De zwakheden van een psychopaat

Ze kunnen koud en arrogant op je overkomen, maar psychopaten zijn onder andere bang om ontmaskerd te worden en dat hun minderwaardigheid in een wedstrijd aan het licht komt. Als je hun zwakke punten kent, biedt dat je bepaalde voordelen.
De zwakheden van een psychopaat
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 17 september, 2024

Misschien vind je de termen ‘kwetsbaarheid’ en ‘psychopathie’ onverenigbaar. Bovendien vind je het misschien moeilijk te geloven dat mensen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASPD) lijden en zelfs gevoelens van eenzaamheid ervaren. Maar hoe verrassend het ook lijkt, een psychopaat heeft ook te maken met ups en downs en heeft zwakheden.

Een individu met zo’n negatief gedragspatroon onderschat anderen en zal altijd aannemen dat iemand minderwaardig aan hem is. Hij heeft jou nodig om zijn imago te versterken, om zijn eigenwaarde te voeden. En als hij daar niet in slaagt, brokkelen zijn arrogantie en superioriteitsgevoel af.

Sociaal isolement is als hun kryptoniet, ze kunnen er niet tegen om afgewezen of op de achtergrond gelaten te worden. Dit zijn allemaal kleine strategieën die je in je voordeel kunt gebruiken om jezelf te beschermen.

Zwakheden van een psychopaat

Koud, rancuneus, manipulatief, liegend, ongevoelig. Zo worden psychopaten beschreven door Robert D. Hare – een van de belangrijkste experts in criminele psychologie – in zijn beroemde boek Without Conscience (2003). Hoewel we hun kenmerken niet altijd op het eerste gezicht kunnen herkennen, gaan de meesten van ons ervan uit dat deze mensen geen zwakheden hebben.

Maar de werkelijkheid is heel anders, hoe geïntegreerd, vastberaden of bedreigend ze ook op je overkomen. De waarheid is dat er in de persoonlijkheid en het psychologische universum van een psychopaat grijze gebieden zijn, zwakheden waar je meer over wilt weten. We beschrijven ze hieronder.

1. Laag gevoel van eigenwaarde

Het profiel van een psychopaat wordt gekenmerkt door diagnostische kenmerken die een breed spectrum van symptomen en zwakheden omvatten. De meesten van hen zijn gericht op het uitbuiten van anderen en het instrumentaliseren van anderen voor winst.

In veel gevallen dient hun arrogantie of superioriteit echter als façade om meer dan één kwetsbaarheid te verbergen. Eén daarvan heeft te maken met zelfwaardering. Een publicatie in het FWU Tijdschrift voor Sociale Wetenschappen (Engelse link) wordt beschreven dat we in deze gevallen proefpersonen vinden met een negatief gevoel van eigenwaarde.

Hoe kun je de zwakheden van een psychopaat in je voordeel gebruiken? Daag hun zelfbeeld indirect uit. Wees niet de brandstof die hun ego voedt. Je kunt gebruik maken van hun lage zelfbeeld om ze aan zichzelf te laten twijfelen of hun beslissingen te heroverwegen. Maar doe het op een heel subtiele manier om te voorkomen dat ze agressief reageren.

Dat wil zeggen, ze zijn ontevreden over zichzelf, vinden het moeilijk om hun emoties te delen en zijn afhankelijk van anderen voor bevestiging en versterking.

2. Behoefte aan controle

Psychopaten hebben een onverzadigbare behoefte aan macht en controle. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien geen zwakte, maar eerder een bedreiging. Het helpt echter om te weten dat de obsessie om in alle omstandigheden de controle te hebben een andere manier is om hun zelfbeeld te versterken.

Hoe kun je deze zwakte in je voordeel gebruiken? Pas de”grijze steen techniek” toe. Deze bestaat uit het niet reageren op de eisen of het gedrag van de psychopaat. Neem een neutrale houding aan, zonder hen te mijden, maar zonder hun verzoeken te gehoorzamen. Het gaat erom rotsvast te zijn en ongevoelig voor hun acties of verzoeken.

Als je weigert hun spelletje mee te spelen, zal hun interesse om jou te manipuleren geleidelijk verdwijnen.

3. Ze onderschatten anderen

Een van de zwakheden van een psychopaat is dat ze anderen zien als figuren die ze naar believen kunnen uitbuiten. Ze leven zich niet in, hebben geen contact met de emotionele en intellectuele realiteit van anderen en kunnen je daarom onderschatten.

Hoe kun je deze zwakte in je voordeel gebruiken? Vertrouw altijd op je potentieel, laat ze je krachten en deugden niet uitblussen. Laat ze je onderschatten, zodat je op een gegeven moment in je voordeel kunt handelen door vastberaden en zonder angst grenzen te stellen.

