De relatie tussen narcisten en behaagzieke mensen

Een van de effecten van het opgroeien in een narcistisch gezin is dat die kinderen op den duur people pleasers worden. Het is het verlangen naar genegenheid dat hen tot dit soort gedrag leidt.
De relatie tussen narcisten en behaagzieke mensen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

In dit artikel bespreken we de relatie tussen narcisten en behaagzieke mensen. Narcisten negeren je rechten en willen alleen bepaalde voordelen van je verkrijgen. Behaagzieke mensen daarentegen zetten hun eigen behoeften opzij en streven er alleen naar om jou tevreden te stellen en je te allen tijde te geven wat je wilt.

In feite verbergen narcisten en behaagzieke mensen een merkwaardige relatie. Het is een unieke maar bepalende band die niet altijd even gemakkelijk te herkennen is.

Als er één expert op dit gebied is, dan is het wel Dr. Marie-France Hirigoyen. Ze is een psychiater die gespecialiseerd is in psychologische intimidatie. In haar boek Stalking the Soul; emotioneel misbruik en de erosie van identiteit, geschreven in 1983, waarschuwt ze dat de narcistische persoonlijkheid nu veel sociale situaties koloniseert. Bijvoorbeeld politiek, zaken, financiën, enz.

Echter, samen met de narcist is er ook het behaagzieke mens. Het ene is het omgekeerde van het andere en ze geven elkaar vaak feedback. In de meeste gevallen is de tweede het slachtoffer van de eerste. Het is een soort band die even destructief als stil is. Het is inderdaad een relatie die meer discussie nodig heeft om er meer licht op te werpen.

Dit onzichtbare lijden heeft een licht nodig dat erop schijnt.

Neerslachtig meisje

Hoe verhouden narcisten zich tot behaagzieke mensen?

Psychologische spreekkamers zitten vol met mensen die plezier willen hebben. Iemand met een narcistisch profiel zal echter zelden om hulp vragen. Dat komt omdat ze geen probleem zien in hun gedrag of in wat er om hen heen gebeurt.

Mensen die mensen behagen hebben over het algemeen een laag zelfbeeld en gevoelens van angst dat ze niet goed genoeg zijn voor anderen.

Deze mannen en vrouwen zijn zich er niet altijd van bewust dat hun eeuwige behoefte om anderen gelukkig te maken terwijl ze hun eigen rechten en behoeften over het hoofd zien, zijn oorsprong heeft, heel vaak, in hun persoonlijke geschiedenis met een narcist. Laten we dat eens van dichterbij bekijken.

Kinderen van narcistische gezinnen eindigen als behaagzieke mensen

Elan Golomb, klinisch psycholoog en professor aan de New York University heeft onderzoek gedaan naar de effecten van opvoeding door narcistische ouders. Haar onderzoekswerk getiteld Trapped in the Mirror: Adult Children of Narcissists in Their Struggle for Self biedt enkele interessante feiten over dit onderwerp.

In dit boek merkt Golomb op dat een van de effecten van opgroeien in een narcistische omgeving het bereiken van volwassenheid is als een behaagziek mens.

  • Narcistische ouders stellen hun behoeften altijd boven die van hun kinderen. Beetje bij beetje leren kinderen hun verlangens, meningen en natuurlijk hun behoeften op te offeren en het zwijgen op te leggen. Dit gaat jarenlang door.
  • Extreme controleregels in deze omgevingen. Kinderen internaliseren deze normen uiteindelijk. Daarom gaan ze er al heel vroeg vanuit dat de enige manier om geaccepteerd of erkend te worden is door te voldoen aan alles wat anderen van hen eisen.
  • Ook hebben narcistische gezinnen altijd onopgeloste problemen of een gebrek aan iets dat woede en frustratie veroorzaakt. De kinderen treden uiteindelijk op als redders om deze situaties te kalmeren. Ze weten dat het altijd beter gaat als hun ouders tevreden zijn.
  • Opgroeien in een gezin waarin een van de leden narcistisch is, moet kinderen het idee geven dat ze niet geliefd zijn. Dit leidt ertoe dat ze hard moeten werken en bepaalde dingen moeten doen om zelfs het kleinste kruimeltje genegenheid of erkenning te krijgen. De trend houdt aan op volwassen leeftijd, en ze worden behaagzieke mensen.
De relatie tussen narcistische mensen en behaagzieke mensen

De narcisten en behaagzieke mensen, een band van eeuwig lijden

Narcisten en behaagzieke mensen trekken elkaar aan. Deze verbindende schakel komt echter in de vorm van schakels. In feite is het een slot waarmee liefde afhankelijkheid en lijden wordt. Deze vorm van aantrekking kan als volgt worden verklaard:

  • Mensen behagen worden vervuld door te voldoen aan de behoeften van de narcist. Ze zien zichzelf als redders, als redders van anderen die zich laten ‘voeden’, hoe meer hoe beter. In feite herhalen de mensen die mensen behagen de patronen die ze in hun jeugd hebben geleerd.
  • De narcist voelt zich gesterkt door iemand met dit type persoonlijkheid aan zijn zijde te hebben. Hierdoor krijgen ze macht, bekrachtiging, bewondering, aandacht en lof.
  • Het lage zelfrespect van de behaagzieke mensen maakt ze perfecte doelwitten voor de narcist. Ze zijn gemakkelijk te manipuleren en nemen meestal genoegen met heel weinig. Verder is de narcist bedreven in bedrog (Engelse link). Ze zien er zelfs oogverblindend uit en hebben de gave van charmante mensen. Dit fascineert bijna onmiddellijk de behaagzieke mensen, die hen als perfect beschouwt.
  • Zowel narcisten als mensen die mensen behagen hebben genegenheid nodig. In feite zijn ze allebei wanhopig op zoek naar liefde. De narcist heeft het nodig om hun ego te versterken, gezien de hoge tekortkomingen ervan. Aan de andere kant verlangt het behaagzieke mens ernaar om hun wonden te helen. Helaas gedijen deze relaties zelden en vallen ze vaak uiteen.

De narcisten en behaagzieke mensen zijn twee persoonlijkheden die zich zelden gelukkig of voldaan zullen voelen in hun leven. Narcisten zijn zich meestal niet bewust van de schadelijke effecten van hun gedrag.

Terwijl de mensen die blij zijn gewoon niet beseffen dat er niets zo schadelijk is als anderen proberen te geven wat ze zelf missen. Zoals een gezond gevoel van eigenwaarde en gevoelens van veiligheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Crocker, B. (2009). The children of Narcissus exploring the development of existential traumaProQuest Dissertations and Theses. Pacifica Graduate Institute, Ann Arbor. Retrieved from http://search.proquest.com/docview/275848898?accountid=14553
  • Golomb, E. (1992). Trapped in the mirror: Adult children of narcissists in their struggle for self. William Morrow & Co, Inc271.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.