De verschillen tussen empathie en sympathie

Praten over sympathie en empathie is praten over interpersoonlijke relaties. Het begrijpen van de verschillen is essentieel om te weten hoe we ons gedragen ten opzichte van anderen. Vervolgens zullen we de fundamentele verschillen tussen de twee termen onderzoeken.
De verschillen tussen empathie en sympathie
Matías Rizzuto

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Matías Rizzuto.

Laatste update: 10 juli, 2023

Empathie en sympathie zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt. In werkelijkheid zijn het echter verschillende concepten. Hoewel beide verwijzen naar het vermogen om de emoties van anderen te begrijpen en te voelen, is de manier waarop ze worden ervaren en uitgedrukt niet hetzelfde.

In dit artikel gaan we de verschillen tussen empathie en sympathie onderzoeken. We ontdekken ook hoe deze vaardigheden onze relaties en persoonlijke ontwikkeling beïnvloeden.

Sympathie

Sympathie stelt ons in staat om de emotionele toestand van anderen te begrijpen. Een studie (Engelse link) gepubliceerd in Emotion Review beweert dat wanneer we sympathie voelen voor iemand, we misschien de situatie begrijpen die ze doormaken en bezorgdheid tonen over hun problemen, maar we raken niet emotioneel betrokken.

In feite kan sympathie ons helpen om hen nuttig advies te geven of medelijden met hen te hebben, maar ze voelen zich niet noodzakelijkerwijs gehoord.

Dat wil niet zeggen dat sympathie niet gepast is. Wanneer bijvoorbeeld mensen die we niet zo goed kennen hun dierbaren verliezen, sturen we berichten van medeleven. Maar voor degenen die we diep en intiem kennen, is medeleven onvoldoende. Het kan zelfs gezien worden als emotionele kilte.

Empathie

Als we empathisch zijn, net als bij sympathie, identificeren we de emotionele toestand van anderen, maar delen we die ook. Empathisch zijn betekent het vermogen hebben om uit de eerste hand te voelen wat anderen ervaren. Het betekent in de huid kruipen van anderen en hun emoties begrijpen en eraan deelnemen.

Een cognitieve en gedragsneurowetenschappelijke studie (Engelse link), gepubliceerd in Mind & Society, beweert dat empathie verband houdt met complexe mentale en emotionele mechanismen, waarbij spiegelneuronen betrokken zijn. Ze worden geactiveerd door een specifieke actie die wordt uitgevoerd en door de observatie van anderen die hetzelfde doen.

Empathie is een belangrijke vaardigheid in interpersoonlijke relaties, omdat het ons in staat stelt om ons op diepere niveaus met anderen te verbinden. Als we empathisch zijn, begrijpen we hun behoeften en verlangens beter. Dit resulteert in effectievere reacties.

We voelen vaak meer empathie voor degenen met wie we ons identificeren, zelfs als de verschillen minimaal zijn. Uit een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Experimental Child Psychology bleek bijvoorbeeld dat kinderen die willekeurig werden toegewezen aan een rode of blauwe groep meer empathie vertoonden voor hun eigen team.

Verschillen tussen empathie en sympathie

Empathie

Empathie is het vermogen om je te verplaatsen in anderen en te voelen wat zij voelen. Aan de andere kant is sympathie de neiging tot genegenheid of affiniteit voor anderen. Beide houdingen zijn belangrijk voor het opbouwen van positieve menselijke relaties, maar ze zijn niet hetzelfde. Vervolgens gaan we vier verschillen tussen sympathie en empathie onderzoeken.

1. Manier van luisteren

Als we sympathiek naar anderen luisteren, proberen we hen misschien advies te geven over wat ze moeten doen. Luisteren naar anderen zonder te oordelen is echter een essentieel kenmerk van empathie. Hoewel het geven van advies nuttig kan zijn, kan empathie in feite alleen betekenen dat we anderen vertellen dat ze op ons kunnen rekenen voor wat ze nodig hebben.

2. Niveau van diepte

Sympathie helpt ons de emoties van anderen te onderscheiden. Het helpt ons medelijden of bezorgdheid te voelen over hun situatie. Maar empathie verbindt ons met hen op een diepere manier, via onze emoties. Als zij angst ervaren, voelen we hun angst alsof het onze eigen angst is.

3. Gezichtspunt

Met sympathie bekijken we anderen vanuit ons eigen gezichtspunt. Het is gemakkelijk om anderen te vertellen wat ze moeten doen als we er zelf niet emotioneel bij betrokken zijn. Empathie leidt er echter toe dat we hun gevoelens begrijpen vanuit hun gezichtspunt. We denken niet alleen na over wat wij zouden doen als wij hen waren, maar ook over wat zij kunnen doen in hun situatie.

4. Mate van openheid

Om sympathiek te zijn, hoeven we geen diepe band te scheppen. Of we nu te maken hebben met kennissen of collega’s, gebaren van medeleven helpen ons om hartelijk te blijven. Om empathisch te zijn, moeten we onszelf openstellen om de pijn van anderen te voelen, zonder te oordelen of te minimaliseren.

Deze openheid is gunstig omdat het hen helpt zich begeleid en bekrachtigd te voelen in hun emoties. Aan de andere kant is het ook riskant voor ons, omdat we ons kwetsbaar kunnen voelen als we hun lijden delen. Daarom is het belangrijk om op onze emotionele balans te letten en gezonde grenzen te stellen bij het beoefenen van empathie.

De noodzaak om de verschillen tussen empathie en sympathie te kennen

De verschillen tussen empathie en sympathie zijn gebaseerd op hoe we ons tot anderen verhouden. Terwijl sympathie een diep begrip impliceert, richt empathie zich op bezorgdheid en steun zonder dat er gevoelens bij betrokken hoeven te zijn. Door empathie te cultiveren, geven we onszelf ook de kans om te groeien als individu en onze persoonlijke ontwikkeling te verbeteren.

Door ons bewust te zijn van de verschillen tussen empathie en sympathie, kunnen we bovendien attent zijn in onze interacties. Dit is belangrijk bij het nemen van beslissingen over hoe we willen omgaan met en bijdragen aan het welzijn van anderen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.