Leven zonder familie, een groeiend fenomeen

Leven zonder familie, een groeiend fenomeen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 oktober, 2019

Een deel van de samenleving gaat door het leven zonder familie. En deze groep lijkt in aantal te groeien. Het is een nieuwe realiteit die overal ter wereld plaatsvindt.

Hiervoor zijn er vele redenen. Soms vormt een enig kind geen eigen gezin. Dan wordt hij in zijn eentje oud. Soms raken families verspreid. Dan leeft elke persoon op een afstand van duizenden kilometers van de ander. En in andere gevallen is er sprake van geweld. Dit dwingt een persoon om te leven zonder familie. Wat ook kan gebeuren, is dat iemand van gevorderde leeftijd door zijn familieleden in de steek wordt gelaten.

“De binding die je authentieke familie verenigt, is niet bloed, maar wederzijds respect en vreugde.”

-Richard Bach-

Het verontrustende is dat dit fenomeen tot nog niet zo lang geleden, een uitzondering was. Het gaat nu nog steeds niet over de meerderheid. Maar het is toch een scenario dat veel voorkomt en blijft groeien. Het aantal mensen die beslissen niet te huwen, is gestegen. En het aantal gezinnen die slechts één kind hebben, is ook veel hoger.

Leven zonder familie maakt ons kwetsbaarder

Het concept ‘familie’ wordt vaak geïdealiseerd. De waarheid is dat er in families altijd problemen zijn. Net als koppels zitten ook families vol tegenstrijdigheden. Want ze bestaan uit mensen. Dus is er altijd sprake van een mengeling van edele gevoelens en negatieve passies.

Jongen op de rotsen

Toch zijn familierelaties gewoonlijk sterker dan de relaties die we met anderen opbouwen. Zo klinkt ook het spreekwoord “bloed is dikker dan water”. Zelfs bij familieleden tussen wie de verstandhouding niet echt goed zit, houden bloedbanden vaak een zekere vorm van trouw ten aanzien van elkaar in.

Dat is de reden dat we kwetsbaarder zijn als we zonder familie leven. Het is waar dat de familie een enorme bron van lichamelijk of psychologisch risico kan vormen. Maar wie een familie heeft die enigszins gezond is, is beter beschermd tegen de gevaren van het leven.

Kiezen voor eenzaamheid

Ze zeggen dat we allemaal vroeg of laat met eenzaamheid geconfronteerd worden. Dat kan gebeuren omdat er niemand is tot wie we ons kunnen wenden. Maar het kan ook zijn dat anderen op dat moment niet beschikbaar zijn om ons te helpen. En dan maakt het niet uit of je wel of geen familie hebt. We moeten ons allemaal emotioneel hierop voorbereiden.

Meisje in een granenveld

Is het mogelijk zonder familie te leven en gelukkig te zijn? Het antwoord is ja. Als mensen zijn we begiftigd met een ongelooflijk vermogen om ons aan te passen. Dit zorgt ervoor dat we met allerlei soorten omstandigheden kunnen omgaan.

Het enige wat in dit geval belangrijk is, is dat deze toestand het resultaat is van een bewuste keuze. Dit kan op twee manieren. We kunnen vrij kiezen om op die manier te leven. Of de omstandigheden zijn van die aard dat iemand dit leven kan aanvaarden zonder volledig van richting te veranderen.

Wanneer leven zonder familie een situatie is waartoe we gedwongen zijn, dan kunnen de dingen erg verschillend zijn. Want het kan erg pijnlijk zijn. Bovendien kan het tot schrik en angstgevoelens leiden. Uiteindelijk kan dit lichamelijke aandoeningen veroorzaken en zelfs leiden tot overlijden.

Denk aan de toekomst en stimuleer jezelf om verder te gaan

Er komt een moment in het leven waarop iedereen moet bepalen hoe belangrijk een leven zonder familie voor hen is. Soms laat je de tijd passeren en ga je de confrontatie met deze kwestie niet echt aan. Maar er zal een moment komen waarop het misschien te laat is.

Als we erkennen dat leven met anderen voor ons erg belangrijk is, dan kunnen we beslissingen nemen en actie ondernemen. Dan kunnen we zorgen dat dit de manier is waarop we leven. Want de omstandigheden waarin we leven, komen niet uit de lucht vallen. We moeten ze zelf opbouwen. Eerst in de geest en in het hart en dan in onze daden. Vandaag de dag zijn er eigenlijk vele manieren om een familie op te bouwen. We kunnen onze mogelijkheden even dooreen schudden en dan de beste optie eruit kiezen.

Meisje dat een ballethouding aanneemt

Als we anderzijds het leven met anderen niet zo belangrijk vinden, dan moeten we ons voorbereiden om de kostprijs van die beslissing te aanvaarden. Maar het heeft ook zo zijn voordelen. Leven zonder familie betekent niet dat je in absolute eenzaamheid zal wegzinken. Want er zijn manieren die je het gevoel geven dat alles en iedereen jouw thuis is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.