Vrienden met voordelen: maakt seks de vriendschap beter?

Vrienden met voordelen: maakt seks de vriendschap beter?

Laatste update: 08 februari, 2018

Er was veel ophef na de publicatie van een studie die zei dat 20% van de ondervraagden seks had gehad met vrienden. Het meest verrassende is dat diezelfde mensen hebben aangegeven dat seks de vriendschap versterkte en voor een groot percentage van hen heeft het geleid tot een relatie.

Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Boise State University en geleid door Heidi Reeder. Het omvatte 300 mensen, zowel mannen als vrouwen. En zoals we al zeiden, meldde 20% minstens één keer in hun leven seks te hebben gehad met een vriend.

“Liefde is het antwoord, maar terwijl je op het antwoord wacht, roept seks een aantal goede vragen op.”

-Woody Allen-

De respondenten gaven aan dat de seks hier plaatsvond met de overeenkomst waarbij zij uitdrukkelijk beloven om de liefde buiten spel te houden. Ze waren het er ook mee eens dat de relatie geen enkele verplichting zou impliceren. De klassieke friends with benefits, wat letterlijk betekent ‘vrienden met voordelen’.

76% van de mensen die seks hadden met vrienden gaf aan dat de vriendschap nadien verbeterde. Ook leidde het bij 50% van hen tot een relatie, die tot het moment van de enquête in stand werd gehouden.

Vrienden met voordelen die genieten van de voordelen

Seks tussen vrienden, een nieuw soort relatie

Als het gaat om de kwestie van seks tussen vrienden, zijn de meningen verdeeld. Er is niet één definitieve conclusie, omdat de uitkomst van dit soort relaties afhankelijk is van de karakters van de betrokkenen. In sommige gevallen verloopt alles vlekkeloos. In andere gevallen ontstaat er veel verwarring.

De waarheid is dat momenteel veel mensen vrienden met voordelen hebben. Ze ontstaan spontaan en hebben soms expliciete afspraken en soms niet.

De basisafspraak is om vrienden te blijven, zonder dat seks de aard, betrokkenheid of het label van de relatie tussen hen veranderd.

Over het algemeen werkt dit goed, als beide partijen bewust de spelregels accepteren en respecteren. Problemen ontstaan alleen als de overeenkomst voor iemand, of beiden, niet heel duidelijk is.

Ook als seks tussen vrienden een strategie is, bewust of onbewust, om een relatie te beginnen met een persoon waarmee je echt samen wil zijn.

Vrienden met voordelen: seks zonder verplichting

In principe komt seks tussen vrienden voor omdat twee mensen elkaar kennen en elkaar aantrekkelijk vinden, maar nier verliefd zijn. Geen van beide wil vastheid. Het is een soort relatie die vaker voorkomt bij jongeren dan bij volwassenen.

Hoewel er misschien seks is tussen vrienden, is deze relatie niet die van minnaars. Dit betekent dat de gevoelens van vriendschap aanwezig zijn, maar niet die van een koppel. Deze vrienden brengen samen tijd door, praten veel, maken gezamenlijke plannen, maar hebben geen ‘verplichting’ tegenover de ander.

Daarom gelden alle voorwaarden voor een relatie, op één na: de bereidheid om zich aan de ander te verbinden. Op de een of andere manier is alles toegestaan, behalve het stellen van eisen of claims met betrekking tot de relatie.

De spelregels

Seks tussen vrienden werkt meestal alleen als de spelregels worden gerespecteerd en je het met volledige eerlijkheid doet. De basisregels van een relatie als deze kunnen worden samengevat met de volgende punten:

  • Er mogen geen verplichtingen worden aangegaan.
  • Er zijn geen datingsroutines vastgesteld.
  • Beiden kunnen op elk moment andere relaties hebben met andere mensen.
  • Ze plannen geen toekomst samen.
  • Ze wonen niet samen.
  • Seks is vaak spontaan en ongepland.

Het is heel belangrijk dat de overeenkomst zo duidelijk mogelijk is. Onuitgesproken dingen kunnen leiden tot misverstanden aan één of beide kanten.

Alles is nog beter als de mensen die besluiten een seksuele relatie aan te gaan elkaar goed kennen. Als je niet weet hoe de ander zich onder bepaalde omstandigheden gedraagt, kunnen er onaangename verrassingen ontstaan (maar natuurlijk ook leuke).

Het is de moeite waard om te verduidelijken dat er omstandigheden zijn waarin een dergelijke relatie geen goed idee is. Wanneer een van de twee een andere emotionele verplichting heeft, bijvoorbeeld. Dit soort driehoeksrelatie is bijna nooit een goed idee.

Er is ook geen sprake van een seksuele relatie tussen vrienden wanneer de betrokken partijen exen zijn. Dit zal ongetwijfeld tot misverstanden leiden. Tot slot, als een van de twee mensen verliefd begint te worden, is het het beste om het te zeggen. Zo kun je besluiten een relatie aan te gaan of de friends with benefits relatie te beëindigen als de andere persoon niet hetzelfde voelt.  This might interest you...

Friends with benefits of geliefden zonder rechten?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Friends with benefits of geliefden zonder rechten?

Friends with benefits zijn is in de afgelopen paar jaar vrij populair geworden, maar werkt dit wel echt? Of ben je dan gewoon geliefden zonder rech...