Het belangrijke verschil tussen medelijden en medeleven

Met medelijden naar degenen kijken die lijden, is hen veroordelen om te blijven lijden. Als je het echter met medeleven doet, betekent dit dat je hen vooruit helpt. We laten je de verschillen zien tussen deze twee emoties.
Het belangrijke verschil tussen medelijden en medeleven

Laatste update: 16 oktober, 2021

.In het artikel van vandaag leggen we het belangrijke verschil tussen medelijden en medeleven uit. Het is een onvermijdelijk feit dat we allemaal op een bepaald punt in ons bestaan lijden.

Of het nu komt door een lichamelijke ziekte, emotionele pijn, verlies of een gebrek aan iets, we worden allemaal geconfronteerd met ongunstige situaties die ons schaden. Als we voelende wezens zijn, zal het nadenken over het lijden van een ander een soort emotie in ons opwekken. Daarom is het verschil tussen medelijden en medeleven zo belangrijk.

Je zou kunnen denken dat dit vergelijkbare emoties zijn. Inderdaad, ze komen allebei voort uit empathie, het vermogen om jezelf in andermans schoenen te plaatsen en hun pijn te begrijpen.

Medelijden met iemand hebben en met medeleven naar hem kijken is echter iets heel anders. Ook zijn de acties die je uitvoert vanwege de twee gevoelens ook niet hetzelfde. Meer weten over deze verschillen? We praten er hieronder over.

De oorsprong van medelijden en medeleven

Om het verschil tussen medelijden en medeleven te begrijpen, kunnen we uitgaan van de definitie van beide emoties:

  • Medelijden is een gevoel van verdriet dat voortkomt uit het lijden van iemand.
  • Medeleven is ook een gevoel van verdriet. Het leidt er echter toe dat je je identificeert met de kwalen van de ander. Je probeert deze te verhelpen of hun lijden te verlichten.

Uit deze twee definities kunnen we belangrijke conclusies trekken. Aan de ene kant plaatst medelijden je in een positie van een louter passieve waarnemer, op afstand van het lijden van anderen. Bovendien is het een emotie van korte duur, van waaruit je jezelf op een gegeven moment als superieur aan de getroffen persoon beschouwt.

Je hebt bijvoorbeeld medelijden met mensen die geen geld hebben, gezinsproblemen hebben, een slechte gezondheid hebben of moeilijke emotionele situaties hebben. Toch weet je dat het niet jouw problemen zijn en voel je je niet onder druk gezet om in te grijpen.

Integendeel, medeleven verbindt je, stelt je in staat je te identificeren met de andere persoon en herinnert je de gedeelde menselijkheid tussen jullie.

Je overdenkt ze niet van een afstand, maar je raakt erbij betrokken, wetende dat niemand superieur is en dat iedereen zich in een vergelijkbare situatie zou kunnen bevinden. Het is ook een blijvend gevoel dat je tot actie aanzet.

Man troost zijn vrouw

Medelijden houdt je tegen, medeleven mobiliseert je

Het belangrijkste verschil tussen medelijden hebben en medeleven voelen is dat je in het eerste geval van mening bent dat de situatie van de ander niet veranderd kan worden.

Met het tweede geloof je echter dat je het kunt helpen veranderen. Dit is veel belangrijker dan je waarschijnlijk denkt. Dat komt omdat medelijden betekent dat je de ander in de positie van een hulpeloos slachtoffer plaatst en hen veroordeelt om te blijven lijden. Aan de andere kant, als je medeleven voelt, help je hen om hun omstandigheden te veranderen.

Dit heeft gevolgen voor prosociaal gedrag en solidariteitsacties. Het zijn inderdaad degenen die medeleven voelen die meer kans hebben om betrokken te raken bij sociale bewegingen, de kansarmen te helpen en bij te dragen aan gemeenschapsdoelen. Het heeft ook een belangrijk effect op de manier waarop je met anderen omgaat.

Als een vader of moeder bijvoorbeeld medelijden heeft met hun kind (om welke reden dan ook), versterken ze in hen het idee dat ze onbekwaam, benadeeld en hulpeloos zijn. Integendeel, door medeleven te voelen, begrijpen ze de moeilijkheden van hun kind, maar moedigen ze hen aan om ze te overwinnen.

Evenzo, als klasgenoten medelijden hebben met een klasgenoot, zullen ze hem alleen maar verdrietig aankijken. Als ze echter compassie voelen, zullen ze actief betrokken zijn bij het integreren en helpen van de student. Op die manier kunnen ze zijn situatie verbeteren.

Trieste vrouw die huilt

Het verschil tussen medelijden en zelfmedelijden

Ondanks al het bovenstaande treedt het meest schadelijke effect van medelijden op wanneer die emotie op jezelf gericht is. Het is inderdaad negatief dat anderen medelijden met je hebben, maar als je jezelf als slachtoffer ziet, zal het lijden veel groter zijn.

Mensen die medelijden met zichzelf hebben, worden vaak gezien als mislukkelingen, als ongelukkige en gedoemde wezens. Dit betekent dat ze minder snel de middelen zullen zoeken om hun situatie te veranderen.

Integendeel, degenen die medeleven hebben met zichzelf, begrijpen en vergeven hun eigen fouten, behandelen zichzelf met toegeeflijkheid en nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen leven. Medeleven helpt je daarom om zelfkritiek, devaluatie en piekeren te verminderen en je emoties effectief te reguleren.

Houd dit allemaal in gedachten voordat je medelijden krijgt met jezelf of iemand om je heen. Onthoud dat verdriet kracht vermindert. Het is medeleven dat ons verenigt en ons ertoe aanzet te helpen. Bovendien, om dit te doen met de nederigheid te weten dat niemand immuun is voor het maken van fouten.

Ontwikkel compassie en je zult menselijker, gevoeliger en toegewijder worden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Mercadillo, R., Díaz, J. & Barrios, F. (2011) ¿Mujeres sensibles y hombres morales? Imágenes de la compasión en el cerebro. Revista digital universitaria. 12(3), 1-13.
  • Hunter, S. C., & Borg, M. G. (2006). The influence of emotional reaction on help seeking by victims of school bullying. Educational Psychology26(6), 813-826.
  • Flowers, S., & Stahl, B. (2013). Vivir abiertos de corazón: Mindfulness y compasión para liberarnos de la desvalorización personal. Editorial Kairós.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.