Demiseksualiteit: wanneer emoties verlangen creëren

Demiseksualiteit: wanneer emoties verlangen creëren
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Demiseksualiteit is een seksuele geaardheid. Het beschrijft de personen die zich alleen seksueel tot mensen aangetrokken voelen met wie ze een sterke emotionele band opgebouwd hebben. Het Asexual Visibility and Education Network (AVEN) heeft de term in 2006 ontworpen. Je kan zeggen dat demiseksualiteit een punt is halverwege seksualiteit en aseksualiteit. Maar dat betekent niet dat een demiseksuele persoon een onvolledige seksualiteit heeft. Ze moeten gewoon een sterke emotionele band opbouwen om van seksuele ervaringen te kunnen genieten.

Sommige demiseksuelen gedragen zich aseksueel en identificeren zich ook hiermee. Dat is zo tot ze de emotionele band ervaren die nodig is om hen een seksueel gevoel te geven. Deze mensen zijn niet het type dat liefde op het eerste zicht voelt. Want ze hebben tijd nodig om in verbinding te komen met de andere persoon. Het vraagt tijd om zich aangetrokken te voelen tot de persoon die ze vanbinnen zijn.

Demiseksuelen hebben waarschijnlijk altijd bestaan. Maar tot recent bestond er geen duidelijke omschrijving voor deze seksuele geaardheid. Het is dus moeilijk om te weten hoeveel mensen zich beschouwen als demiseksueel. Deskundigen geloven dat het heel veel voorkomt, vooral bij vrouwen.

De sociale netwerken maken door middel van nieuwe taalkundige termen dingen zichtbaar. Begrippen die door het leven heen bestaan hebben, krijgen op die manier zichtbaarheid. Zoeken naar benamingen om relaties te omschrijven is niet nieuw. Het is een menselijke behoefte om binnen bepaalde stereotypen en vooroordelen te functioneren die de maatschappij gevestigd heeft.

Demiseksualiteit en emoties

Demiseksualiteit: verschillende manieren om te verlangen

Liefde en verlangen zijn twee verschillende begrippen. Je houdt niet van alles wat je wilt. Je wil ook niet alles waarvan je houdt. De manier waarop jij verlangt en liefhebt, is persoonlijk. Het ene hoeft dus geen voorrang te krijgen op het andere. Afhankelijk van de persoon kan er zelfs soms geen verschil tussen de twee zijn.

Holly Richmond is seksuologe en gespecialiseerd in koppeltherapie. Zij bevestigt de volgende stelling. “Wanneer een persoon die niet demiseksueel is iemand ontmoet, dan vormt hij meestal in slechts enkele seconden enige mate van lichamelijke aantrekking.

Bij demiseksualeit daarentegen is er bij de eerste indruk geen enkele vorm van lichamelijke aantrekking. Het gaat hier echt over romantische gevoelens, liefde en vriendschap. Seksuele aantrekking en verlangen komen op de tweede plaats. Ze zijn zeker niet de drijfkracht. “Het is dus totaal anders dan in de films uit Hollywood. Want in de film staan de personages vaak al bij de eerste aanblik in vuur en vlam.

Demiseksualiteit: liefde vol vuur

We kunnen demiseksualiteit omschrijven als vriendschap die een vuur aansteekt. Het is niet zo dat demiseksuele mensen een hogere morele norm hebben dan anderen. Maar bij hen is het alleen zo dat emotie de voornaamste aantrekking is.

Zoals bij iedereen is ook bij hen het proces van aantrekking tot een andere persoon lichamelijk en psychologisch. Demiseksuelen kunnen van seks genieten en doen dat ook. Maar dat kunnen ze alleen met die mensen met wie ze al een emotionele relatie hebben. Zodra ze de juiste partner vinden, is de regelmaat van de seksuele gemeenschap hetzelfde als bij andere koppels.

Tot slot is het belangrijk dat we inzien dat demiseksualiteit geen ziekte is. Het is waar dat het niet past in het traditionele model van de menselijke seksualiteit. Maar zij kunnen in vrijheid kiezen bij wie ze willen zijn. ‘Houden van’ leer je niet wanneer je de perfecte persoon vindt. Maar het gebeurt wanneer je leert om te geloven in een onvolmaakte persoon.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.