Zeven onzichtbare vormen van seksisme

Zeven onzichtbare vormen van seksisme

Laatste update: 08 februari, 2018

Heel vaak is seksisme moeilijk te herkennen. Het wordt vaak gecamoufleerd door gedrag dat onschadelijk lijkt te zijn. Het wordt gevoed door onze cultuur zelf en we ontvangen het in kleine, dagelijkse porties. Maar deze kleine porties worden bij elkaar opgeteld en creëren een wereldbeeld waarbij vrouwen twijfelachtig worden behandeld.

Je bent nergens veilig voor seksisme. Het is genormaliseerd gedrag, dat steeds weer onbewust wordt overgebracht. Elke dag worden vrouwen geconfronteerd met insinuaties of vooroordelen die door de meesten genegeerd worden, maar absoluut aanvallen zijn.

“‘Dus, waarom werden ze minder betaald?’ ‘Nou jongen, het is duidelijk,’ zei de bakker, zijn schouders ophalend. ‘Het zijn vrouwen’.”

-Juan Gómez-Jurado-

Hoewel vrouwen rechten hebben verworven die ze voorheen niet hadden, hebben we nog een lange weg te gaan. Het is bijvoorbeeld bekend dat vrouwen over het algemeen lagere lonen krijgen. En in veel banen moeten ze bewijzen dat ze nog beter zijn dan uitstekend om promoties te krijgen.

De strijd der seksen wordt ook op straat gevoerd. In steden over de hele wereld werd openbaar vervoer exclusief voor vrouwen gereserveerd, zodat ze veilig konden reizen. In de eenentwintigste eeuw is dit op zijn zachtst gezegd zorgwekkend. Er bestaan ook andere vormen van alledaags seksisme die het onderzoeken waard zijn. Laten we ze eens bekijken.

1. ‘Wat jij nodig hebt is een vriendje’

Mensen zeggen dit om je stemming te rechtvaardigen. Als je bijvoorbeeld echt depressief bent, is de conclusie dat je een man nodig hebt. Er heerst een aanname dat vrouwen ondraaglijk worden als ze geen man hebben. Dus als je bezorgd, gespannen of gestrest bent, zeggen ze heel neerbuigend: ‘Wat jij nodig hebt is een vriendje’.

Het doolhof van seksisme

Deze uitdrukking is zeer schadelijk. Het impliceert dat de vrouw ‘iets mist’ en concludeert dat een man alles is wat ze nodig heeft om beter te worden. Het is een van die ideeën die voortkomt uit het idee dat vrouwen het ‘zwakkere geslacht’ zijn en een man nodig hebben om gelukkig te zijn.

2. Je moet je uiterlijk verzorgen, wie zal er anders naar je kijken?

Je moet altijd make-up dragen, een mooi lichaam hebben, er goed uitzien. Anders ben je veroordeeld tot onzichtbaarheid. Met andere woorden, tot niet-bestaan. Aangenomen wordt dat fysieke schoonheid de enige eigenschap is die vrouwen sociale aanwezigheid geeft.

Het probleem met dit soort dingen is dat ze een zeer agressieve maar vermomde dreiging verbergen. Ze beperken de sociale rol van een vrouw tot die van verleiding. Ze ondermijnen de veiligheid en zelfliefde van een vrouw. En ze bevestigen het idee dat vrouwen bestaan voor het plezier van de man en niets meer.

3. Op je trouwdag…

In bepaalde culturen is het iets wat ouders, en vooral moeders, onvermoeibaar tegen hun dochters blijven zeggen. Ze praten over de huwelijksdag alsof het de eindbestemming van een vrouw is. Eigenlijk zeggen ze dat het leven van een vrouw zich moet richten op het huwelijk. En om de vrouw van een man te zijn.

Vrouwen hebben ongelooflijke dingen gedaan in de wetenschap, politiek en cultuur. Het is echter heel gebruikelijk om dit soort zinnen thuis te horen. Misschien denken sommigen nog steeds dat andere vrouwen geweldige dingen kunnen doen, maar hun dochter of zus niet.

