Euthymie bij een bipolaire stoornis: de kalmte na de storm

Tussen depressieve en manische episoden ervaren mensen met een bipolaire stoornis een fase van remissie die bekend staat als euthymie. Waar bestaat dit precies uit?
Euthymie bij een bipolaire stoornis: de kalmte na de storm
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 12 oktober, 2023

We kunnen ons in meer of mindere mate voorstellen dat een bipolaire stoornis wordt gekenmerkt door extreme stemmingswisselingen, die kunnen variëren van depressie tot manie. Minder bekend is echter dat deze twee extremen elkaar niet voortdurend afwisselen. In feite bestaat er tussen beide een rustige periode van schijnbare normaliteit. Deze rust tussen de stormen is wat bekend staat als euthymie bij bipolaire stoornis.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, en in tegenstelling tot andere aandoeningen zoals borderline persoonlijkheidsstoornis, zijn stemmingswisselingen bij bipolaire patiënten niet plotseling of kortstondig. Met andere woorden, de persoon ervaart geen variaties in de loop van een dag.

Zowel manische als depressieve episodes kunnen vaak weken of maanden duren. Bovendien is er een periode tussen de episodes waarin de persoon vrij is van symptomen.

Maar wat is euthymie precies en hoe lang duren deze rustige episodes? Verkeren de patiënten echt in een toestand van normaliteit die vergelijkbaar is met de toestand die voorafging aan het begin van de stoornis? Is er iets dat gedaan kan worden om de periode van euthymie te verlengen? We behandelen deze vragen hieronder.

Trieste vrouw

Euthymie bij bipolaire stoornis

Bipolaire stoornis wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van verschillende soorten episoden die de stemming drastisch beïnvloeden. Tijdens manische episoden ervaart de patiënt hyperthymie. Dit uit zich als een abnormaal goede stemming. Het gaat gepaard met euforie, overactiviteit, verbaal gedrag en het ongecontroleerd nemen van risico’s.

Aan de andere kant, tijdens depressieve episodes, ontstaat er een hypothymische stemming. Deze wordt gekenmerkt door verlies van plezier en interesse, schuldgevoelens, slaap- en eetluststoornissen en zelfs zelfmoordgedachten. Bovendien is het mogelijk dat er gemengde episoden optreden, waarin uitingen van de twee worden gecombineerd.

Daarom verwijst euthymie bij bipolaire stoornis naar de perioden tussen hypothymie en hyperthymie. Het is een moment waarop de patiënt volledig vrij is van symptomen en in een staat van kalmte en normaliteit verkeert.

Euthymie komt van het Griekse woord dat ‘goede geest’ betekent. In deze fase verkeert de persoon in een staat van welzijn en ontspanning en heeft hij controle over zijn eigen gevoelens. Ze zijn in het bezit van hun geestelijke vermogens en sociale vaardigheden en functioneren normaal.


Lees ook dit artikel Wat is euthymie?


Betekent euthymie de afwezigheid van symptomen?

In eerste instantie wordt euthymie beschouwd als een fase van remissie. Tijdens deze fase stabiliseert de stemming en normaliseert de patiënt zich. Op deze manier zou je kunnen zeggen dat ze hun emotionele niveau van voor hun bipolaire episodes terugkrijgen en normaal dagelijks functioneren behouden. Bepaalde onderzoeken (Spaanse link) hebben echter bewijs gevonden dat dit idee in twijfel trekt.

Onderzoek suggereert namelijk dat bipolaire patiënten zelfs in euthymie een soort vertraging of cognitieve stoornis kunnen vertonen. Concentratie-, leer- en geheugenproblemen komen zelfs in deze tussenperioden voor.

Het is echter nog niet duidelijk vastgesteld of deze cognitieve veranderingen het gevolg zijn van de ziekte, de aanleg van de patiënt zelf of een bijwerking van hun medicatie.

Trieste man

Hoe deze toestand te verlengen?

Een van de belangrijkste doelen in het werken met deze patiënten is het handhaven van de euthymiefase bij bipolaire stoornis. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat het niet mogelijk is om absolute stabiliteit te bereiken.

Euthymie is namelijk een periode van remissie, maar niet van genezing of herstel. In feite zullen deze patiënten altijd de neiging hebben om verschillende emotionele toestanden met een grotere intensiteit te ervaren.

Het belang van een goede behandeling is hier echter zeer relevant. Een geschikte farmacologische behandeling kan samen met psycho-educatie de persoon helpen om de toestand van euthymie te behouden en te verlengen.

De stoornis begrijpen en nuttige persoonlijke hulpmiddelen hebben om ermee om te gaan, kan een aanzienlijk verschil maken. Daarom is het van vitaal belang dat patiënten zich houden aan elke voorgeschreven behandeling.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Benítez, M. J., Fernández, S., Robles, I., Másmela, S. M., Jaramillo, C. L., Valencia, J. G., … & Duque, J. O. (2003). Características neuropsicológicas del trastorno bipolar I. Revista Colombiana de Psiquiatría32(4), 357-372.
  • García, J. A. B. (2010). Alteraciones de memoria en la fase eutímica del trastorno bipolar de inicio en la adolescencia: estudio de dos casos. International Journal of Psychology and Psychological Therapy10(3), 489-498.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.