De vijf krachten van het Tibetaans boeddhisme

Hoe zou kennis van de vijf krachten van het Tibetaans boeddhisme je kunnen helpen? Waar komt de traditie vandaan? Hoe kun je ze in je eigen leven toepassen? In dit artikel vertellen we het je.
De vijf krachten van het Tibetaans boeddhisme

Laatste update: 08 juli, 2022

Het Tibetaans boeddhisme beweert dat er vijf pilaren of krachten zijn op de weg naar spirituele evolutie. Dit zijn absoluut essentiële eigenschappen of deugden om de vooruitgang vol te houden en niet midden in het proces vast te lopen. Bovendien zijn het spirituele kwaliteiten en de sleutel is ze samen te ontwikkelen.

Elk van hen leidt tot het volgende en versterkt het. Dit betekent dat ze niet één voor één ontwikkeld kunnen worden, maar dat aan alle tegelijk gewerkt moet worden.

Over deze kwaliteiten wordt gesproken als krachten, omdat ze niet alleen eigenschappen als zodanig voorstellen, maar ook krachten worden die je in staat stellen de wisselvalligheden op het pad van spirituele evolutie (Spaanse link)  met succes het hoofd te bieden. De vijf krachten van het Tibetaans boeddhisme zijn als volgt.

Als we het wonder van een enkele bloem duidelijk konden zien zou ons hele leven veranderen

Boeddha

De zon tussen twee handen

1. Geloof

Het woord geloof wordt vaak geassocieerd met blind geloof in een leerstelling. In het Tibetaans boeddhisme heeft het echter een andere connotatie. Geloof is het vertrouwen dat je in staat bent de hindernissen die op je weg komen te overwinnen en dat je ze met succes kunt aanpakken, ook al lijkt dat soms niet het geval te zijn.

Geloof is ook grenzeloze hoop. Alles wat in je persoonlijk leven en in het universum zelf gebeurt is volmaakt. Het leidt tot een hogere staat van evolutie, ook al lijkt het vaak chaotisch. In feite gaat de werkelijkheid soms vooruit in een richting die je niet begrijpt, maar diep van binnen is er altijd de logica van de evolutie.

2. Energie

De tweede van de vijf krachten in het Tibetaans boeddhisme is energie. Het betreft het vermogen om hindernissen te overwinnen of de vijand te verslaan. Het spreekt van een oplettende en tegelijk actieve houding tegenover moeilijkheden.

Energie is het tegendeel van traagheid. Het is levende energie die zich inzet voor evolutie en een inspanning die gericht is op het tot stand brengen van evenwicht. Daarom richt het zich op alles wat het lichaam of de emoties uit evenwicht brengt.

3. Mindfulness

De derde van de vijf krachten is mindfulness. Het gaat om aandacht gericht op je lichaam en je geest, in het hier en nu. Bijvoorbeeld aanwezig zijn in het huidige moment, in plaats van je te verliezen in wat geweest is of wat nog komen gaat. In feite maakt het het vastleggen van elk moment van bestaan mogelijk als uniek en onherhaalbaar en ook als echt.

Volledige opmerkzaamheid is essentieel als je elke ervaring authentiek wilt beleven, zonder het mentale filter dat je door je oordelen en vooroordelen opgelegd krijgt.

Bovendien maakt het het mogelijk te breken met die mentale gewoonten die je ervaring scheiden van je geweten. Het is een noodzakelijke voorwaarde om volledig in het heden te leven, dat in werkelijkheid de enige tijd is die je werkelijk hebt.

4. Concentratie

Concentratie is een centraal begrip in het Tibetaans boeddhisme. Het verwijst niet alleen naar een cognitieve functie, maar ook naar een diepe verstandhouding met alles wat bestaat. De hoogste concentratie wordt bereikt tijdens meditatie (Spaanse link) en de functie ervan is een versmelting met het universum mogelijk te maken.

Concentratie komt volledig tot uiting in contemplatie. Contempleren is niet observeren, maar versmelten met waar de geest en de zintuigen op gericht zijn. Het uitwerken van een mandala of het herhalen van mantra’s zijn oefeningen die helpen om deze kracht van concentratie te bereiken. Het ultieme is echter meditatie.

Mediterende man
Meditatie wordt in het Tibetaans boeddhisme beoefend omdat het een versmelting met het universum mogelijk maakt.

5. Wijsheid

De laatste van de vijf krachten is wijsheid. In het Westen neigt men ertoe dit op te vatten als een synoniem van grote kennis op een bepaald gebied. In het Tibetaans boeddhisme is het echter verbonden met begrip en onderscheidingsvermogen. Het stelt je in staat het illusoire van het reële te onderscheiden en licht te werpen op wat duister lijkt.

Wijsheid in het boeddhisme wordt niet bereikt door het uitwerken van concepten of intellectuele verklaringen. Ze wordt bereikt door de directe en intieme ervaring die met contemplatie gepaard gaat. Het resultaat is geen conclusie, maar een mentale en emotionele verstandhouding met een bepaalde werkelijkheid.

Zoals we eerder al zeiden, kunnen de vijf krachten in het Tibetaans boeddhisme niet afzonderlijk beoefend of ontwikkeld worden. Ze zijn het resultaat van voortdurende oefeningen die geleidelijk evolueren en naar een hoger niveau leiden. In het centrum van alles staat meditatie, dat de centrale weg is om deze spirituele vermogens te leren kennen en te versterken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Jiménez Serrano, M. (2021). Beneficios de la meditación sobre la salud.
  • Rockwell, I. (2003). Las Cinco Familias Energéticas: Una Vía Budista Para Comprender Las Emociones (Vol. 15). Edaf.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.