De zomer kan zowel positieve als negatieve effecten hebben op je stemming
We hebben allemaal ons favoriete seizoen en soort weer. Sommigen houden van de winter, met zijn kou en regen. Aan de andere kant geven anderen de voorkeur aan de zomer en de hitte. Maar naast het simpele element van smaak, is dit onderscheid vaak gebaseerd op de impact die omgevingsfactoren hebben op onze emoties. Daarom gaan we het hebben over hoe de zomer je stemming beïnvloedt.
We zijn complexe wezens en we worden op verschillende niveaus beïnvloed. Deze omvatten onze biologie, onze innerlijke toestand en ons gedrag. Deze veranderen allemaal en passen zich aan op basis van externe omstandigheden. Er zijn dus meerdere verklaringen voor hoe we zijn.
Bovendien ervaren we als mensen allemaal dingen totaal anders dan elkaar. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste wetenschappelijke bevindingen op dit gebied.
Hoe beïnvloedt de zomer je stemming?
Betere aanpassing aan licht-donker cycli
De voorkeur voor de zomer heeft een biologische basis. Een onderzoek (Spaanse link) heeft aangetoond dat blootstelling aan fel licht een gunstig effect heeft op de stemming. Blootstelling aan zonlicht zorgt er dus voor dat je je beter voelt. Op dezelfde manier neigt de afwezigheid van zonlicht overeen te komen met depressie.
Daarom wordt lichttherapie erkend als een effectieve behandeling voor depressie. Bovendien kan het net zo effectief zijn als antidepressiva. Dit komt omdat blootstelling aan licht je nucleus suprachiasmaticus goed laat functioneren. Het synchroniseert je interne klok met de natuurlijke licht-donkercycli.
Positieve emoties
Bovendien verveelvoudigt zonlicht exponentieel de productie van serotonine (Engelse link). Dit is een hormoon dat intrinsiek verbonden is met gevoelens van geluk, ontspanning en tevredenheid. Daarom is het in de zomer waarschijnlijker dat je dit soort positieve gevoelens ervaart. Dit komt meer voor op locaties waar er een duidelijk verschil is tussen de seizoenen.
Meer sociaal leven
Tijdens de zomer heb je meer vrije tijd om te besteden aan vrije tijd en sociale activiteiten. Het is niet alleen de tijd waarin veel mensen genieten van hun jaarlijkse vakantie, maar het komt ook vaak voor dat bedrijven hun werktijden aanpassen of verkorten. Bovendien ben je sociaal gezien geneigd om meer tijd buiten door te brengen, in contact met je vrienden en familie.
Deze banden met andere mensen zijn zowel noodzakelijk als heilzaam. Dat komt omdat meer sociaal contact zich vaak vertaalt in een groter subjectief welzijn. Daarnaast zorgt de vermindering van de werkdruk ervoor dat je kunt ontspannen en de verbinding kunt verbreken. Dit verlaagt je stressniveau.
Niet iedereen houdt van de zomer. Waarom?
Gezien de bovenstaande gegevens zou het gemakkelijk zijn om aan te nemen dat de zomer voor iedereen positief is. Dit is echter niet het geval. Sterker nog, voor sommige mensen veroorzaakt de komst van het zomerseizoen, met zijn langere uren zonlicht en hoge temperaturen, problemen en complicaties.
Zo kan overmatige hitte leiden tot een verergering van euforische en manische symptomen bij mensen met bipolaire stoornis. Over het algemeen hebben alle mensen met een psychische stoornis meer kans om te lijden onder extreme temperaturen.
Er zijn echter ook problemen voor de algemene bevolking. De verstikkende hitte van de zomer, het constante zweten en het voortdurende werk dat het lichaam moet doen om de temperatuur te reguleren , kunnen leiden tot verhoogde prikkelbaarheid en agressief gedrag (Engelse link). Het kan ook leiden tot apathie, vermoeidheid, angst en algemene achteruitgang.
Bovendien kan in deze nogal onvriendelijke omstandigheden in slaap vallen en een goede nachtrust krijgen voor sommige mensen vaak een echte uitdaging zijn. Slapeloosheid en vermoeidheid eisen hun tol op hun gemoedstoestand en cognitieve vermogens. Slaperigheid, slechte stemmingen en concentratie- en prestatieproblemen komen vaak voor.
Tot slot zijn er mensen die last hebben van wat bekend staat als de zomerse seizoensgebonden affectieve stoornis (Engelse link). Dit wordt gekenmerkt door het verschijnen van gevoelens van verdriet, melancholie en neerslachtigheid met de komst van het zomerseizoen.
Het komt veel minder vaak voor dan een seizoensgebonden winterdepressie. Toch treft het nog steeds zo’n tien procent van de mensen.
Wat te doen als de zomer je stemming negatief beïnvloedt
Als je tot die laatste groep mensen behoort en negatief wordt beïnvloed door hitte, zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. Probeer bijvoorbeeld gehydrateerd te blijven en vermijd om in de zon te gaan als het op zijn heetst is. Daarnaast is het belangrijk om te proberen om ook een goede slaaphygiëne op te bouwen zodat je je rust kunt verbeteren en de symptomen van slaaptekort kunt verminderen.
Probeer ten slotte hulpmiddelen te vinden om je emoties te beheersen. Meditatie en ademhalingsoefeningen kunnen vaak helpen om prikkelbaarheid te verminderen en je stemming te verbeteren.
Met al deze maatregelen tot je beschikking zou je moeten merken dat je in staat bent om te profiteren van de zomermaanden. Wat je situatie ook is, probeer deze tijd te gebruiken om stress te verminderen, uit te rusten en te genieten van je vrije tijd.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Lambert, G. W., Reid, C., Kaye, D. M., Jennings, G. L., & Esler, M. D. (2002). Effect of sunlight and season on serotonin turnover in the brain. The Lancet, 360(9348), 1840-1842.
- González M. M. (2012) ¿Cómo la luz “prende” y “apaga” nuestro estado de ánimo?. Biblioteca digital. Universidad Católica Argentina. Buenos Aires.
- Van Lange, P. A., Rinderu, M. I., & Bushman, B. J. (2017). Aggression and violence around the world: A model of CLimate, Aggression, and Self-control in Humans (CLASH). Behavioral and brain sciences, 40.
- Wehr, T. A., & Rosenthal, N. E. (1989). Seasonality and affective illness. The American journal of psychiatry.