De theorie van de kleine winsten: pep jouw zelfvertrouwen op

De theorie van de kleine winsten: pep jouw zelfvertrouwen op
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De theorie van de kleine winsten stelt dat het leven beter is als je leert vereenvoudigen. De grootste en de moeilijkst op te lossen problemen kan je gemakkelijker aanpakken als je ze opsplitst in hapklare stukjes.

Niets is beter voor je zelfvertrouwen dan veel kleine overwinningen opstapelen. Deze dagelijkse triomfen kunnen je motiveren om verder te gaan. Antropologen zeggen dat het vermogen om vooruitgang te maken bij mensen op een natuurlijke wijze optreedt.

De technologische, sociale en culturele vooruitgang is bijna niet te stoppen. De vooruitgang is zelfs van die aard dat we binnenkort nieuwe generaties zullen hebben die onontdekte planeten zullen bezoeken. Ze zullen ziekten uitroeien die we vandaag niet kunnen genezen.

“Ik loop traag, maar ik loop nooit achteruit.”

-Abraham Lincoln-

Het centrale idee is het volgende. Je zal het moeilijk hebben om kleine overwinningen te verwezenlijken als je je motivatie niet stimuleert om ze te laten gebeuren. Je moet dus in jouw eigen mogelijkheden geloven. Anders zullen mannen en vrouwen jou voorbijsteken die vertrouwen hebben in hun mogelijkheden en een groot zelfvertrouwen bezitten.

De theorie van de kleine winsten in actie

James Watson is de mede-ontdekker van de moleculaire structuur van het DNA. In zijn memoires legt hij uit hoe niemand op school verklaart hoe motivatie werkt. Niemand vertelt je hoe je met donkere momenten en persoonlijke moedeloosheid moet omgaan.

Dr. Watson en Francis Crick zijn meerdere keren gefaald in hun poging om het DNA te ontcijferen. Ze hebben zelfs vele jaren lang gedacht dat hun model niet zou werken en dat ze de risee van de wereld zouden worden.

Toch besloten beide wetenschappers om zich op een mentale en emotionele manier te heroriënteren. Ze pasten wat we tegenwoordig de theorie van de kleinste winsten noemen, toe.

Niets is immers beter dan jouw vertrouwen beetje bij beetje op te bouwen. Elk juist antwoord en elke kleine stimulans zal uiteindelijk naar de triomf leiden.

De theorie van de kleine winsten in actie

Gebruik de theorie van de kleine winsten om je zelfvertrouwen te verbeteren

We weten allemaal dat je een kind niet kan laten rennen als ze niet eerst geleerd hebben om te lopen. De fundering van een huis moet je eerst afwerken vóór je het dak kan bouwen. Het is belangrijk om één stap tegelijkertijd te zetten. Je moet dus weten wat je moet doen en wanneer.

Je hebt vooral de intelligentie nodig om je geduld te ontwikkelen. Helaas is er in ons dagelijks leven vaak niet veel ruimte voor de mensen die het langzaam aan willen doen. We hebben geen waardering voor de mensen die hun tijd nemen en kijken vóór ze springen.

Eigenlijk zitten de meesten van ons in het andere uiterste vast. We hebben grote dromen en verlangens. We hebben echter ook grote problemen. Alles overweldigt ons en glipt ons door de vingers.

We beginnen dan te denken dat we aan deze mislukking niet kunnen ontsnappen. We geloven dat we al onze opties opgebruikt hebben. Dit soort ideeën laat ons zelfvertrouwen afbrokkelen. Het verwoest ook elke motivatie om te willen slagen.

Er is een naam die in de psychologische wereld erkenning verdient. Teresa Amabile heeft bijdragen geleverd aan het veld van de menselijke motivatie. Zij is een professor aan Harvard en gespecialiseerd in creativiteit, productiviteit en tevredenheid op de werkvloer.

Zij beklemtoont wat de theorie van de kleine winsten te bieden heeft. Om belangrijke doelstellingen te verwezenlijken en ingewikkelde problemen op te lossen, kan je de reis best in kleine fasen opsplitsen.

Kleine, dagelijkse revoluties

Kleine, dagelijkse revoluties

Karl Weick is een bekende sociaal psycholoog en nog een andere deskundige op vlak van motivatie. Volgens Weick zijn de meeste moderne samenlevingen niet doeltreffend in hun manier van omgaan met ernstige problemen.

Die problemen zijn chronische kwesties zoals werkloosheid en misdaad. Wat politici en organisaties in de non-profitsector wel doen, is veel geld investeren in ‘grote oplossingen’.

Deze grote oplossingen lijken echter altijd te falen. De grote regelingen en goede bedoelingen gaan dan snel op in rook. Het is één ding om over oplossingen te praten. Ze omzetten in de werkelijkheid is iets totaal anders. De echte oplossing bevindt zich in de theorie van de kleine winsten.

De manier om deze problemen echt op te lossen is met dagelijkse kleine revoluties. Wil je ontdekken wat er misloopt, dan moet je een vakkundige en geduldige micro-chirurg zijn die de bron van het probleem kan vinden.

Het beste wat je kan doen, is op lokaal niveau eenvoudige en bescheiden plannen ontwerpen. Landen als Noorwegen en Finland slagen hierin bijzonder goed. Ze weten hoe ze dichtbij de echte mensen kunnen komen. Ze ontwerpen toegankelijke structuren die beetje bij beetje verandering uitlokken.

“Als je grote dingen wil veranderen, schenk dan aandacht aan de kleine dingen.”

-Rudolph Giuliani-

Verbeter je zelfvertrouwen

Verbeter je zelfvertrouwen met kleine doelstellingen

Het maakt dus niet uit hoe groot je uitdaging of je probleem is. Als je het in haalbare doelstellingen opsplitst, zal alles hanteerbaar worden. De theorie van de kleine winsten stelt dat je dagelijkse overwinningen nodig hebt om je emotionele gezondheid te behouden. De manier waarop je dit kan doen, is door eenvoudige, dagelijkse doelen te stellen.

Beetje bij beetje zal jouw zelfvertrouwen dan verbeteren. Terwijl je vooruitgang maakt, kan je grotere veranderingen doorvoeren. Je kan ook grotere stappen met meer vertrouwen zetten.

Je zal zien dat jouw doel iets dichter bij de horizon komt. Investeer dus jouw inspanning in deze eenvoudige en nederige techniek. Je zal zien hoe jouw beperkingen verdwijnen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.