Leren verliezen - een van de belangrijkste lessen in het leven

Leren verliezen - een van de belangrijkste lessen in het leven
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Laat je jouw kind altijd winnen? Zelfs al denk je dat dit de juiste manier is, hem laten winnen geeft hem een vals gevoel van succes. Je kind heeft dit misschien al opgemerkt en je meer dan eens gezegd, ‘Papa! Laat me niet winnen, speel voor echt!’. Ik ben zeker dat je stomverbaasd was toen hij jou dat de eerste keer zei. Maar hij wil de echte uitdaging die jij probeert te vermijden. Leren verliezen maakt deel uit van het leven.

Het lijkt misschien wat dwaas. Maar de waarheid is dat je met deze houding je kind tegenhoudt om te groeien. Je verhindert hem om volwassen te worden en te ontdekken dat hij soms zal slagen maar op andere momenten niet. Om die reden is het erg belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd leren verliezen. We kunnen niet altijd winnen. Weten hoe we beide resultaten kunnen aanvaarden zal in de toekomst erg waardevol zijn.

Leren verliezen is even belangrijk als weten hoe te winnen. Als je je kind laat winnen, zal hij nooit die kans krijgen.

Laat je jouw kind winnen omdat je bang bent dat hij zich slecht zal voelen?

In de meeste gevallen laat je ongetwijfeld je kind winnen omdat je bang bent dat zijn zelfvertrouwen zal verminderen. Je denkt dat hij zich slecht zal voelen. Je vreest dat hij littekens zal overhouden aan die opeenvolgende nederlagen. Maar het enige wat je doet, is hem tegenhouden om de geweldige ervaring mee te maken waarbij hij leert hoe te verliezen. Hij kan ook leren hoe hij moet verbeteren en zijn verlies te verwerken zodat hij kan winnen.

‘Je moet weten hoe te verliezen.’ Deze zin is maar al te waar. Wanneer je het in de praktijk omzet, dan geeft dit jou de kans om hindernissen, conflicten en problemen te overwinnen. Want die treden altijd op wanneer je ze het minst verwacht. Maar dit zal allemaal niet mogelijk zijn als je je kind continu laat winnen. Want hij zal verliezen als jij altijd doet alsof je verliest, wanneer hij jou op geen enkele manier verslagen kon hebben. Hoe kan je omgaan met het gevoel altijd slecht te zijn als je elk spel wint?

Vader en zoon die samen zitten te vissen

Jouw kind het voordeel geven

Dit is één manier om het op de juiste wijze te doen. Geef je kind een voordeel. Zo zorg je ervoor dat je op hetzelfde niveau staat als hij. Je kan ook rekening houden met de moeilijkheid van het spel. Want voor sommige spelletjes zijn kinderen nog te jong. In dit soort spelletjes is het een goed idee om in een team te spelen. Door samen te spelen kan jij een soort ondersteunende rol op je nemen die hem helpt te leren.

We denken vaak dat een nederlaag het zelfvertrouwen van onze kinderen aantast, maar dit is niet waar, tegen alle verwachtingen in maakt het hen eigenlijk sterker.

Als je kind ervaart wat het is om te verliezen, dan heb je een geweldige kans om hem te leren hoe hij een nederlaag kan verwerken. Je kan hem bijvoorbeeld tonen dat het veel belangrijker is om van het moment te genieten dan je zoveel te richten op het eindresultaat. Op die manier is het einde niet de bepalende factor. Je hebt je kind dan geleerd om de aandacht te richten op hoe hij zich tijdens de hele ervaring voelt.

Leren verliezen en waarom het belangrijk is

Het is erg belangrijk dat je kind ervaart wat het is om zijn gevechten te verliezen. Laat hem leren hoe hij integer kan omgaan met nederlagen en om niet ineen te storten wanneer ze zich voordoen. Op die manier leert hij ook om niet boos op anderen te worden. Hij zal in staat zijn om de inspanning en de overwinning van anderen te erkennen. Bij deze nederlagen leren we vaak veel over hoe we het de volgende keer beter kunnen doen.

Leren verliezen zal je kind in staat stellen om een mislukking niet als een deur te beschouwen die plots dichtgaat. Maar hij zal inzien dat het eigenlijk een kans is om te verbeteren, volwassen te worden en op die vlakken in zijn leven te groeien, die nog steeds ontwikkeld moeten worden. Hij zal ook in staat zijn om frustratie veel gemakkelijker te verdragen. In plaats van zich naar beneden te laten halen door tegenstanders of vijanden, leert hij nu hoe hij een nederlaag in zijn voordeel kan gebruiken. Hij zal er des te sterker uitkomen.

Jongetje dat voor een raam staat

Het kind zal zonder twijfel inzien dat hij bij een nederlaag een deel van de verantwoordelijkheid draagt voor wat er gebeurt. Dit is ook het geval wanneer het echte leven niet aan zijn verwachtingen beantwoordt. Het zal een kans zijn om de schuld niet op anderen te schuiven. Hij zal ook inzien dat er niet zoiets is als pech of geluk dat een rol speelt in het resultaat. Op deze manier zal hij zijn fouten bekijken als een mogelijkheid om de dingen juist te doen. Hij zal het beschouwen als een kans om te veranderen of als een mogelijkheid om iets te corrigeren dat hij niet goed gedaan heeft.

Wanneer je verliest, win je soms ook, omdat je altijd iets kan leren uit een nederlaag.

Verliezen is een geweldige ervaring

Als je jouw kind laat winnen, dan verhinder je dat hij kan genieten van de geweldige ervaring die verliezen is. Het klinkt misschien aanvankelijk negatief, maar het is erg noodzakelijk. Want vroeg of laat krijg je te maken met moeilijkheden die je moet oplossen. Als je dan niet geleerd hebt hoe je moet verliezen, hoe kan je dan verwachten dat je op een integere en volwassen manier zal handelen? Hoe zal je dan weten hoe je je in veel belangrijkere kwesties dan een simpel spel moet verzetten tegen een nederlaag?

Of je nu wint of verliest, je leert altijd iets. Het belangrijkste is de weg die we nemen en weten hoe we kunnen genieten van alles onderweg. Want daarin ligt de echte bron van alle leren. Wees dus niet ongerust als je kind zich slecht voelt omdat hij een spel verloren heeft. Want tenslotte is het alleen maar een spel. In een mum van tijd zal je kind hier overheen komen. Als hij leert om het resultaat op een sportieve manier te aanvaarden, wat het ook is, dan leg jij een erg sterke en krachtige basis. Het zal je kind in staat stellen om elke hindernis in de toekomst te overwinnen.

Vader die zijn zoon op zijn schouders draagt, maar zijn zoon moet leren verliezen

Uitgelichte afbeelding met dank aan Pascal Campion Wellicht ook interessant voor jou

Acht tips om mentaal sterke kinderen op te voeden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Acht tips om mentaal sterke kinderen op te voeden

Mentaal sterke kinderen kunnen problemen op een productieve wijze te benaderen, efficiënt met mislukking omgaan en moeilijkheden onder ogen komen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.