Seksuele anorexie: kenmerken, oorzaken en behandeling

Heb je het gevoel dat je geen seksueel verlangen meer hebt? Ben je momenten van intimiteit met je partner kwijtgeraakt? Een mogelijke oorzaak is seksuele anorexie.
Seksuele anorexie: kenmerken, oorzaken en behandeling

Laatste update: 30 april, 2024

Seksuele anorexie is ook bekend als anafrodisie en onderdrukt seksueel verlangen. Het is een stoornis die een verminderde interesse in seks veroorzaakt. Mensen met deze stoornis voelen met andere woorden niet veel seksuele begeerte. Meestal hebben ze heel weinig zin in seks.

Mannen en vrouwen hebben evenveel kans om aan dit lage niveau van seksueel verlangen te lijden. Meestal hebben de oorzaken te maken met psychologische en lichamelijke trauma’s. Zelfs een laag zelfvertrouwen kan deze stoornis veroorzaken.

Kenmerken van seksuele anorexie

Mensen met deze stoornis ervaren veel minder seksueel genot en opwinding. We geven je hier zes diagnostische aspecten:

 • Weinig of geen interesse in seksuele activiteit.
 • Een gebrek aan seksuele of erotische gedachten, of heel weinig van die gedachten.
 • Zelden of nooit seks op gang brengen. Meestal ook niet geïnteresseerd zijn wanneer een partner probeert om met seks te beginnen.
 • Weinig of geen seksueel genot en opwinding tijdens de seksuele activiteit. Dit gebeurt ook bijna elke keer dat een koppel seks heeft (ongeveer 75 – 100%).
 • Weinig of geen seksueel genot en opwinding bij enige innerlijke of uiterlijke uitnodiging tot seks (geschreven, verbaal, visueel, enzovoort).
 • Heel weinig gevoelens in de genitale zone tijdens de seks. Dit gebeurt bijna elke keer dat het koppel seks heeft (ongeveer 75 – 100%).

Deze symptomen moeten minstens zes maanden optreden vóór men van deze stoornis spreekt. Bovendien moeten ze veel ongemak veroorzaken. Als laatste mag een niet-seksuele geestelijke stoornis geen betere verklaring geven voor het seksuele probleem. Het mag ook niet optreden als resultaat van een ernstige verandering in de relatie. Bovendien mag het ook geen gevolg zijn van een bepaalde stof of medische aandoening.

Oorzaken van seksuele anorexie

Oorzaken van seksuele anorexie

Volgens deskundigen lopen de mensen die lichamelijk of psychologisch misbruik ervaren hebben het hoogste risico. Maar dat betekent niet dat het de enige oorzaak is. Het ontbreken van seksueel verlangen kan ook optreden als gevolg van andere dingen.

Want stress, verveling, discussies en problemen in het samenleven kunnen ook tot seksuele anorexie leiden. Bovendien kunnen ook erectiestoornissen, impotentie en anorgasmie ervoor zorgen dat iemand deze stoornis ontwikkelt.

De oorzaken kunnen zelfs te vinden zijn in specifieke religieuze, culturele en politieke omgevingen. Deze “sociale scènes” zijn soms zo tegen de vrije seksuele uiting dat ze verdrukkend zijn. Ook de seksuele opvoeding van een kind of een tiener kan in de toekomst leiden tot deze stoornis.

Er is ook nog een andere oorzaak. En die is afkomstig van de media. Want het probleem is dat de media ons overrompelen met beelden, berichten en prikkels. Ze beladen elk aspect van ons leven met seks. Dat kan mensen belemmeren om een goede seksuele opvoeding te krijgen. Het zorgt er ook voor dat ze onrealistische verwachtingen hebben over seks.

Wanneer het gebrek aan seksueel verlangen een probleem wordt

Het gebrek aan seksueel verlangen gaat meestal gepaard met problemen om een orgasme te hebben. Of met pijn tijdens de seks. Het gevolg is dus dat er in de relatie minder seks is. Maar dit vormt alleen een probleem als één persoon in het koppel een groter seksueel verlangen heeft.

Ook relatieproblemen en stemmingsstoornissen treden samen op met seksuele anorexie. Mensen hebben onrealistische normen en verwachtingen omtrent het “juiste” niveau van seksuele interesse en opwinding. Voor mensen met deze aandoening is dit een grote uitdaging.

Er zijn ook nog andere dingen die een rol spelen. We hebben misschien niet veel seksuele ervaring of bezitten weinig informatie over seksualiteit. Dan kan ook dit een groot probleem vormen. Samen met de genderrollen is het eigenlijk iets heel belangrijk dat we moeten onthouden

Behandeling van seksuele anorexie

Belangrijke factoren in de behandeling van seksuele anorexie

Vijf belangrijke factoren zijn echt essentieel in de behandeling van een laag seksueel verlangen. We geven hier een overzicht:

 • Factoren die met het koppel te maken hebben: voorbeelden zijn seksuele problemen of de gezondheid van één van de partners.
 • Factoren eigen aan de relatie: partners hebben het bijvoorbeeld moeilijk om te communiceren. Of het seksueel verlangen van de ene persoon is groter of kleiner.
 • Individuele factoren gebaseerd op kwetsbaarheid: een negatief lichaamsbeeld, een achtergrond van seksueel of emotioneel misbruik, depressie, angst, stress, het verlies van werk, pijn…
 • Culturele en religieuze factoren: mensen hebben geen seks omdat het een taboe is. Of hun houding tegenover seks is negatief.
 • Medische factoren: dit is vooral belangrijk voor de prognose. Want het is bepalend voor de manier waarop ze de stoornis zullen behandelen.

De behandeling van seksuele anorexie

Iemand met deze aandoening moet eerst een diagnose krijgen.

Dan kunnen ze samen met hun partner dingen veranderen. De sleutel is hun seksueel verlangen opnieuw op te wekken. Voor een paar is het zo belangrijk dat ze een ontspannen, vertrouwelijke omgeving scheppen zonder oordelen of druk. We moeten ook nog een ander belangrijk aspect onthouden. De seksuele activiteit gaat niet alleen over de penetratie. Er zijn vele verschillende manieren om seks te hebben.

Eigenlijk kan je best een gespecialiseerde psycholoog raadplegen. Want hij zal in staat zijn om jou de beste behandeling te geven die er bestaat.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.