De richting van jouw leven wordt bepaald door je waarden, niet door je doelstellingen
Welk teken zou je willen achterlaten als het allemaal voorbij is? Soms kunnen we het gevoel hebben dat we geen controle hebben. Het lijkt erop dat we een geweldige bus zijn die de instructies volgt van de passagiers die ons op de reis vergezellen.
We nemen beslissingen die de mensen om ons heen aanbevelen en uiteindelijk bewandelen we wegen in ons leven die in een richting gaan die heel anders is dan onze waarden.
We dragen een rugzak van onzekerheid met ons mee die steeds zwaarder weegt, waardoor onze waarden buiten de boot vallen. Daardoor zijn we ons er niet van bewust dat de tijd zo snel brandt als een lont, en dat terugdraaien niet altijd mogelijk is.
We bewandelen paden die ons niet vervullen, overtuigen ons niet en zetten ons niet onder druk. Paden die ze ons van buitenaf aangeven, herhalen ze met klem voor ons onder de overtuigende titels van “het is het beste voor jou,” “geloof me, het is het juiste ,” ” nu is het jouw beurt.” Dan merk je dat je op een dag rijdt zonder je handen aan het stuur.
“Op de een of andere manier zijn we tot de verkeerde overtuiging gekomen dat we niets meer zijn dan vlees, bloed en botten en dat is alles. Dus richten we onze waarden op materiële dingen”
Jouw waarden bepalen de richting van jouw leven
Om te beginnen is een waarde geen resultaat op zichzelf, geen doel; Een waarde is niet uitgeput, hij is er altijd. Waarden definiëren de woorden die u zult gebruiken om de plot van uw leven vorm te geven: acceptatie, volharding, orde, conformiteit, onpartijdigheid of intimiteit. Een lange lijst met adressen waarmee u kunt beslissen welke doelstellingen er echt toe doen.
Daarom is een waardevol leven het resultaat van handelen in dienst van wat je werkelijk waardeert. Het probleem is dat we vaak niet weten hoe we die waarden moeten identificeren en welke relatie ze hebben met onze vitale gebieden. Er zijn negen hoofdgebieden waaruit ons leven bestaat:
- familierelaties.
- intieme of koppelrelaties.
- sociale relaties.
- werk.
- onderwijs.
- vrije tijd.
- spiritualiteit.
- burgerschap.
- gezondheid.
“Volwassenheid wordt bereikt wanneer iemand onmiddellijke genoegens uitstelt voor waarden op de lange termijn”
-Joshua Loth Liebman-
We geven elk gebied een niveau van belangrijkheid en in elk gebied handelen we op een andere manier om de obstakels die zich voordoen op te lossen. De valkuil is echter dat de oplossingen die we implementeren vaak niet samenvallen met onze principes.
Daarom doen we dingen waar we spijt van krijgen of waar we onszelf van weerhouden beslissingen te nemen. Dit alles zorgt ervoor dat we ons overweldigd, uitgeput of verloren voelen.
Klaagliederen op het verkeerde moment
Bronnie Ware, een Canadese verpleegster, verzamelde gedurende een aantal jaren de laatste spijtgevoelens van haar patiënten op de palliatieve zorgafdeling. Een artikel dat later werd gepubliceerd door Harvard Business Review bevestigde dit; er zijn vijf veelvoorkomende spijtgevoelens die herhaald worden bij mensen die op het punt staan te sterven:
- Ik wou dat ik een leven had geleid dat trouw was aan mezelf en niet aan wat anderen wilden.
- Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt en meer tijd had gehad met mijn partner en familie.
- Ik wou dat ik de moed had om mijn gevoelens te uiten.
- Ik had meer contact moeten opnemen met mijn vrienden.
- Ik had graag gelukkiger willen zijn.
“Geluk is de bewustzijnsstaat die voortkomt uit het bereiken van iemands waarden”
-Ayn Rand-
Mensen hebben er spijt van dat ze de teugels van hun leven hebben losgelaten. Dat ze tijd hebben verloren met hun dierbaren, zich niet hebben geuit om conflicten met anderen te vermijden of omdat ze bang zijn. We raken verstrikt in middelmatig conformisme. We houden onszelf gevangen in onze routine en laten de tijd en moeite achterwege die wat voor ons echt belangrijk is, verdient.
Geluk is een keuze, angst voor verandering ketent ons aan gewoonten die ons geen voldoening geven. We besteden meer tijd om anderen te laten geloven dat we gelukkig zijn dan om daadwerkelijk gelukkig te zijn.
Jij kiest waar je heen gaat
Hij denkt dat de sleutel is om deze frustratie voor te zijn, onze waarden te vinden en doelen te stellen die betekenis geven aan de paden die we kiezen. Psychologen helpen mensen om van spraak naar actie te gaan. De eerste stap is het identificeren van uw waarden en hun hiërarchie op basis van het moment in je leven.
Van daaruit worden doelstellingen voor de korte en lange termijn vastgesteld. Dat wil zeggen dat de waarden de pijlers zullen vormen waarop we in de loop van de tijd doelstellingen zullen stellen. Doelstellingen die ons echt betekenis geven en waarmee we de kans krijgen om onszelf te verbeteren en ons prettig te voelen.
Later zullen we deze doelstellingen specificeren en omzetten in acties. Dit is het engste deel vanwege de moeilijkheden die we verwachten. Het doorvoeren van veranderingen maakt ons onzeker en we willen vluchten om ze niet onder ogen te zien.
“Open je armen om te veranderen, maar laat je waarden niet los”
Vanuit de psychologie werken wij gedurende het hele proces aan het overwinnen van obstakels en barrières. Bedenk dat er geen groter welzijn bestaat dan dat wat wordt bereikt door de eigen keuzes.