Dingen die veranderden toen ik voor mezelf ging zorgen

Dingen die veranderden toen ik voor mezelf ging zorgen

Laatste update: 10 januari, 2017

De weg van persoonlijke vervulling en spirituele rust is een lastige en soms erg stressvolle weg. Ik ervaar en verwerk zo veel, dat rust vinden in mezelf en mijn omgeving soms een onmogelijke opgave lijkt.

Soms kunnen pijnlijke situaties ons helpen om persoonlijke en emotionele stagnatie te overwinnen. Alleen door eerst de moeilijkheden te doorstaan, kunnen we vervolgens rust bereiken.

Iemand die veel moeite heeft ervaren in zijn streven om een beter persoon te worden, weet dat goed voor jezelf zorgen de beste manier is om een innerlijk gevoel van welzijn te bereiken. En hier zijn een paar wijze keuzes voor nodig, om hetgeen we wel in ons leven willen en hetgeen we niet in ons leven willen in balans te brengen.

Naar mezelf luisteren, in plaats van naar wat anderen over mij zeggen

Er bestaat niets ergers dan je eigen persoonlijkheid en leven ondergeschikt stellen aan de voortdurende goedkeuring van anderen. Je kunt heel makkelijk een kapotte pop worden als je continu luistert naar wat volgens de maatschappij het beste voor jou is.

Jouw persoonlijkheid zal nooit volledig geïntegreerd zijn. Jouw persoonlijkheid zou dan opgebouwd zijn uit een reeks oude ideeën die jou zijn opgelegd, zonder jezelf af te vragen wat deze eigenschappen kunnen beteken voor je ziel.

Hoepel om de Zon

Weten hoe je naar jezelf kunt luisteren, hoe je op je intuïtie kunt vertrouwen, hoe je verdwaald kunt raken op een weg waar je volgens anderen niets op te zoeken hebt en vervolgens aan het eind van deze weg een van de meest authentieke delen van jezelf vinden, hoe je kunt bepalen om deze eigenschap te behouden en voor altijd bij je te dragen. Dat is pas een prestatie.

Alles dat niet mooi, nuttig of leuk is vermijden

Ja, ik heb er inderdaad voor gekozen om mezelf een beetje hedonistisch op te stellen en het resultaat hiervan was vele malen beter dan ik had verwacht. Deze overtuiging heeft mij eigenlijk alleen geluk gebracht en mij geholpen om negatieve energie om me heen te vermijden.

“Plezier is het goede. Het is het begin van elke voorkeur en elke afkeur. Het is de afwezigheid van pijn in het lichaam en rusteloosheid in de ziel.”

-Epicure-

Als je niet in staat bent toe te geven aan de genoegens van het leven, dan zou je jezelf eens serieus moeten afvragen wat het leven voor jou betekent. En wat of wie ervoor gezorgd heeft dat je zo bent gaan denken.

Ik hoef mezelf voor niets of niemand op te offeren

Vechten voor wat ik wil en de mensen van wie ik hou, is een genot en een privilege.

Onze maatschappij heeft ons overtuigd van het idee dat waardevolle dingen in het leven altijd bepaalde opofferingen vereisen. Dat woord bezorgt mij echter een hoop angst. Ik heb het daarom vervangen door passie, doorzettingsvermogen en vastberadenheid. De beste dingen die ik in het leven geleerd heb, ontwikkelden zich in een ontspannen omgeving, waarbij ik mezelf op een aangename manier kon richten op wat ik aan het doen was omdat ik het interessant vond. Moeite doen voor iets dat we niet leuk vinden kan ook wel stress genoemd worden. Moeite doen voor iets dat we wel leuk vinden kan ook wel passie genoemd worden.

Er is mij zelfs opgevallen dat die mensen die er wel voor hebben gekozen om voortdurend allerlei opofferingen te maken, vanuit de veronderstelling van bepaalde sociale dogma’s, vanuit het idee alles te moeten achterlaten omdat het gevaarlijk kan zijn, juist mensen zijn geworden met grijze en doffe aura’s, gefronste wenkbrauwen en verstijfde tongen. Ik ben gaan begrijpen dat mijn krankzinnigheid zinniger is dan de strenge zinnigheid van anderen.

Meisje en Zwaan

In de liefde moet je soms je trots aan de kant zetten, maar nooit je waardigheid

Toen ik volgens de regels leefde en niet mijn gevoel, leden mijn hart en geest hieronder en werd mijn ziel volledig afgesloten. Ik begon moe te worden van die middelmatige manier om lief te hebben en te voelen, waardoor ik besloot om in een zwembad te duiken, ook al was dit leeg. Soms zorgde dit ervoor dat ik een harde klap ontving, maar op andere momenten kon ik hierdoor vrolijk weg varen.

Er bestaat niets ergers in het leven dan de angst om een gevoel te ervaren dat zo gepassioneerd is als liefde. Dankzij die klappen heb ik vol weten te houden. Ik gooi mezelf nog steeds vol overgave in lege zwembaden, maar met een techniek die ervoor zorgt dat ik geen ernstige kneuzingen en wonden oploop. Hoewel ik er misschien wel een schrammetje of blauwe plek aan overhoudt, kan ik mezelf hier gewoon voor vergeven, omdat ik weet dat geen enkele wond ernstiger is dan een wond die jou het lege gevoel geeft van iemand die nooit iets heeft durven te proberen.

Ik moet voor mijn dierbaren zorgen en mensen die mij opzettelijk pijn hebben gedaan uit mijn leven bannen

Het leven schenkt ons een beperkte hoeveelheid tijd om te genieten en daarom heb ik besloten om geen seconde meer te verspillen aan het achterhalen van redenen waarom sommige mensen mij gekwetst hebben met hun onverschilligheid, mij vernederd, bedrogen of beoordeeld hebben.

“Eerlijkheid is een zeer prijzig geschenk. Verwacht het niet van gierige mensen.”

-Warren Buffet-

Liefde

Vanaf het moment dat ik werkelijk de keuze maakte, was dat deel van mijn leven dat toegewijd was aan die nutteloze en absurde taken volledig bevrijd van wrok en kon het opgevuld worden met alles dat mij gelukkig maakt. Opgevuld met al die mensen die, hoewel ze ook tegenslagen hebben ervaren tijdens hun reis, mij nooit pijn hebben gedaan.

Alles wat ik nu weet is een privilege; ik heb het niet gekocht met geld. Het kwam mij gewoon toewaaien toen ik voor mezelf begon te zorgen en het is een waar geschenk.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.