De ultieme psychologietest voor koppels

De psychologietest voor koppels is een interessant projectief hulpmiddel dat je een paar dingen kan vertellen over de band die je hebt met iemand. Het geeft informatie over de kwaliteit van een relatie tussen twee mensen.
De ultieme psychologietest voor koppels

Laatste update: 26 januari, 2022

De psychologietest voor koppels is een projectief onderzoek. Het doel is om de identiteit van en het type binding tussen twee mensen te detecteren. Via deze test kun je namelijk meer te weten komen over angsten, onderliggende verlangens of fantasieën en zelfs mogelijke latente conflicten in een relatie, ongeacht de aard ervan (romantisch, vriendschappelijk, vertrouwd, enz.)

Dit is een van de meest interessante projectieve en complexe tools als het gaat om het evalueren van je verbinding met iemand anders. Het is niet de gebruikelijke stamboom of de familietekeningstest. Het is eigenlijk een oefening waarbij de geëvalueerde persoon twee taken moet uitvoeren: hij moet een tekening maken en er vervolgens een verhaal over maken.

De gegevens die je uit deze test kunt halen kunnen erg onthullend zijn, zolang je maar eerlijk bent tijdens het hele proces. Soms kan de leeftijd van de patiënt of zelfs de aanwezigheid van een psychische stoornis het echter moeilijk maken om het te doen.

De toepassing ervan komt echter vaker voor in de relationele sfeer. Daarom is de informatie die het biedt over het algemeen vrij interessant.

Tekening van een stel

De ultieme psychologietest voor koppels: doelstellingen, toepassing en interpretatie

Douglas Bernstein maakte deze psychologietest voor koppels in 1964. Om het te ontwerpen, gebruikte hij de figuurtekening van de mens van Machover. Het doel van dit hulpmiddel was om concepten zoals zelfrespect, zelfbeeld, persoonlijkheidsfactoren, angsten, verlangens, trauma’s, enzovoort te evalueren.

Er is echter een concrete reden achter Bernsteins publicatie van deze test. Hij wilde een projectief instrument hebben dat zou helpen de relationele factor te evalueren. Op deze manier zou hij namelijk in staat zijn om te analyseren hoe een individu zijn relatie met zijn dierbaren ziet en beleeft.

De test onderzoekt daarom zowel bewuste als onbewuste aspecten. Naast het maken van een tekening, vereist deze test namelijk van de patiënt dat deze een verhaal maakt over de twee figuren die hij op dat stuk papier weergeeft.

Deze oefening schetst iets dat een groot deel van ons leven definieert: verhalen. Iedereen vormt zijn eigen realiteit op basis van een verhaal dat voor hen logisch is, in voor- en tegenspoed.

Soms kan het echt zijn, en andere keren kan het worden ondersteund door bevooroordeelde, foute of zelfs bedachte ideeën als gevolg van een soort verdedigingsmechanisme.

Wat evalueert de psychologische relatietest precies?

Het evalueert dyadische relaties. Bij het uitvoeren van de test is het doel dat de persoon zichzelf vertegenwoordigt en zijn relatie met iemand die voor hem belangrijk is.

  • Het doel is om je eigen persoonlijkheidskenmerken te leren kennen, evenals die van de ander, en vooral de kwaliteit van de relatie.
  • Zoals we hierboven vermeldden, zou je met deze test de bewuste en onbewuste aspecten kunnen waarderen. Er kunnen echte problemen ontstaan, zoals bij het communiceren of het tonen van genegenheid. Maar je zou ook onderliggende verlangens kunnen ontdekken (behoefte aan erkenning of aandacht…)
  • Kinderen vanaf 7 jaar kunnen deze test nemen. Het primaire doel is echter om meer te weten te komen over de kwaliteit van een relatie van een koppel.

De structuur van de psychologietest voor koppels

Laten we dit in stappen bekijken:

  • De ‘patiënt’ krijgt eerst een stuk papier en een potlood aangeboden.
  • Hij moet twee mensen tekenen (zonder te specificeren wie ze zijn).
  • Daarna moet hij de twee figuren een naam en een leeftijd geven.
  • Vervolgens is het tijd om een kort verhaal te schrijven over die twee mensen, waarin ze uitdrukken wat ze denken en hoe ze zich voelen.
  • Tot slot moet er een titel gegeven worden aan het verhaal.

Testanalyse

De interpretatie van deze projectieve test volgt drie aspecten:

Beschrijving

  • Geslacht, leeftijd en de link met de beoordeelde persoon.
  • Realistisch of enigszins bedachte afbeelding.
  • Wat doet het koppel? Praten ze, houden ze handen vast, enzovoort? Is er enige afstand tussen de twee?

Onderliggende aspecten

  • Welke figuur representeert de geëvalueerde persoon? Spelen ze een soort rol (passief, vaderlijk, moederlijk, onderdanig of ontwijkend)?
  • Wat projecteren ze op de andere persoon? Een behoefte aan aandacht, angst, afstand of verlangen?
  • Is er een afwijzing tussen de twee figuren? Is er een vorm van contact of communicatie?

Grafische aspecten

  • De psycholoog moet rekening houden met de grootte van de tekening, de plaatsing van de figuren en het type tracering (beverig of zelfverzekerd en kalm).
  • Hebben de figuren een menselijke uitstraling of zijn ze cartoonachtig? Is er een symbolisch of opvallend kenmerk (vervormd of boosaardig uitziend bijvoorbeeld)?
Een tekening als onderdeel van de psychologietest voor koppels

Aspecten met betrekking tot het verhaal

  • Het is belangrijk om het type verhaal te identificeren. Wat beeldt het uit? Is de beoordeelde gelukkig, behoeftig of angstig?
  • Maak onderscheid tussen aspecten die verwijzen naar de realiteit en die verlangens of ambities vertegenwoordigen.
  • Coherentie door het hele verhaal.
  • Context waarin het verhaal zich ontrafelt.
  • Titelbeoordeling: geeft het het verhaal weer? Wat is de boodschap erachter? Waarom koos de beoordeelde specifiek voor deze titel?

Tot slot, als je je afvraagt over de effectiviteit van deze test, is het vermeldenswaard dat het een projectieve test is. Dit is een back-up tool: het is niet goed voor een diagnose op zich, maar gewoon een aanvulling op andere tests en interviews die zoveel mogelijk informatie verzamelen.

Het is echter nog steeds een zeer interessante bron die specialisten kunnen gebruiken om hun onderzoek van een patiënt te ondersteunen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.