echoïstische persoonlijkheid

Narcisme

Deze mythe inspireerde de psychologie om de narcistische persoonlijkheid te identificeren. Iedereen vergat echter de nimf Echo. In ieder geval tot voor kort, toen de Amerikaanse psycholoog Craig Malkin gefascineerd raakte door de rol van Echo.

In feite vond hij dat ze de antithese van narcisme vertegenwoordigde. Verder vond hij overeenkomsten in haar gedrag met enkele kenmerken die bepaalde mensen vertonen. Zo begon hij te onderzoeken wat hij echoïsme noemde.

“Je bent het waard. Je bent iemand. Je bent de enige versie van ‘jij’ die ooit in het universum heeft bestaan. Je bent geweldig. Je bent krachtig. Je bent speciaal.”

-Anoniem-

De kenmerken van echoïsme

1. Angst om je speciaal te voelen

Echoïstische mensen zijn bang om als ijdel gezien te worden of in het middelpunt van de belangstelling te staan, zelfs als ze het verdienen. Ze zijn inderdaad bang om een narcistisch beeld te projecteren en te vol van zichzelf te lijken. Als gevolg hiervan voelen ze zich vaak ongemakkelijk wanneer ze aandacht krijgen, vooral als het positief is. Ze blijven liever onopgemerkt.

2. Onderdrukking van behoeften

Echoïsten uiten nooit hun eigen wensen in hun persoonlijke relaties. Zoals Craig Malkin opmerkt: “Ze zijn bang om een last te worden en het is niet overdreven om te zeggen dat ze een hekel hebben aan het hebben van behoeften.” Daarom verbergen ze ze. In feite zijn ze er vast van overtuigd dat ze, om de liefde van anderen te verdienen, weinig hoeven te eisen en toch zoveel mogelijk moeten geven.

Dit betekent dat ze hun eigen behoeften verwaarlozen en te veel aan anderen geven, wat meestal gevoelens van ontevredenheid en depressie oproept. Dat komt omdat hun emotionele behoeften blijven bestaan, maar ze zijn niet bevredigd.

3. Extreme emotionele gevoeligheid

Echoïsme hangt nauw samen met emotionele gevoeligheid. In feite is het gebruikelijk dat deze mensen vanaf de geboorte extreme gevoeligheid vertonen. Wanneer een echoïst echter wordt berispt, zal hij zich beschaamd voelen.

Er wordt gesuggereerd dat echoïsme een soort defensieve introversie is. Deze mensen denken inderdaad: “Als ik onopgemerkt blijf, kun je me niet vernederen, in verlegenheid brengen of pijn doen.”

“Schaamte is een ziel-etende emotie.”

Carl Gustav Jung

Verdrietige vrouw

4. Laag zelfbeeld

Echoïsme is gekoppeld aan een laag zelfbeeld. Sterker nog, deze mensen voelen zich helemaal niet speciaal en denken dat ze waardeloos zijn. Bovendien heeft hun gebrek aan vertrouwen in zichzelf de neiging om een selffulfilling prophecy te worden. Daardoor durven ze zelden projecten te ondernemen of hun dromen na te jagen. In feite hebben ze zo weinig liefde voor zichzelf dat het leven hen uiteindelijk verslindt.

5. Moeite om te weten wat ze willen

Mensen met een echoïstische persoonlijkheid doen veel moeite om de behoeften van anderen te bevredigen. Bovendien verliezen ze door hun verlangens te verbergen vaak de verbinding met hun ‘zelf’. Daarom, als iemand hun vraagt wat ze willen, zullen ze misschien niet antwoorden.

Bovendien zorgt het niet kunnen uiten van hun behoeften ervoor dat echoïsten meer kans hebben om een emotionele afhankelijkheid van anderen te ontwikkelen. Dit is echter precies wat ze moeten proberen te vermijden.

6. Narcistische magneten

Deze gedragspatronen leiden volgens Malkin in een artikel voor Psychology Today tot een vrij veelvoorkomende constante in het leven van echoïsten. Dit is het feit dat ze de neiging hebben om verliefd te worden op narcisten. Dat komt omdat echoïsten zo bang zijn om de focus van anderen te zijn, dat “ze blij zouden zijn met iemand die graag de hele kamer bezighoudt, en dat zou een opluchting zijn.”

Het probleem, zegt de psycholoog, is dat “wanneer narcisten misbruik maken, e choïsten zichzelf de schuld geven van het misbruik” met zinnen als “Ik verwacht gewoon te veel” of “Ik ben te gevoelig.” Wellicht ook interessant voor jou

Echoïsme: wanneer je liever onopgemerkt blijft
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Echoïsme: wanneer je liever onopgemerkt blijft

Echoïsme is de intense angst om op enigerlei wijze narcistisch over te komen. Echoïsten blijven liever op de achtergrond.  • Malkin, C. (2015). Repensando el narcisismo: el mal-y sorprendente bien-sobre el sentimiento especial . Harper Collins Editores.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.