Zie dit altijd als een voordeel, want ze zullen nooit verwachten dat jij, met jouw vaardigheden en uithoudingsvermogen, in staat bent om hen te overwinnen.

4. Angst voor eenzaamheid

Een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd door de Universiteit van Waikato, in Nieuw-Zeeland, heeft het over het idee om psychopathie te heroverwegen als een gezondheidsprobleem en niet zozeer als een factor in criminaliteit. Wat we vaak zien achter deze profielen zijn chaotische gezinslevens en een duidelijke angst voor eenzaamheid.

Hoe kun je deze zwakte in je voordeel gebruiken? Laat ze bij elk schadelijk of bedreigend gedrag de psychosociale gevolgen van hun daden inzien: mensen zullen ze wantrouwen en in de steek laten, waardoor ze in complete eenzaamheid achterblijven. Wees zoveel mogelijk de stem van het geweten dat deze mensen missen.

Door isolatie hebben ze geen ego en zelfbeeldversterkers, en dat beangstigt hen.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: De lach van de vrouwelijke psychopaat


5. Behoefte aan stimulatie

Mensen met een psychopathisch profiel vervelen zich snel. Ze hebben hoge dopaminepieken nodig om zich goed te voelen. Zoals forensisch psycholoog J. Reid Meloy uitlegt in zijn boek The Psychopathic Mind (1998), zijn ze bovendien hardnekkige zoekers naar intense emoties en dit leidt tot zeer impulsief en gevaarlijk gedrag.

Hoe kun je deze zwakte in je voordeel gebruiken? Vermijd om een bron van stimulatie voor hem te zijn, word, waar mogelijk, die saaie, grijze en saaie figuur die niet in staat is om hem ook maar het minste vermaak te bieden. Hierdoor zal hij geleidelijk zijn interesse in jou verliezen.

6. Obsessie met sociale privileges

Narcistische psychopaten zijn degenen die het meest behoefte hebben om in het middelpunt van de belangstelling te staan in elke sociale setting. Zij zijn diegenen die hunkeren naar machtsposities in elke onderneming. Of het nu in de publieke of private sfeer is, deze profielen zoeken succes en relevantie.

Hoe kun je deze zwakte in je voordeel gebruiken? Als je je afvraagt hoe je een psychopaat bang kunt maken, kun je het beste twijfel zaaien over zijn status. Laat je niet verblinden, bevestig niet wat hij goed doet, stel hem indirect in vraag zodat hij harder moet werken om zijn doelen te bereiken.

Dit is hoe ze hun identiteit koesteren, hoe ze hun eigenwaarde en zelfbeeld belichten.

7. Gebrek aan zelfbewustzijn

De geïntegreerde psychopaat is niet in staat om na te denken over de impact van zijn gedrag en dat is een van zijn vele zwakheden. Het ontbreekt hem aan zelfbewustzijn, zodat hij beetje bij beetje een sociale verschoppeling wordt door de schadelijkheid van zijn gedrag en houding.

Hoe kun je deze zwakte in je voordeel gebruiken? Probeer ze duidelijk te maken dat ze met hun gedrag alleen zullen eindigen. Om dit te doen, communiceer je met deze profielen logisch en met concrete voorbeelden, zodat ze begrijpen dat hun acties gevolgen hebben. Doe geen beroep op emoties, want die begrijpen ze niet.

Ze zijn zich er niet van bewust dat hun persoonlijkheid er niet alleen voor zorgt dat anderen uit hun buurt willen blijven, maar dat ze ook zichzelf kwetsen.

8. Lage frustratietolerantie

Psychopaat

Een opvallend nadeel van de verschillende typen psychopaten is hun gebrek aan emotionele regulatie. Ze zijn noch geduldig noch reflectief, hun geest is impulsief en ze zoeken alleen onmiddellijke versterking. Dit zorgt ervoor dat ze een lage frustratietolerantie hebben en leidt tot driftbuien en gedrag dat typisch is voor 3- of 5-jarigen.

Hoe gebruik je deze zwakte in je voordeel? Als je je kalmte verliest in het bijzijn van een psychopaat, is hij in het voordeel. Wees altijd die aanwezigheid die zichzelf emotioneel weet te reguleren en die koste wat kost zijn kalmte bewaart. Op die manier zul je een groter psychologisch overwicht krijgen dan iemand die onmiddellijk gefrustreerd raakt over kleinigheden.

9. Oppervlakkige benadering

Als we één ding weten over mannen en vrouwen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis, dan is het wel dat ze een laag zelfbeeld hebben.