4. Je zou vrouwelijker moeten zijn

Culturen zien genderrollen anders. Er is geen biologische wet die zegt dat een man niet gevoelig kan zijn, of dat een vrouw niet direct kan zijn. Alleen hebben onze culturen het idee verspreid dat vrouwen gevoelige wezens moeten zijn. Misschien is het om te voorkomen dat vrouwen hogerop komen of mannen confronteren.

Seksistische advertentie

Horen dat je vrouwelijker zou moeten zijn betekent dat de vrouw haar manieren moet verzachten, terwijl ze er ook aan herinnerd wordt haar rol niet in twijfel te trekken. Ze moet passief accepteren wat haar cultuur haar oplegt. Tegelijkertijd definieert het impliciet rollen die voor mannen als ‘ongepast’ worden beschouwd.

5. Nafluiten, de meest bekende vorm van seksisme

Het is erg ongemakkelijk om op straat te worden nagefloten. En erger dan ongemakkelijk zijn, het geeft vrouwen het gevoel dat ze in gevaar zijn. Maar veel mannen vinden dat ze het recht hebben om te zeggen wat ze willen, zolang ze maar duidelijk maken dat ze niets beledigend zeggen of geen onbeschofte woorden gebruiken. Maar dat rechtvaardigt het niet.

Ze kunnen je vertellen dat je eruitziet als een engel, dat je heel mooi bent. Maar het is een vorm van misbruik die vrouwen geen ruimte geeft om zich ertegen uit te spreken. Vrouwen die tegen dit soort seksisme zijn, krijgen het label ‘bitter’.

6. Wees niet preuts, maar wees niet makkelijk

De boodschap van de samenleving is: Je moet er mooi uitzien, aardig zijn en je verleidelijk gedragen. Maar ga niet te ver. Laat niet te veel huid zien of je ziet eruit als een hoer. We krijgen te horen dat het geheim is om er verleidelijk uit te zien, maar dat je tegelijkertijd boven hen staat.

Seksisme waardoor een man denkt dat een vrouw alleen maar valt op zijn spierballen

Bescheidenheid wordt geïmpliceerd. De rest is het werk van de man. Hij heeft de leiding over het spel om jou voor zich te winnen, en jij bent verantwoordelijk voor het uiteindelijk accepteren hiervan. Vrouwen die het initiatief nemen maken geen deel hiervan uit. Als je dat doet, verliezen ze alle interesse. Af en toe een blik werpen en aardig zijn is wat we geacht worden te doen.

Dit handhaaft het idee van ‘vrouwen als prooi’. Vrouwen zijn slechts een trofee. De prooi van de advances van de man. In het algemeen geldt dat als een vrouw initiatief neemt of kracht vindt in haar seksuele leven, zij als een bedreiging wordt gezien.

7. Houd jezelf niet voor de gek, liefde is een fantasie van vrouwen

Seksisme waarschuwt je dat liefde onbereikbaar is. Het komt alleen voor in sprookjes. Je bent geen prinses, maar een sterfelijke persoon met dromen en illusies. Mannen kunnen niet romantisch zijn en daarom heb je geen recht om te verwachten dat ze dat wel zijn. Vrouwelijke liefde is niets meer dan naïviteit.

Ze verzekeren je ervan dat de werkelijkheid heel anders is. Je hebt het geluk dat je hebt wat je hebt. Als je wacht op je prins op het witte paard zal je voor altijd eenzaam blijven. Grijp de eerste man die zich aanbiedt of hij zal weglopen. Het is beter om een man te hebben dan alleen te zijn.

Al deze vormen van seksisme zijn kwetsend. Niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen. Niemand ziet er goed uit in een dwangbuis. Elke persoon is uniek en genderrollen zijn nog steeds veel te klein. Het is tijd om deze schadelijke gewoontes onder de aandacht te brengen en voor altijd uit te roeien. Wellicht ook interessant voor jou

Waarom is niet iedere vrouw een feminist?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Waarom is niet iedere vrouw een feminist?

Sommige vrouwen durven geen feminist te zijn, omdat ze de gevestigde orde niet willen verstoren, terwijl feminisme nog steeds nodig is.