De wijsheid van ouderen

De wijsheid van ouderen

Laatste update: 11 februari, 2019

De wijsheid van ouderen is oneindig. Al wat je hoeft te doen om dit te ontdekken is oprecht luisteren naar hun levensverhalen. Wijsheid komt tenslotte met de jaren, of zoals men in Spanje zegt: “De duivel weet meer omdat hij oud is dan omdat hij de duivel is.”

Ouderen zijn hier het beste voorbeeld van. Ze adviseren ons op basis van hun eigen ervaringen, hun triomfen en hun nederlagen. Hun levenservaring zorgt er absoluut voor dat ze veel kennis bezitten en we kunnen dan ook zeker van ze leren.

Het leven zit vol nuances, dingen zijn niet alleen zwart of wit. Dit is iets dat je beseft als je aandacht besteedt aan hun verhalen. Je ontdekt hoe elke afzonderlijke ervaring, zo onbelangrijk als deze lijkt, een heel leven opbouwt. Al die geweldige, onvergetelijke en soms onverwachte momenten worden onderdeel van het verhaal van je leven.

Tijdens mijn werk in de telezorg heb ik kunnen leren van veel van de gebruikersverhalen. Het heeft me de mogelijkheid geboden om te luisteren en te leren van de wijsheid van ouderen. De wijsheid van ouderen is werkelijk bijzonder.

Oudere vrouw in bloemenveld

Liefde

Eén ding waar ouderen ons veel over kunnen leren is de liefde en het belang van het kiezen van je levenspartner. Zoals veel vrouwen zeggen: vroeg of laat zullen de kinderen het nest verlaten, dat is het leven. Hun vertrek kan een leegte achterlaten, wat belangrijke veranderingen in de dynamiek van het gezin veroorzaakt.

Sommige moeders of vaders kunnen last krijgen van het lege-nest-syndroom. Wanneer de kinderen het huis verlaten en de ouders met pensioen gaan, hebben ze ineens veel meer vrije tijd om met elkaar door te brengen.

Daarom is het zo belangrijk om een ​​goede relatie met je partner te hebben. Anders kan de eenzaamheid alles overnemen.

Laten we nooit weten wat ouderdom is. Laat ons het geluk kennen dat de tijd ons brengt en laat ons niet de jaren tellen.

-Ausonius-

Gesprekken met ouderen over de liefde kunnen ons daarnaast meer dan ooit doen geloven in de liefde. Er zijn koppels die al meer dan vijftig jaar samen zijn. Dit betekent niet dat het makkelijk voor ze was, maar wel dat ze altijd hun liefde vooropgesteld hebben.

Ze hebben elke storm doorstaan ​​en samen als team geconfronteerd. Er zijn weduwen die verlangen naar hun levenspartner, maar die aan hem terugdenken met liefde en dankbaarheid. Ze onthouden dingen zoals de grappen die hij vroeger vertelde, het feit dat hij een geweldige ouder was, wat hij zo leuk vond om te doen.

Anderen moeten om andere redenen afstand nemen van hun partner. Denk aan gevallen waarin een van de twee in een ouderentehuis moet worden opgenomen, terwijl de ander thuis moet blijven. De meesten blijven hun geliefde continu bezoeken, ongeacht hun ziekte of aandoening.

Eenzaamheid

Veel ouderen voelen zich verdrietig als ze merken hoe eenzaam ze in het leven zijn geworden. Dit maakt echter ook deel uit van hun wijsheid. De eenzaamheid kan te wijten zijn aan het feit dat ze andere mensen niet willen lastigvallen. Misschien hebben ze afstand genomen van hun vrienden en familie of leven ze ver weg.

Er zijn allerlei verhalen. Veel kinderen willen niets weten over hun ouders. Ik weet niet waarom, maar ik ben niet hier om over ze te oordelen. Ik denk dat als sommige ouderen terug de tijd in konden, ze dit wel zouden doen. Misschien zouden ze ervoor kiezen om sommige dingen anders te doen.

Als we jong zijn, denken we niet echt na over hoe onze acties onze toekomst zullen beïnvloeden. Op het moment denken we niet na over hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn. Mensen niet correct behandelen of geen moeite doen om ze te begrijpen, kan zorgen voor afstand, zelfs van de mensen van wie we houden.

Het oog van een oudere vrouw

We hebben allemaal iemand nodig. Uiteindelijk zijn mensen sociale wezens. Iets dat mensen kan helpen om zich niet eenzaam te voelen, is een hobby. Geniet niet alleen van je hobby’s, laat anderen ervan genieten met jou!

Ik sprak met een 85-jarige gebruiker die van haar kleinkinderen een tablet cadeau had gekregen. Ze vertelde me dat ze er graag spellen als Candy Crush mee speelt. Dit houdt niet alleen haar gedachten bezig, maar het is ook een geweldige manier om een band te scheppen met haar kleinkinderen.

