Ik wens je al het geluk van de wereld toe

Ik wens je al het geluk van de wereld toe

Laatste update: 01 januari, 2017

Mensen zeggen vaak dingen als ‘Ik hoop dat je gelukkig bent’, maar op de een of andere manier kan je voelen dat ze tegelijkertijd ook zeggen ‘maar niet gelukkiger dan ik’. Het lijkt alsof deze mensen een beetje van slag raken wanneer ze zien dat anderen goede dingen meemaken, terwijl ze zelf vastzitten in het dagelijkse leven en vooral niet in staat zijn blij te zijn voor het geluk van een ander.

Oprecht gelukkige mensen zijn mensen die in staat zijn om de prestaties van anderen te erkennen en blij te zijn voor al het goede dat anderen overkomt, alsof ze het zelf ook meemaken.

Als er één ding is dat ons allemaal kenmerkt, dan is het wel dat we allemaal continu op zoek zijn naar geluk. We bedenken projecten voor onszelf, streven onze dromen na en bouwen hoop en verwachtingen op. Misschien kijken andere mensen daarom wel achterdochtig toe wanneer iemand deze kostbare gemoedstoestand eerder bereikt dan zij.

Dit is echter niet goed. Door dit idee aan te houden, bekijk je het leven op een foute manier. We zouden niet op zoek moeten zijn naar geluk, maar juist ons eigen geluk moeten creëren. Iets dat ons kan helpen geluk te creëren is aandacht schenken aan alle goede dingen om ons heen en de goede dingen die andere meemaken en met ons delen.

Egoïstische harten en beknopte geesten zijn niet in staat om het geluk van andere mensen te waarderen. Ze belasten zichzelf alleen met vrees en jaloezie. Ze zijn bijna nooit in staat om te genieten van de kleine dingen in het leven, de dagelijkse vlagen van geluk.

Het is niet gek om blij te zijn om het geluk van een ander

Walvis

Voltaire zei ooit eens dat mensen op dezelfde manier naar geluk zoeken als dronken mensen naar hun huis. Ze raken van alles aan en struikelen voortdurend, wetende dat ze een huis hebben zonder zich te kunnen herinneren waar het staat. In werkelijkheid is het vrij ingewikkeld, vooral als je het hebt over het geluk van andere mensen, over al het goede dat andere mensen overkomt in plaats van onszelf.

Het is niet gek om blij te zijn voor andere mensen; velen van ons doen dit simpelweg omdat dat is hoe ze zich voelen. Geluk wordt namelijk verspreid en gedeeld, omdat oprechte harten ervan genieten wanneer het anderen goed gaat. Blij zijn over het geluk van een ander en de mensen waar we van houden goede dingen toewensen biedt onze ziel vrede en balans.

Geluk is niet iets dat je moet ‘bereiken’. Geluk is een dagelijkse oogst waar we vanuit het diepst van ons hart van kunnen genieten, als we het kunnen begrijpen.

Dit kan door in te zien dat de goede dingen die anderen meemaken de dingen die wij zelf hebben niet minder waard maken. Mensen die weten hoe ze de nobele eigenschappen van anderen kunnen erkennen, zullen zelf ook nobel zijn.

Sommige mensen praten vol lof over zichzelf omdat ze zogenaamd in staat zijn gelukkig te zijn wanneer het anderen goed gaat, terwijl ze eigenlijk stiekem jaloers zijn en veel leegte en ontevredenheid verbergen. Blij zijn om het geluk van een ander houdt in dat je weet hoe je moet delen, hoe je je innerlijke balans kunt bewaren wanneer je het eenvoudige genot en de schoonheid van het leven zelf verheerlijkt.

Je hebt vast weleens gevoeld dat iemand waarvan jij dacht dat hij van je hield niet echt blij leek te zijn op het moment dat jij bepaalde dingen bereikte, op momenten waarop het leven jou iets schonk dat je werkelijk verdiende. Waarom gebeurt dit? Waarom is het zo dat sommige familieleden en vrienden alleen willen dat jij gelukkig bent, zo lang je maar niet gelukkiger bent dan zij? Dit leggen we hieronder even uit.

Natuur

Onrust over het geluk van anderen

Gezegd wordt dat je pas echt kunt weten wie je ware vrienden zijn wanneer je door een moeilijke periode gaat. Nog een belangrijk moment waarop je van hun oprechtheid zou kunnen genieten is wanneer je overspoeld wordt door geluk, wanneer je je dromen verwezenlijkt. Als jouw vriend op dat moment laat zien dat hij oprecht gelukkig is en net zo opgewonden is als jij, zorg er dan voor dat je deze vriend nooit verliest.

Ik begeer jouw geluk niet en ik ben ook niet jaloers op jouw overwinningen of prestaties. Ik vier jouw overwinningen met je alsof het mijn eigen overwinningen zijn en mijn hart klopt mee met jouw geluk en jouw verdriet. Daarom wil ik, elke dag van mijn leven, dat jou al het goede van de wereld toekomt.

De zin ‘Ik wil dat je gelukkig bent, maar niet gelukkiger dan ik’ heeft niet altijd dezelfde negatieve connotatie en betekent ook niet dat deze persoon blij is wanneer jou iets slechts overkomt. Soms is het gewoon een weerspiegeling van een gebrek aan controle. Denk maar eens aan giftige moeders of families. Wanneer een van haar kinderen iets bereikt met zijn/haar partner, kan deze vreugde door de moeder gezien worden als een duidelijke bedreiging. Ze verliest namelijk controle over haar kind.

Op andere momenten wijst het op een gebrek aan gelijkenis. Misschien rekenen je vrienden erop dat jullie bijvoorbeeld wat werk betreft altijd in hetzelfde schuitje zullen zitten. Wanneer jij dan ineens een promotie krijgt of een betere baan vindt, dan wordt de gelijkenis die jullie voorheen bij elkaar hield gewist, waardoor een deel van de band tussen jullie gebroken kan worden.

Er zijn ook momenten waarop het bereiken van geluk inhoudt dat je een verandering moet maken in je leven en zelfs dat je nieuwe prioriteiten moet stellen. Uiteindelijk is het leven namelijk een reis van voortdurende vernieuwing waarbij er soms van ons verwacht wordt dat we ergens op een nieuwe manier op reageren.

Verlies nooit je aandacht voor alle goede dingen en geweldige toevalligheden die elke dag kan brengen en vier het geluk van anderen alsof het je eigen geluk is. De liefde is namelijk het enige dat groeit wanneer het oprecht gedeeld wordt.

Luchtballon

–Afbeelding met dank aan Marie Coubert–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.