Daarnaast is hun vaardigheid in het afleiden van andermans overtuigingen en bedoelingen ook zeer slecht. Daarnaast hebben ze de neiging om zich te richten op uiterlijkheden, op zeer oppervlakkige details, tot het punt dat ze diepere en complexere aspecten van situaties negeren.

Hoe kun je deze zwakte in je voordeel gebruiken? Als je hun aandacht moet afleiden om tijd te winnen of zelfs om op een bepaald moment te vluchten, kun je ze afleiden zodat ze hun aandacht richten op oppervlakkige stimuli terwijl je je echte bedoelingen verbergt.

Dit is een klein voordeel voor jou.

10. Minimaal probleemoplossend vermogen

Een psychopaat wordt gedreven door instrumentele doelen, d.w.z. hij of zij is er altijd op uit om een of ander voordeel te behalen. In dat doel aarzelen ze niet om zeer grote risico’s te nemen, waardoor ze veel in de problemen komen. Ze missen echter de vaardigheden om dergelijke kruispunten op te lossen.

Hoe kun je deze zwakte in je voordeel gebruiken? De strategie die we in deze dimensie voorstellen is gericht op je zelfbescherming. Het onvermogen van een psychopaat om problemen op te lossen brengt anderen vaak in gevaar.

Vermijd daarom om samen te werken of iemand met dit profiel te helpen als hij of zij in moeilijkheden zit. Er is altijd een risico om gekwetst te worden.

Het zijn chaotische mensen die bijna uitsluitend agressieve middelen gebruiken, wat de situatie nog erger maakt.

11. Angst voor ontmaskering

De man of vrouw met dit patroon construeert zorgvuldig een publiek imago van resolutie en dominantie. Het idee dat hun zwakheden en ineffectiviteit aan iedereen zullen worden blootgesteld, is een bron van angst, omdat hun reputatie en gevoel van controle instorten.

Hoe kun je deze zwakte in je voordeel gebruiken? Documenteer elk ongepast of foutief gedrag van de psychopaat en bewaar het als back-up. Vermijd een directe confrontatie, maar houd deze informatie achter de hand voor het geval je jezelf op een bepaald moment moet verdedigen.

Dus, hoewel ze er vaak in slagen om deze smetteloze schijn op te houden, kunnen hun inspanningen tevergeefs zijn.

Wees voorzichtig in de omgang met een psychopaat

Als je de zwakheden van een psychopaat kent, is het alsof je een troef achter de hand hebt. Het geeft je een voordeel, dat is waar. Het geeft je zelfs een groter gevoel van controle over deze individuen. Vergeet echter niet dat je te maken hebt met een van de meest ongunstige en duistere persoonlijkheidsprofielen.

H en rechtstreeks confronteren of proberen te manipuleren kan hen vijandiger maken. Wees voorzichtig, vooral als je in een werkomgeving bent en dagelijks met hem/haar te maken hebt.

Houd zoveel mogelijk afstand, geef geen persoonlijke details prijs en laat je zwakheden niet zien. Zoek steun bij professionals of instanties als je dat nodig hebt en gebruik de informatie die we je hebben gegeven als zelfbescherming en nooit als een vorm van aanval.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hare, D. R. (2023). Sin conciencia: El inquietante mundo de los psicópatas que nos rodean. Paidós.
  • Schönthaler, E., Schwalsberger, K., Reininghaus, B., Reininghaus, E., & Dalkner, N. (2023). Psychopathy and Depression: The moderating role of Psychopathic Personality Traits between Emotional Competence and Cognitive Functioning. European Psychiatry66(1), 348-349. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10434403/
  • Shagufta, S; Nazir, S. (2021). Self-esteem and psychopathic traits among undergraduate students: A structural equation modelling approach. FWU Journal of Social Sciences15(2). http://ojs.sbbwu.edu.pk/fwu-journal/index.php/ojss/article/view/138
  • Song, Z., Jones, A., Corcoran, R., Daly, N., Abu-Akel, A., & Gillespie, S. M. (2023). Psychopathic traits and theory of mind task performance: A systematic review and meta-analysis. Neuroscience and Biobehavioral Reviews151, 105231. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10434403/
  • Meloy, J. R (1998). The Psychopathic Mind: Origins, Dynamics, and Treatment. Jason Aronson.
  • Tamatea, A. J. (2022). Humanising psychopathy, or what it means to be diagnosed as a psychopath: Stigma, disempowerment, and scientifically-sanctioned alienation. En History, Philosophy and Theory of the Life Sciences (pp. 19-41). Springer International Publishing. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-82454-9_3

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.