Familie

Het waarderen van het belang van familie maakt deel uit van de wijsheid van ouderen. Familie is zo belangrijk voor degenen die het hebben, en zo gewenst door degenen voor wie dat niet geldt.

Niet alleen de kinderen zijn belangrijk. Er zijn gevallen waarin neven en nichten voor hun tantes en ooms zorgen alsof het hun eigen kinderen zijn. Dit komt vaker voor dan we denken.

Familie was, is en blijft altijd belangrijk. De herinneringen die je hebt aan je familie zul je altijd bij je dragen, wat er ook gebeurt. En je blijft herinneringen creëren terwijl je gezin groeit en je blijft genieten van hun aanwezigheid.

Elke anekdote is waardevol, het maakt niet uit of deze nieuw of oud is. Veel van de gebruikers vertellen verhalen over hun ouders of broers en zussen. Ik herinner me enkele zeer indrukwekkende gesprekken die ik had:

  • Eén gebruiker droeg de gedichten voor die haar vader had geschreven. Ze kende ze uit haar hoofd. De herinnering aan haar vader wordt levend gehouden elke keer als ze zijn poëzie voordraagt. Het waren mooie gedichten, vol leven en waardevolle lessen.
  • Een andere gebruiker dacht graag terug aan haar vader. Hij leerde haar en haar broer elke avond lezen en schrijven. Vandaag, op 80-jarige leeftijd, weet ze nog steeds de naam van het eerste boek dat ze ooit heeft gelezen.
Opa en kleinzoon

Dood

Het leren accepteren van de dood als een deel van het leven is een fundamentele pijler van de wijsheid van ouderen. Ze accepteren dat de dood dichtbij is, maar dit weerhoudt hen er niet van om hun leven te leiden.

Dit besef zorgt ervoor dat ze des te meer genieten van wat ze hebben. Ze blijven geweldige herinneringen en ervaringen toevoegen aan het verhaal van hun leven.

Andere soorten verliezen zijn echter moeilijker te accepteren. Bijvoorbeeld de achteruitgang van hun eigen fysieke en mentale vermogens en het verliezen van mensen van wie ze houden (vrienden en familie).

Familie is het belangrijkst voor ze, net zoals toen ze kind waren. Het verschil is dat nu niet hun ouders de belangrijkste rol spelen, maar hun kinderen.

De meeste ouderen zijn ontzettend begaan met de toekomst van hun kinderen. Hoe beter het dan ook met de kinderen gaat, hoe beter het vaak met henzelf gaat. Ze willen dat ze zich settelen, dat ze een eigen gezin stichten en gelukkig zijn.

De wijsheid van ouderen

Dankbaar zijn maakt een groot deel uit van de wijsheid van ouderen. Ze zijn dankbaar voor het leven en voor het inzicht dat de wereld zich blijft ontwikkelen.

Ze hebben geen spijt van de moeilijkheden die ze hebben moeten doorstaan omdat ze begrijpen dat ze anders niet zoveel waardevolle lessen zouden hebben geleerd. Als ze met hun kleinkinderen kaarten en quality time doorbrengen met hun families, zie je hoe vol het leven is dat ze hebben.

Ze herinneren ons eraan hoe belangrijk het is om te werken, te doen waar we van houden en ons vermogen zo veel mogelijk uit te breiden. Ze herinneren ons er echter ook aan dat onze levens daar niet om moeten draaien.

Ouderen betreuren de momenten waarop ze te veel gericht waren op professionaliteit en werk in plaats van het maken van herinneringen met hun dierbaren.

Aan de andere kant geven ze aan hoe belangrijk het is om ons tevreden en trots op ons harde werk te voelen. Nu ik het hierover heb, moet ik ineens denken aan een 80-jarige vrouw die besloot om op schilderles te gaan, ook al had ze nog nooit eerder geschilderd.

Nu geeft ze schilderijen aan haar hele familie, waardoor ze zich dankbaar en trots voelt dat ze ondanks haar leeftijd kunst kan maken.

Je bent nooit te oud om een ​​ander doel te stellen of een nieuwe droom te dromen.

C. S. Lewis

Oudere man leest een boek

Veel ouderen houden van lezen. Hun omgeving heeft, ondanks de moeilijkheden, hun interesse in cultuur begunstigd. Ze houden van het lezen van de krant of boeken van allerlei aard, van klassieke romans tot moderne verhalen. Ze zoeken naar interessante inhoud die aangepast is aan hun fysieke capaciteiten, vooral hun gezichtsvermogen.

Wat kunnen we leren als we aandachtig luisteren naar ouderen en hun verhalen? Een hele hoop! Oudere mensen bewaren hun verhalen voor degenen die ze echt willen horen, verhalen vol moed, geluk, verdriet en zelfs woede.

Ze hebben allerlei soorten ervaringen opgedaan, die zij vaak met liefde willen delen. Ontdek zelf hoe oneindig de wijsheid van ouderen is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.