Drie gezonde gewoonten die je beslist moet ontwikkelen

Drie gezonde gewoonten die je beslist moet ontwikkelen

Laatste update: 28 januari, 2021

Door middel van allerlei onderzoeken heeft de wetenschappelijke wereld een breed scala aan gezonde gewoonten weten te identificeren die zouden bijdragen aan ons gevoel van welzijn. In dit artikel hebben we het over gewoonten die tot een van de volgende drie categorieën behoren: een gezond dieet, regelmatige lichaamsbeweging en gezonde sociale relaties.

Drie gezonde gewoonten

1. Een gezond dieet

Een van de eerste dingen die je moet doen om een gezonde levensstijl te ontwikkelen is, het aannemen van bepaalde gezonde eetgewoonten. Een aspect hiervan is gebaseerd op hoeveel voedsel we dagelijks consumeren.

Tijdens het bereiden van onze maaltijden zouden we daarom altijd rekening moeten houden met het aantal calorieën dat we nodig hebben. Een goede tip zou zijn om geen porties te eten die groter zijn dan je eigen vuist.

Daarnaast kan het verstandig zijn om je eigen eetgewoonten te baseren op het mediterrane dieet. Dit houdt in dat je vijf keer per dag eet en dat je de maaltijden die je eet baseert op gezonde ingrediënten die alleen maar bijdragen aan je gezondheid.

Voorbeelden van gezond eten

Nog een handige tip die we je mee willen geven is om nooit naar de supermarkt te gaan als je honger hebt. Als je honger hebt, kom je namelijk veel sneller in de verleiding om allerlei ongezonde dingen in te slaan. Door boodschappen doen met een lege maag te vermijden kun je jezelf daarom ook een hoop geld besparen.

Tot slot, is het vermijden van frisdranken een van de beste eetgewoonten die je maar kunt ontwikkelen. De consumptie van frisdrank is in veel gevallen verbonden aan obesitas en de grote hoeveelheid suiker die ze bevatten druist volledig in tegen een gebalanceerd dieet.

2. Het belang van lichaamsbeweging

Als tweede willen we je erop wijzen hoe belangrijk het is om voldoende aan lichaamsbeweging te doen. Dagelijkse beweging is een van de meest aan te bevelen gezonde gewoonten vanwege de positieve effecten die het heeft:

  • Vermindert het risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, osteoporose, diabetes en obesitas.
  • Houdt de gewrichten, pezen en ligamenten flexibel. Dit helpt je om gemakkelijker te bewegen en vermindert het risico op letsel.
  • Vermindert de effecten van veroudering.
  • Helpt je mentale welzijn te verbeteren en voorkomt depressie.
  • Verlicht stress en angst.
  • Geeft je meer energie en verbetert je immuunsysteem.
  • Verbetert de slaapkwaliteit.
  • Helpt om je stofwisseling te versnellen, waardoor het makkelijker wordt om ook op de lange termijn je ideale gewicht te behouden.

Iedereen kan ervan profiteren om regelmatig aan lichaamsbeweging te doen. Het enige wat belangrijk is, is dat je je bewust bent van je eigen beperkingen. Raadpleeg in geval van twijfel een specialist om erachter te komen wat de meest aanbevolen oefeningen zijn voor jouw doelen en fysieke kenmerken.

3. Gezonde gewoonten in je sociale relaties

Mensen zijn sociale wezens. Een groot deel van ons leven is daarom gebaseerd op onze relaties met andere mensen. Als het gaat om sociale relaties, is het dan ook van essentieel belang om de juiste mensen om je heen te verzamelen.

Mensen die genieten van elkaars gezelschap

Een gezond sociaal leven bestaat uit het maken van vrienden die ons in staat stellen te evolueren op een persoonlijk niveau. Het zou daarom verstandig zijn om vriendschappen te sluiten in omgevingen waarin je je prettig voelt.

Bijvoorbeeld bij een vereniging die zich richt op een hobby die je leuk vindt. Op die manier kun je mensen ontmoeten die dezelfde interesses hebben. Je kunt van hen leren en je hobby ontwikkelen. In dit opzicht helpt de gemeenschappelijke band die jullie delen om een ​​betere relatie met deze mensen tot stand te brengen.

Het is ook belangrijk dat je vrienden om je heen hebt die een goede bron van emotionele steun zijn. Een vriend moet je kunnen helpen wanneer je hem nodig hebt. Dit is een zeer belangrijk aspect dat je zal helpen te voorkomen dat er ongezonde of codependente relaties ontstaan.

Tot slot zijn ook de juiste werkrelaties belangrijk voor een gezond leven. Het hebben van goede relaties met je collega’s helpt om je werkomgeving een stuk prettiger te maken.

Het stelt je ook in staat om je meer vervuld en gewaardeerd te voelen op een professioneel niveau. Dit vergroot tegelijkertijd je kans op succes en promoties, waardoor ook je zelfvertrouwen zal vergroten. Goede sociale relaties zijn daarom van essentieel belang. Diepgaande en gezonde vriendschappen geven je zelfvertrouwen een flinke boost.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.