Geduld ontwikkelen door 5 eenvoudige gewoonten aan te leren.

Geduld ontwikkelen door 5 eenvoudige gewoonten aan te leren.
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 23 oktober, 2019

De meesten van ons zijn zich bewust van het belang van geduld. Er is echter een groot verschil tussen geduldig willen zijn en echt geduldig zijn. De wereld waarin we vandaag de dag leven, is niet echt bevorderlijk voor rust en vrede. Je kan geduld ontwikkelen door enkele gewoonten aan te leren.

Geduld is een bovenzinnelijke deugd. De belangrijkste dingen in het leven hebben tijd nodig. Alles wat de moeite waard is, combineert momenten van actie met momenten van wachten. Er is een tijd om te werken en een tijd voor verwezenlijking.

“Geduld is een boom met een bittere wortel maar een zoete vrucht.”

Aristoteles

Geduld ontwikkelen is niet gemakkelijk maar het is ook niet onmogelijk. Gewoonten spelen hier een grote rol. Je bent gewend om haastig te reageren. Je wacht dan niet lang genoeg en neemt ook geen pauze wanneer je dat zou moeten doen.

Het is echt belangrijk om nieuwe gewoonten aan te leren die je kunnen helpen om geduld te ontwikkelen. We stellen je hier vijf gewoonten voor waaraan je vandaag al kan beginnen werken.

Met deze gewoonten kan je geduld ontwikkelen

1. Oordeel nooit

Wat heeft het beoordelen van anderen te maken met geduld ontwikkelen? Wel, eerlijk gezegd heel veel. Soms besteden we te veel energie met anderen in twijfel te trekken. We denken dan aan alle slechte dingen die ze doen en wat ze zouden kunnen of moeten doen. Deze oefening creëert veel innerlijke spanning tussen onszelf en de rest van de wereld.

Probeer niet te oordelen

Anderen beoordelen betekent dat je een vijandige façade opricht. Deze vijandigheid vertaalt zich vaak in onverdraagzaamheid. Dit lokt ongeduld uit. Als je daarentegen leert om anderen gewoon te aanvaarden zoals ze zijn, dan is het gemakkelijker om jouw innerlijke evenwicht te behouden. Wanneer je jouw eigen innerlijke evenwicht kan bewaren, zal het gemakkelijker zijn om geduld te ontwikkelen.

2. Neem afstand van het conflict

Als je erover nadenkt, dan zijn de meeste conflicten eigenlijk zinloos. Ze ontstaan vanuit een lijden of vanuit de pijn die ieder van ons in zekere mate met zich meedraagt. Vaak is het echter een doodlopend spoor. Een conflict is een uiting van een gebrek aan overeenstemming dat jou vaak nog een slechter gevoel geeft.

Conflict op zich is niet slecht. Het kan integendeel verrijkend zijn omdat het je helpt om dingen vanuit een ander standpunt te zien. Bovendien kan het jou ook helpen om de fouten te zien die je maakt. Het geheim is weten hoe je met conflict moet omgaan. Je moet begrijpen hoe je kan vermijden dat een conflict zich opbouwt zodat je een toestand van voortdurende spanning kan voorkomen.

3. Erken wat anderen te bieden hebben

Als je geduld wil ontwikkelen, dan moet je leren waarderen wat anderen te bieden hebben. Elke dag doen mensen vele verschillende dingen voor jou. Ze helpen jou op verschillende manieren. Geen enkele van deze personen is perfect maar jij ook niet. Uiteindelijk verrijken ze jou leven en maken het veel beter.

Erken wat anderen te bieden hebben

Wanneer je negeert wat anderen geven, zal je te veel belang hechten aan hun kleine mislukkingen. Je kan alleen geduld ontwikkelen door anderen te aanvaarden en te waarderen. Als je erkent wat anderen voor jou doen, dan plaats je jezelf op een meer edelmoedige en vredigere plek. Dat gebeurt niet alleen met jezelf maar ook met anderen.

4. Vertraag

Tegenwoordig is één van de ergste dingen onze obsessie met snelheid. We zijn vijanden van traagheid geworden. We zijn uit het oog verloren dat de meest waardevolle dingen in het leven tijd vragen. Soms is het verschil tussen een goede of een slechte beslissing of handeling gewoon even wachten.

Jij bent jouw eigen bouwmeester. Jij bent de architect van jouw leven. Als je alles snel wil doen, dan zal jouw structuur niet stevig en veilig zijn. Het fundament dat je bouwt, zal dan breekbaar en zwak zijn. Wanneer je beseft dat je je aan het haasten bent, moet je integendeel een beetje vertragen.

5. De ademhaling is een fundamentele handeling in de ontwikkeling van geduld

Ademen omvat vele geheimen die een gezonde geest en emoties mogelijk maken. Zuurstof is één van de belangrijkste voedingsstoffen voor je hersenen. Het gevolg is dus dat alles wat met ademen te maken heeft, verbonden is met hoe ons innerlijke leven werkt.

De ademhaling helpt bij de ontwikkeling van geduld

De tijd nemen om in het ideale geval drie keer per dag een ademhalingsoefening te doen, is een heel gezonde gewoonte. Het is niet alleen goed voor je lichaam maar het helpt ook om geduld te ontwikkelen. Het beste wat je kan doen, is de ogen sluiten en proberen nergens aan te denken.

Concentreer je op de lucht die jouw lichaam binnenkomt en verlaat. Richt je aandacht op jouw eigen levenskracht.

Wil je geduld ontwikkelen, dan moet je geduldig zijn. Dit is niet iets wat je van de ene dag op de andere kan doen. Het vraagt tijd en inspanning maar het is de moeite waard. Het is een verwezenlijking die jou voor altijd verandert en jouw leven verrijkt. Je moet het zeker proberen!  Wellicht ook interessant voor jou

Het vergt vrede en geduld om de zin van het leven te vinden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het vergt vrede en geduld om de zin van het leven te vinden

Je zult niet altijd de zin van het leven vinden door verliefd te zijn of een passie achterna te jagen... Het komt en gaat.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.